Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 03

Sekmokui klausimų daugiau nei atsakymų

Nors apie naujos atominės jėgainės statybą Lietuvoje kalbama jau seniai, būsimasis energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigia iki šio nežinantis nei koks bus jos galingumas, nei kas dalyvaus projekte. Neaiškūs nei projekto dalyviai, nei data, kada naujoji jėgainė galėtų būti pastatyta.
Arvydas Sekmokas
Būsimasis energetikos ministras Arvydas Sekmokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prezidentas Valdas Adamkus, prieš pasirašydamas dekretą dėl A.Sekmoko skyrimo energetikos ministru, beveik valandą jį klausinėjo apie Lietuvos energetikos ateitį. V.Adamkus norėjo sužinoti, kaip į naujosios ministerijos strateginius planus įsikomponuoja elektros tiltų į Vakarus teisimas bei naujosios atominės statyba.  „Prezidentą taip pat domino, ar yra konkretūs planai, kaip kompensuoti galimą energijos stygių, kai bus uždaryta Ignalinos atominė elektrinė“, – sakė po susitikimo prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Kol kas ieškos atsakymų

Panašu, jog dėl Lietuvos energetikos perspektyvų kol kas daugiau klausimų nei atsakymų turi ir pats būsimasis ministras.

Nors dar neseniai A.Sekmokas išreiškė abejonių, ar Lietuvai pavyks pastatyti naują atominę elektrinę, dabar jis tikino niekada neabejojęs mūsų šalies atominės energetikos tęstinumu.

Anot jo, tai užtikrina jau sukurta infrastruktūra Ignalinoje, taip pat teisinė bazė, toje srityje jau dirbantys žmonės ir visuomenės pritarimas.

Nors dar neseniai A.Sekmokas išreiškė abejonių, ar Lietuvai pavyks pastatyti naują atominę elektrinę, dabar jis tikino niekada neabejojęs mūsų šalies atominės energetikos tęstinumu.

„Tačiau kol kas neturim aiškių atsakymų, kaip šie planai bus įgyvendinti“, – sakė A.Sekmokas. Pasak jo, kol kas neaišku, koks turėtų būti naujosios atominės jėgainės galingumas, kokias turime rezervines galias. Netgi nėra iki galo aišku, kokie bus projekto dalyviai, koks finansavimas ir netgi data, kada naujoji elektrinė jau pradės veikti. „Tikslas yra kuo greičiau rasti atsakymus į šituos klausimus“, – sakė būsimasis ministras. Esą modelio, kaip bus įgyvendinamas projektas, kol kas neturi ir nacionalinio investuotojo bendrovė LEO LT.

Praėjusią savaitę A.Sekmokas visus jam kilusius klausimus uždavė Energetikos instituto ir Kauno technologijos universiteto mokslininkais. Kai kuriuos atsakymus iš specialistų jis esą tikisi išgirsti jau iki vasario pabaigos.

Elektrėnų energija – brangiausia

A.Sekmokas nenorėjo vertinti LEO LT pasirengimo projektui. Anot jo, pirmiausia LEO LT teisėtumą turi išsiaiškinti teisinės institucijos.

Šiemet uždarius Ignalinos atominę, A.Sekmoko nuomone, energija Lietuvos vartotojams pabrangs. Būsimo ministro teigimu, tuomet Lietuvoje pagrindinė elektros gamintoja bus Elektrėnų elektrinė, tačiau jos energija brangi. Pigesnės esą bus galima nusipirkti iš Rusijos. Taip pat elektros energiją turėsime pirkti iš Estijos, Baltarusijos ir netgi Ukrainos.

A.Sekmoko kandidatūrą į naujai kuriamos Energetikos ministerijos vadovus premjeras Andrius Kubilius prezidentui V.Adamkui pateikė praėjusią savaitę. Pasak premjero atstovo spaudai Rido Jasiulionio, A.Sekmokas Seime galėtų prisiekti jau šį ketvirtadienį.

1991–1992 metais A.Sekmokas buvo ekonomikos viceministras, vėliau vadovavo UAB „DocLogix“. Nuo praėjusio gruodžio yra ūkio ministro Dainiaus Kreivio konsultantas energetikos klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius