Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 23

Seimui užteks pinigų išmokėti visas išeitines ir atostoginius

Seimo kanceliarijai nereikės išeitinių kompensacijų buvusios kadencijos parlamentarams ir jų padėjėjams mokėti iš kitų metų biudžeto.
Pirmieji Seimo rūmai po remonto
Seimo rūmuose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Įvertinus Seimo kanceliarijos finansines galimybes planuojama visas išeitines išmokas ir apskaičiuotas Seimo narių padėjėjams pinigines kompensacijas už nepanaudotas atostogas išmokėti iki metų pabaigos iš šių metų asignavimų“, – BNS sakė Seimo kancleris Jonas Milerius.

Kanceliarijos duomenimis, 2008–2012 metų Seimo kadencijos parlamentarams apskaičiuota 2,214 mln. litų išeitinių išmokų. Atskaičiavus mokesčius, bus išmokėta 1,68 mln. litų.

Kadencijos pabaigoje Seimą paliko 63 politikai. Pagal Seimo statutą, neperrinktam parlamentarui išmokama tiek vidutinių mėnesio atlyginimų, kiek metų nepertraukiamai truko jo kadencija Seime, bet ne mažiau kaip du ir ne daugiau kaip šeši jo vidutiniai darbo užmokesčiai.

Kiek lėšų reikės politinio pasitikėjimo ir padėjėjų-sekretorių išeitinėms, dar tiksliai nepaskaičiuota. Jiems priklauso vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinės išmokos, tačiau jas buvę Seimo narių padėjėjai ir patarėjai gaus tik tuo atveju, jeigu neįsidarbins ilgiau nei mėnesį valstybės tarnyboje.

„Jeigu tarnautojas ar darbuotojas įsidarbins anksčiau, išeitinė išmoka bus išmokėta tik už to mėnesio dienas iki priėmimo į darbą“, – pabrėžė Seimo kancleris.

Anksčiau J.Milerius nuogąstavo, kad 1 mln. litų gali reikėti vien atsiskaityti už nepanaudotas Seimo narių padėjėjų atostogas. Tačiau tokios sumos neprireikė.

Praėjusios kadencijos Seimo narių padėjėjams-sekretoriams, atleistiems pasibaigus kadencijai, už nepanaudotas atostogas apskaičiuota 636,1 tūkst. litų piniginės kompensacijos. Atskaičius mokesčius, išmokėta 483,4 tūkst. litų.

Rudenį Seimo kancleris J.Milerius baiminosi, kad 2012 metų biudžete gali neužtekti lėšų sumokėti po Seimo rinkimų parlamentą paliksiantiems politikams ir jų padėjėjams. Buvo parengta ir Seimui pateikta Statuto pataisa, kad išeitines kompensacijas į Seimą nebeišrinktiems politikams būtų galima mokėti dalimis. Svarstyta galimybė, dalį šių išmokų perkelti į 2013-uosius.

Be to, būta siūlymų mažinti išeitinių išmokų dydį – kad viena kompensacija neviršytų trijų vidutinių mėnesio paskutinės kadencijos atlyginimų dydžio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius