-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 18 /23:15

Sekmadienio vakarą Turniškėse, pas premjerą Andrių Kubilių, griuvo viltys išsaugoti koaliciją. Laukiama premjero susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite pirmadienį

Sekmadienio vakarą premjero Andriaus Kubiliaus rezidencijoje Turniškėse susirinko koalicijos partneriai – Liberalų sąjūdžio ir Liberalų ir centro sąjungos atstovai.
Andrius Kubilius, Raimundas Palaitis
Vyriausybės vadovo rezidencijoje Turniškėse darbuojasi statybininkai / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Susitikime buvo ieškoma kelių, kaip išspręsti koalicijos krizę, rašo lrytas.lt. Tačiau nenuspręsta nieko naujo. Sutarimas nebuvo pasiektas, tad bus bandoma formuoti mažumos vyriausybę.

Po susitikimo Turniškėse Liberalų ir centro sąjungos vadovas Algis Čaplikas sakė, kad partija neatsisakė sprendimo neatšaukti Raimundo Palaičio iš vyriausybės.

Tiesa, A.Čaplikas „Lietuvos ryto televizijoje“ tiesiai neatsakė į klausimą, ar iš premjero išgirdo, jog pirmadienio rytą bus inicijuojamas liberalcentristų ministrų atšaukimas iš vyriausybės. Jis svarstė, kad tokiu atveju pats premjeras turėtų padėti atsistatydinimo pareiškimą.

Pirmadienio rytais vyksta tradicinis premjero A.Kubiliaus susitikimas su prezedente Dalia Grybauskaite. Jo metu premjeras gali žengti lemiamą žingsnį: trauktis pats arba siūlys atleisti ministrus.

A.Čaplikas „Lietuvos ryto TV“ pabrėžė, kad Liberalų ir centro sąjungai per pastarąją savaitę buvo pateikti keturi ultimatyvūs reikalavimai, tačiau esą buvo užmiršta problemos esmė – informacijos apie „Snoro“ banką nutekėjimas.

„Ultimatyviais sprendimais politika negrindžiama“, – tikino A.Čaplikas. Jis pridūrė, kad koalicijos partneriams iki pat paskutinės minutės siūlė eiti teisiniu keliu.

„Visada norisi išnaudoti visas galimybes. Tačiau koalicijos partneriai vienas nuo kito buvo pernelyg nutolę“, – sekmadienio vakarą savo ruožtu sakė Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis.

„Liberalų ir centro sąjungai galutinai atsisakius atšaukti R.Palaitį, koalicija tokia, kokia ji buvo, toliau gyvuoti nebegali“, – pridūrė jis.

E.Masiulis pabrėžė, kad geriausia išeitis būtų formuoti mažumos vyriausybę.

FB iliustr./Eligijaus Masiulio įraaas FB
FB iliustr./Eligijaus Masiulio įrašas FB

Galiausiai vėlai vakare E.Masiulis savo asmeniniame puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Nebematom prasmės toliau dirbti tokioje valdančiojoje koalicijoje, kuri dėl vidinių nesutarimų paskutines savaites nuolat konfliktuoja. Labai gaila, kad taip viskas baigėsi.“

Galimos ministrų rokiruotės

Konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma portalui delfi.lt sakė, jog liberalcentristai turėjo iki sekmadienio 20 val. pranešti, ar sutinka atšaukti iš Vyriausybės vidaus reikalų ministrą. Po to konservatoriai esą pasiliko vienašališką teisę nutraukti koalicijos sutartį.

„Faktinių aplinkybių nelabai žinau, tik teoriškai žinau, kad iki 20 val. liberalcentristai turėjo pasakyti, ar jie atšaukia savo vidaus reikalų ministrą. Jeigu neatšaukia, tokiu atveju mes esame aptarę, kad būtų einama į mažumos vyriausybės formavimą, nutraukus koalicijos sutartį", - sakė J.Razma.

Liberalų ir centro sąjunga, prie kurios prisijungė Arūno Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija, į Vyriausybę yra delegavusi išviso 4 ministrus: vidaus reikalų – R.Palaitį, sveikatos apaugos – Raimondą Šukį, aplinkos – Gediminą Kazlauską ir kultūros – Arūną Gelūną.

Manoma, kad jeigu premjeras siūlytų atleisti liberalcentristų ministrus, tarp jų nebūtų kultūros ministro A.Gelūno, mat pasikeitus keturiems ministrams Vyriausybei reiktų iš naujo gauti įgaliojimus Seime.

Priešistorė

Koalicijos pamatai drebėjo visą šią savaitę. Liberalų ir centro sąjunga, remiama prezidentės, nesutinka aukoti vidaus reikalų ministro R.Palaičio, kurį atleisti ragina Konservatorių partija ir premjeras A. Kubilius.

A.Kubilius yra sakęs, kad neradus išeities, galima ir mažumos vyriausybė.

Po nesutariančių partijų atstovų susitikimų pas premjerą ar pas Seimo pirmininkę Ireną Degutienę pasitarimų dalyviai rezultatų nekomentuodavo. Tiesiog kukliai prasitardavo „pasikeitėme nuomonėmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius