-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 23 /19:23

Sekmadienį balsavusiems neįgaliesiems teko įveikti tikrą kliūčių ruožą

Namuose balsuoti nesiregistravusiems neįgaliesiems sekmadienį balsą atiduoti už vieną ar kitą kandidatą buvo pakankamai sunku, nes rinkimų apylinkės, tai yra, mokyklos, kultūros namai ir kiti pastatai yra nepritaikyti žmonėms su vežimėliais.

Neįgalieji A.Puškino vidurinėje mokykloje (Pavilionių apylinkė, Vilnius) nusprendė žurnalistams pademonstruoti, kad į rinkimų apylinkę balsuoti be pagalbos nėra įmanoma. Mokykla įsikūrusi dauboje, todėl dauguma takelių jos link yra laiptuoti, ir patekti į mokyklą galima tik riedant su vežimėliu nuo kalno, skirto automobiliams. Tiesa, neįveikiama kliūtis neįgaliesiems yra šaligatvio bortas ir keli mokyklos laipteliai, todėl be pagalbos jie neišsiverčia.

Tačiau kai kuriems neįgaliesiems pagalbos prašyti yra nemalonu. „Balsuojant pasijutau pakankamai nemaloniai. Atvykus automobiliu nebuvo parkavimo vietos, neturėjau kur pastatyti automobilio. Antra kliūtis – bortas, trečia – laiptai. O prie laiptų nėra jokios informacijos, kas man galėtų padėti. Turiu jaustis nepatogiai, prašydama žmonių, kad jie pakviestų atsakingą asmenį, kuris galėtų man padėti“, – kalbėjo jau 13 metų neįgaliųjų vežimėlyje sėdinti Ramunė Šidlauskaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sekmadienį balsavusiems neįgaliesiems teko įveikti tikrą kliūčių ruožą
Luko Balandžio / 15min nuotr./R.Šidlauskaitė

Mergina yra smulki, jos vežimėlis – nedidelis, todėl aplinkiniams padėti jai yra lengviau. „Bet yra ir kitokių vežimėlių, ir elektrinių, ir jų žmogus fiziškai tikrai nepakeltų. Bet aš jaučiuosi labai nemaloniai, kai mane nešioja, norėčiau atlikti tai savarankiškai“, – kalbėjo mergina.

Lietuvos neįgaliųjų forumo teigimu, apie 60 proc. balsavimo vietų yra nepritaikytos rateliuose judantiems asmenims. Jie gali užsiregistruoti ir balsuoti namuose iš anksto, tačiau užsidaryti tarp keturių sienų tokie rinkėjai nenori.

„Ne visada ir ateina, pasitaiko ir tokių atvejų“, – paklausta, kodėl nebalsuoja namuose, pasakojo Andželika Molis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andželika Molis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andželika Molis

„Aišku, norisi nueiti, pastovėti eilėje, bet nėra tokių galimybių“, – pasakojo mergina. Jeigu nori balsuoti rinkimų apylinkėje, jai tenka kartu pasikviesti bičiulių, nes vienai balsuoti yra labai sunku.

„Dabar jau taip, – paklausta, ar drįsta prašyti pagalbos, sakė kita rinkėja Marija Bigetaitė. – Anksčiau žmonėms nelabai įdomu buvo, dabar drąsiau yra nei anksčiau.“

Neįgaliųjų forumo teigimu, judėjimo negalią turintiems žmonėms pritaikytų apylinkių skaičius, lyginant su praėjusiais Seimo rinkimais, paaugo daugiau nei 10-čia procentų, nuo 27 proc. iki 40 proc.

„Tai yra didžiuliai skaičiai. (…) Mums yra skaudu – girdime klausimus, kodėl nebalsuojame namie. Tai ką mums dar daryti namuose – ir balsuoti, ir mokytis, ir į kavinę eiti taip pat namuose?“ – kalbėjo forumo administracijos direktorė Henrika Varnienė.

Sunkumu iškyla ir regėjimo negalią turintiems asmenims.

„Problema yra ta, kad rinkimų apylinkės stebėtojai akliesiems talkinti negali. Neregys turi ateiti su žmogumi, kuriuo pasitiki. Jeigu jis tokį žmogų turi, jeigu tai šeimos narys ir po to nekils problema negauti barščių, atskleidus savo politines pažiūras, tai tada problemų kaip ir nėra“, – pasakojo VšĮ „Brailio spauda“ direktorius Vytautas Gendvilas.

Vyro teigimu, daug problemų išspręstų elektroninis balsavimas.

Zenonas Vaigauskas: susiduriame su didžiulėmis problemomis

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad problema yra gerai žinoma.

„Didžiausia bėda yra lėšos. Savivaldybės ruošia patalpas, stengiamasi padaryti, kad būtų kur su vežimėliu užvažiuoti. Esame pažymėję tas rinkimų apylinkes, kuriose galima neįgaliesiems balsuoti“, – 15min sakė Z.Vaigauskas.

Jis pripažino, kad pernelyg mažai apylinkių yra pritaikyta balsuoti neįgaliesiems, tačiau visi jie turi galimybę dalyvauti rinkimuose, pavyzdžiui, prašydami pagalbos rinkimų dieną arba balsuodami iš anksto.

„Gali balsuoti su kito žmogaus parama. Bet žmonės nori, kad jie patys galėtų balsuoti. Balsavimas yra visiems garantuotas, bet daugelis žmonių visai pagrįstai norėtų tuos veiksmus atlikti patys, asmeniškai, be kito žmogaus pagalba. O čia susiduriama su didžiule problema. Jeigu žmonės turi regėjimo sutrikimus, tai biuletenį užpildyt ir būt 100 proc. įsitikinus, kad teisingai jis užpildytas, yra jau sudėtingi dalykai“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

VIDEO: Balsuoti norintiems neįgaliesiems – ir kliūtys, ir pažeminimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius