-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 07 28

Sėkminga opercija: po šešerių metų vaikinas atgavo regą

2011 m. birželio mėn. Lietuvos Sveikatos Mokslų uuniversiteto (LSMU) Akių ligų klinikoje prof. Vytautas Jašinskas atliko operaciją 24 m. pacientui. Operacijos metu jam įdėtas Kerato (ragenos) protezas. Prieš šešerius metus nelaimingo atsitikimo metu visiškai regėjimo netekęs vaikinas – šiandien viena akimi mato apie 30-40 proc.
Akis
Akis / Photos.com

„Dėl trauminių akių ragenos pakitimų pacientas neturėjo galimybės matyti. Po tokių traumų, kokias patyrė šis pacientas, gražinti regėjimą vien  transplantuojant rageną – beveik nėra vilties“, – pristatydamas apie save pasakoti nenorintį pacientą sakė gydytojas oftalmonologas Paulius Rudalevičius.

24 m. vyro ligos istorija – ketvirtas toks atvejis Kauno klinikose ir Baltijos šalyse. Visos šios Akių ligų klinikoje atliktos operacijos ir transplantacijos yra sėkmingos. Operacijų metu atstatytas optinių terpių skaidrumas – žmogui gražinamas regėjimas.

Šiam pacientui už protezą sumokėjo Teritorinė ligonių kasa – apie 5 tūkst. JAV dolerių.

„Pats tokią sumą būčiau galėjęs sutaupyti nebent po 10 metų“, – sakė medikams ir ligonių kasoms dėkingas jaunas vyras, po operacijos pirmą kartą savomis akimis pamatęs savo 4 ir 1,5 metų vaikus.

Pasak prof.V.Jašinsko, nors ir nedaug, bet klinika turi pacientų, kuriems šiuo metu tai būtų pagrindinis gelbėjimosi ratas atgaunant regėjimą.

„Net ir šiandien turime pacientų, kuriems tokia operacija ir transplantacija galėtų padėti. Pagrindinis trukdis – brangiai kainuojantis protezas, kurį ne kiekvienas gali įsigyti“, – pasakojo oftalmonologas P. Rudalevičius.

Pasaulyje šią operaciją įdiegė JAV gyvenantis švedų kilmės gydytojas, buvęs ilgametis Bostono akių ligų klinikos vadovas prof. Klaes Dohlman. Išėjęs į pensiją, jis visą savo veiklą paskyrė Kerato protezo tobulinimui.

Ragena yra skaidri, išorinis permatomas akies sluoksnis. Kai ji susidrumsčia, žmogus nebemato. Ragenos susidrumstimo priežastys gali būti įvairios, dažnai tai – įvairios traumos. Pasak prof. V. Jašinsko, Kerato protezas reikalingas tuomet, kai negalima įprastinė donoro ragenos transplantacija. Tokių pacientų skaičius nedidelis, bet Kerato protezavimo operacija jiems yra paskutinė galimybė atgauti regėjimą. Džiugu, kad yra tai suprantančių, atjaučiančių ir turinčių norą padėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius