Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 17

Seksizmas egzistuoja ne tik prieš moteris: vyrų vertė dažnai matuojama tik siaurais kūniškos išvaizdos standartais

Svarbu – ne lytis, svarbu – žinios, gebėjimai ir profesionalumas, – tokiu šūkiu savo veiklą pradeda naujai įkurta organizacija „Women‘s Intelligence Network (WIN)“.
Vyras
Vyras / 123RF nuotr.

WIN pristatymo renginys #ItsNotAboutSex vyks 2017 m. gegužės 27-ąją 17.00 val. bare „Peronas“ (Geležinkelio g. 6, Vilnius). Jo metu pranešimus skaitys Vytauto Didžiojo universiteto sociologijos profesorius A.Tereškinas (apie seksizmo fenomeną), Roterdamo Erasmus universiteto docentas dr. Pauwke Berkersas (apie lyčių nelygybę) ir šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen (apie stereotipų griovimą), vyks šokio teatro „Aura“ pasirodymas, jaunų grupių koncertas, gros didžėjai. Renginys nemokamas.

Pasak prie organizacijos prisijungusio Vytauto Didžiojo universiteto sociologijos profesoriaus, Nacionalinės mokslo premijos laureato Artūro Tereškino, seksizmas nėra vien tik moterų problema.

„Paprasta tiesa – seksizmas prieš vyrus, kaip ir prieš moteris, egzistuoja. Vyrų kūnai vis didesniu mastu sudaiktinami, jų vertė dažnai matuojama tik siaurais kūniškos išvaizdos standartais, prie jų seksualiai priekabiaujama, o socialinėse reklamose jie vadinami šunsnukiais arba kuiliais. Ir apie tai reikia kalbėti“, – sako A.Tereškinas.

„Pastaruoju metu Lietuvoje sparčiai daugėjant moteriškumo ir vyriškumo kursų, kuriuose kalbama apie sugrįžimą į gimdą, žemę ir kiti panašūs dalykai, o elgesio normas stereotipiškai kviečiama grįsti biologine lytimi, plačioji visuomenė paliekama už borto“, – sako WIN vadovė Ina Venckaitė.

Pasak I.Venckaitės, šiuo metu Lietuvoje būtina realiai užsiimti seksizmo identifikavimu, jaunimo švietimu lyčių lygybės, lyčių stereotipų griovimo klausimais. Būtina suvokti, jog lytims priskirti vaidmenys ir pareigos, egzistuojantys moterų ir vyrų gaunamų pajamų skirtumai, kartu su kitomis visuomenėje vyraujančiomis normomis, prisideda prie tokio reiškinio kaip smurtas artimoje aplinkoje.

„Esame tikri, kad nė iš vieno žmogaus negali būti atimta teisė pasinaudoti galimybėmis vien dėl jo biologinės lyties, todėl siekiant realiai veikiančio, o ne tik deklaruojamo lyčių lygybės principo, net ir tokie, iš pirmo žvilgsnio smulkūs dalykai, kaip seksistinių juokelių viešinimas, yra labai svarbūs.“

Išankstiniais Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2016 m. ketvirtąjį ketvirtį moterų vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) sudarė 759,2 Eur, vyrų – 888,2 Eur. 2015 m. Lietuvoje moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis buvo 14,2 proc.

Europos Komisijos duomenimis, 2016 m. Lietuva užėmė 20 vietą pagal moterų skaičių įmonių valdybose (13 proc., ES vidurkis – 23,3 proc.).

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2015 m. užregistruota 5,2 tūkst. moterų ir 319 vyrų nukentėję nuo nusikalstamų veikų šeimoje nuo sutuoktinio (-ės) ar sugyventinio (-ės).

Daugiau informacijos socialiniame tinkle Facebook: @peopleWin

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius