Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 26

Sėkmingai užbaigtas priklausomų asmenų reabilitacijos projektas

Narkotikų kontrolės departamentas prie LR Vyriausybės kartu su 5 partneriais, baigę įgyvendinti projektą „Asmenų, vartojančių narkotines ir psichotropines medžiagas, reabilitacija ir socialinė reintegracija, novatoriško socialinių paslaugų modulio kūrimas“ aptaria pasiektus darbo rezultatus ir tikisi įgytą patirtį pritaikyti ateityje.
Temos: 1 Narkotikai

„Džiaugiamės, kad projekto pasiekimai sėkmingai buvo įvykdyti, o daugeliu atvejų ir viršijo numatytus planus“, – teigia Narkotikų kontrolės departamento prie LR Vyriausybės direktorė dr. Audronė Astrauskienė. – Tikrai, buvo išbandymų, tačiau kilus sunkumams išryškėjo partnerystė, kuri visų pirma padėjo žengti pirmyn, efektyviai panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas. Projekto įgyvendinimui buvo skirta apie 4 mln. litų ir džiaugiamės, kad įsisavinta beveik 95 proc. paramos lėšų.“

Projekto metu buvo teikiamos psichologinės socialinės reabilitacijos paslaugos asmenims, priklausomiems nuo psichoaktyvių medžiagų vartojimo. Daugiau nei trečdalis jų baigė visą reabilitacijos programą. Siekiant besigydančius integruoti į darbo rinką, buvo įvertintos jų profesinės galimybės, suteiktos konsultacijos ir padėta įsidarbinti, įgyti išsilavinimą.

„Pasaulinė praktika rodo, kad vidutiniškai pusė visų dalyvaujančių ilgalaikėse reabilitacijos programose jas baigia. Džiugu, kad Lietuvoje ilgalaikes reabilitacijos programas sėkmingai baigia apie pusė asmenų, besigydančių dėl priklausomybės nuo narkotikų. Galime tikėtis, kad šie rezultatai ir toliau gerės, o reabilitacijos bendruomenės šalyje stiprės“, – teigia A. Astrauskienė.

Naudojama nauja informacinė sistema

Per projekto įgyvendinimo laikotarpį (2006 – 2008 metais) psichologinės socialinės reabilitacijos bendruomenės, teikiančios pagalbą asmenims, priklausomiems nuo psichoaktyvių medžiagų vartojimo, pradėjo naudotis nauja informacine sistema, kuri sustiprino teikiamų reabilitacijos paslaugų kontrolę.

„Narkotikų kontrolės departamentas stebi reabilitacijos bendruomenių veiklą, nes bendruomenės privalo nuolat elektroniniu būdu pateikti informaciją apie bendruomenėse esančių asmenų ir laisvų vietų skaičių, žmonėms teikiamas paslaugas ir dirbančius specialistus. Sukurtoje duomenų bazėje kaupiama informacija leidžia greičiau įvertinti reabilitacijos paslaugų efektyvumą ir numatyti reikalingus pokyčius, kad besigydantys gautų optimalią pagalbą“, – aiškina direktorė.

Pasak Lietuvos priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenių asociacijos prezidento Alberto Lučuno, besigydantys gali būti ramūs dėl asmens duomenų apsaugos – duomenys tikrai nenuteka. „Informacinė sistema ir joje kaupiami duomenys nėra viešai prieinami. Prie šios sistemos prisijungti ir ja naudotis gali tik autorizuoti vartotojai, suskirstyti į tam tikras grupes, turinčias skirtingas teises“, – aiškina A. Lučunas.

Projekto partneriai, pasinaudoję šia sistema, tapo pavyzdžiu ir kitoms reabilitacijos bendruomenėms, norinčioms prisijungti prie bendradarbiavimo, keičiantis informacija apie teikiamas paslaugas ir jų efektyvumą.

Išleistas naujas leidinys specialistams

Įgyvendinant projektą tai pat buvo parengta ir išleista metodika „Priklausomų asmenų reintegracija į visuomenę ir į darbo rinką: socialinės atskirties problemų sprendimas“. Leidinyje pateikiama informacija ir rekomendacijos, kaip dirbti su asmenimis, priklausomais nuo narkotinių medžiagų.

„Silpni ryšiai su artimaisiais, neigiamas visuomenės požiūris, socialinių garantijų stoka, nedarbas, išsilavinimo stoka, socialinio pobūdžio problemos – tai priežastys, dažniausiai lemiančios asmenų, norinčių reabilituotis, nesėkmes. Todėl siekdami užtikrinti šių žmonių reabilitaciją ir integraciją į visuomenę, pateikiame patarimus ir rekomendacijas, kaip efektyviai jiems padėti išspręsti šias problemas“, – aiškina A. Astrauskienė.

Leidinys skirtas specialistams (psichologams, socialiniams darbuotojams ir pan.), dirbantiems su priklausomybe nuo narkotikų sergančiais asmenimis. Tam, kad individualių užsiėmimų ir darbo su grupe aprašymus būtų lengviau suprasti ir pritaikyti, leidinyje kartu pateikiama teorinė medžiaga užsėmimų vadovui bei nurodomi papildomi literatūros šaltiniai. Su leidiniu galima susipažinti Departamento internetinėje svetainėje www.nkd.lt.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius