-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 05

Seimui teikiamos pataisos dėl pigiausio pirmo kompensuojamo vaisto

Seimui ketvirtadienį planuojama pateikti Farmacijos ir Sveikatos draudimo įstatymų pataisas dėl pigiausio kompensuojamo vaistinio preparato paskiriant jį pirmą kartą.
Vaistai
Vaistai / 123rf.com nuotr.

Pataisos numato, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas.

„Pirmojo paskyrimo“ tvarka galioja ir šiuo metu, tačiau Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ją nuo sausio atšaukė.

LVAT spalį konstatavo, kad ministras viršijo savo kompetenciją nustatydamas, jog apdraustajam pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmas paskyrimas“ turi būti išduotas pigiausias kompensuojamasis vaistinis preparatas.

Jei apdraustasis ar jo atstovas atsisako įsigyti pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą, kito kompensuojamojo vaistinio preparato įsigijimo išlaidos jam visiškai nekompensuojamos.

Teismo sprendimu, neteisėtomis pripažintos ministro įsakymų dalys galios netenka paskutinę šių metų dieną.

Teismui atšaukus tvarką, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga bei Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovė Asta Kubilienė siūlo ją įtvirtinti įstatymu.

A.Veryga argumentuoja, kad teismas netinkama pripažino procedūrą, kaip buvo patvirtinta tokia tvarka, o ne patį principą, tad ją galima patvirtinti aukštesnės galios teisės aktu.

Sveikatos apsaugos ministras laikosi pozicijos, kad valstybei skatinant rinktis pigiausią tų pačių veikliųjų medžiagų vaistą taupomos ir pacientų, ir valstybės lėšos, o konkurencija tarp vaistų gamintojų sumažins medikamentų kainas.

Tvarka, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas, įsigaliojo nuo liepos. Du Seimo konservatoriai šią tvarką apskundė teismui.

Tvarką kritikuoja kai kurie pacientų organizacijų atstovai ir medikai. Anot jų, taip pacientams ribojama galimybė rinktis, o kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius