-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 18

Seimūnai kratys kišenes dėl popierinių žibintų, pasiplaukiojimo Kauno mariomis ar padovanoto televizoriaus

Parlamentarai turės grąžinti pinigus, išleistus aukoms bažnyčiai, pasiplaukiojimui Kauno mariomis, partinio jaunimo transportui, dovanotam televizoriui ir kitoms su tiesiogine Seimo nario veikla nesusijusioms išlaidoms.
Pinigai
Pinigai / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

Tokius sprendimus šiandien priėmė Seimo etikos ir procedūrų komisija (EPK), tačiau galutinį žodį dėl „nusidėjėlių“ dar turės tarti Seimo valdyba.

„Na, dar vienas pacientas“, – parlamentarams vienam po kito ateinant aiškintis dėl ne pagal paskirtį panaudotų parlamentinei veiklai skirtų lėšų, juokavo etikos sargai.

A.Bilotaitė savo kaltę neigė

Jauniausia Seimo narė konservatorė Agnė Bilotaitė turės grąžinti 1500 Lt, kuriuos panaudojo iš dalies finansuodama jaunuolių kelionę iš Vakarų Lietuvos į Vilkaviškio rajoną, kur vyko TS-LKD Jaunimo bendruomenės steigiamasis suvažiavimas.

Parlamentarė aiškino, kad tokie renginiai, kuriais skatinamas jaunimo aktyvumas, yra labiau susiję su Seimo nario veikla nei kokio nors automobilio nuoma.

„Važiavo jaunimas iš Vakarų Lietuvos regiono, jauni moksleiviai, studentai, kurie neturi finansinių galimybių, ir mano pareiga, kad tie žmonės būtų aktyvesni, turėtų galimybes nuvažiuoti į renginį, kuriame ne tik pramogaujama, bet ir vyksta diskusijos“, – aiškinosi konservatorė.

Ekskursija – tik į Seimą

„Taisyklėse yra parašyta: transporto priemonės nuoma ekskursijoms į Seimo rūmus. Viskas. Jeigu būtumėte važiavę pro Seimo rūmus, tada prašau“, – taip A.Bilotaitei paaiškino EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Pasak jo, tokia taisyklė yra analogiška nuostatai, kuria europarlamentarams leidžiama iš savo veiklai skirtų lėšų apmokėti rinkėjų kelionę į Europos Parlamento rūmus.

Gavo barti dėl padovanoto televizoriaus

Nusižengusiu pripažintas ir Valstiečių liaudininkų sąjungos atstovas Antanas Baura, kuris Anykščiuose vykusiame Respublikiniame floristinių kilimų konkurse padovanojo 1049 Lt kainuojantį televizorių 6-osios vietos laureatams.

A.Salamakinas pabrėžė, kad pagal įstatymus negali būti teikiama brangiau nei 500 Lt kainuojanti dovana, nes ji išlieka dovanojančios įstaigos (šiuo atveju – Seimo) nuosavybė.

„Man labai įdomu. Jei Seimo narys nuperka knygų už 2 ar 3 tūkstančius ir dovanoja, tai yra parlamentinė veikla, o jei nupirko televizorių ir padovanojo, tai jau ne parlamentinė veikla. Kuo juos skiriasi, kas man gali paaiškinti?“ – A.Baurą gynė Liberalų sąjūdžio atstovė Dalia Teišerskytė.  Jai buvo paaiškinta, kad knygas galima dovanoti, nes viena knyga kainuoja daug mažiau nei televizorius.

Lydeka: padaviau ne tą sąskaitą faktūrą

Liberalcentristas Arminas Lydeka taip pat gavo pylos. EPK pripažino, kad neteisėtai parlamentinei veiklai skirtas lėšas naudojo savo rinkimų kampanijai finansuoti, tačiau prasižengėlis tikino tiesiog suklydęs ir į ataskaitą įtraukęs ne tą sąskaitą faktūrą.

„Manau, nieko nenustebinsiu, jei pasakysiu, kad visada išlaidų, apmokėtų sąskaitų, kvitų yra kur kas daugiau, nei parlamentinei veiklai skirtų lėšų ir jų visų niekada į ataskaitą neįtrauki“, – tikino A.Lydeka. Jis pažadėjo pinigus grąžinti ir be atitinkamų EPK ar Seimo valdybos sprendimų.

K.Uoka nusižengė aukodamas bažnyčiai

Ilgiausią nusižengimų sąrašą į posėdį atsigabeno TS-LKD frakcijos narys Kazimieras Uoka. Jam teks grąžinti mokesčių mokėtojų pinigus, išleistus pilietės Tatjanos Ščiurinos kelionei į Sevastopolį apmokėti bei vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdžio narių mėnesiniams bilietams pirkti bendruomenių ir jaunimo atstovų pasiplaukiojimui Kauno mariose, paaukotus bažnyčiai, klebonui, įvairioms bendruomenėms.

Etikos sargai neklausė K.Uokos teisinimųsi, kad pasiplaukiojimas Kauno mariomis buvo bendruomeninis renginys ir į jį buvo kviesta (bet neatvyko) ir daugiau Seimo narių. „Paplaukiojimas laivu prilygsta A.Bilotaitės pasivažinėjimui, tik transporto priemonė kitokia. Jei su ta transporto priemone motorlaiviu Nerimi būtumėte vaikus atplukdęs į Seimą, tai būtų teisėta“, – pusiau juokais parlamentarui paaiškino komisijos narys Vytautas Bogušis.

K.Komskis pinigus paleido į orą

EPK posėdyje nepasirodžiusiam „tvarkiečiui“ Kęstui Komskiui nuo etikos sargų kliuvo dėl to, kad jis vienos mokyklos išleistuvėms iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų nupirko į orą leidžiamų popierinių žibintų.

„Man išaiškino, kad tai yra ant kažkokių balionų kabinamas žibintas, kuris skrenda į orą. Tam jis panaudojo 589 Lt“, – K.Komskio nusižengimą pristatė A.Salamakinas.

Nusižengėlio partijos bičiulė Ona Valiukevičiūtė bandė aiškinti, kad Seimo nariams galima pirkti suvenyrus, bet nėra tiksliai apibrėžta, kokie tie suvenyrai gali būti. Bet jai buvo atsakyta, kad tokiu klausimu geriau naudoti asmenines lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius