Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 11

Seimūnai svarstys, ar bus galima juos skirti ministrais

Seimas pradėjo Konstitucijos 60 ir 99 straipsnių pataisas, pagal kurias Seimo nariai nebegalėtų būti skiriami ministrais, t. y., tuo pat metu eiti ir Seimo nario, ir ministro pareigas.
Seimo plenarinis posėdis
Seimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Seimo nariai Seimas

Šiuo metu Konstitucijoje yra įtvirtinta, kad Seimo narys gali būti skiriamas ministru pirmininku ar ministru. Teikiamais pakeitimais siūloma nustatyti, kad Seimo narys galėtų būti skiriamas tik ministru pirmininku, rašoma pranešime spaudai.

Projekto iniciatoriai tvirtina, kad tai sudarytų sąlygas efektyviam Seimo narių darbui ir veiksmingiau atstovauti rinkėjams.

„Seimo narys, eidamas ministro pareigas, yra užimtas ministerijos kompetencijai priskirtų klausimų sprendimu ir negali viso savo darbo laiko skirti rinkėjų atstovavimui. Seimo narys, einantis ministro pareigas, dalį savo laiko skiria darbui ministerijoje, o tai nesudaro galimybės detaliai gilintis į Seimo komitetuose ir Seimo posėdžiuose svarstomus klausimus.

Analizuojant kitų šalių patirtį, pastebėta, kad daugelyje Europos šalių konstitucijose ar įstatymuose aiškiai deklaruojamas parlamentaro mandato ir posto vyriausybėje nesuderinamumas. Toks reglamentavimas nustatytas Austrijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Portugalijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir kt.“, – teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Jei Seimas pritartų šiai pataisai, ji įsigaliotų 2018 m. sausio 1 d. ir būtų taikoma nuo 2020 m. Seimo rinkimuose išrinktiems parlamentarams.

Po pristatymo už Konstitucijos pataisas balsavo 56 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 17 parlamentarų. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti lapkričio 3 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius