Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 03 /15:39

Seksualinę prievartą patyrusiems vaikams pagalba bus teikiama pagal Islandijos pavyzdį sukurtame centre

Vilniuje penktadienį atidarytas centras, teiksiantis pagalbą seksualinę prievartą patyrusiems vaikams iš visos Lietuvos. Pagal Islandijoje sugalvotą ir Skandinavijos šalyse veikiantį modelį sukurtas centras nuskriaustam vaikui ir jo šeimai po vienu stogu galės suteikti teisinę, psichologinę ir medicininę pagalbą.
Vaikų nukentėjusių nuo seksualinės prievartos pagalbos centro atidarymas
Vaikų nukentėjusių nuo seksualinės prievartos pagalbos centro atidarymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atidarydama centrą socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė vylėsi, kad jo paslaugų poreikis bus kuo mažesnis, tačiau Islandijos Vaiko teisių apsaugos agentūros („Barnaverndarstofa“) vadovas Bragis Gudbrandssonas pastebėjo, kad Islandijoje atidarius tokius centrus pranešimų apie seksualinį išnaudojimą patyrusius vaikus padaugėjo.

„Prieš kelias dienas perskaičiau seną savo interviu iš to laiko, kada mes Islandijoje atidarėme „Barnaverndarstofą“. Aš tada sakiau, kad tikėtina, jog sulauksime daugiausiai 50 atvejų per metus. Šiandien, po 20 metų, turime vidutiniškai po 250 atvejų. Aš tikiu, kad panašiai gali būti ir Lietuvoje. Žmonės nepraneša apie tokius atvejus, jei nėra mechanizmų, ką daryti su tokiais pranešimais, kaip juos tirti – tai reikia daryti vaikui priimtinu būdu, kad žmonės norėtų pranešti, kad vaikui būtų suteikiama pagalba ir jis nebūtų pakartotinai traumuojamas“, – spaudos konferencijoje, skirtoje centro atidarymui, penktadienį sakė jis.

Į šį centrą Vilniuje vaikas pateks, jei jį čia siųsti nuspręs ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir vaiko teisisų apsaugos specialistai. Čia būtų vykdoma vaiko apklausa, kuri būtų įrašoma, tad vaikui nereikėtų atsakinėti į tuos pačius klausimus daug kartų vykstant tyrimui.

„Aš tikiuosi, kad šis centras tikrai turės labai mažai lankytojų – to linkiu visiems, ir, be abejo, (linkiu) kolektyvui, kad jūsų teikiamos paslaugos, jeigu tų vaikų ir bus ar jų artimųjų, kad jos tikrai būtų kokybiškos ir spręstų tas problemas, kurių, deja, tenka pripažinti, mes daugelį metų nesprendėme“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Pabedinskienė.

Centre Vilniaus dirbs šeši nuolatiniai specialistai, o medikai, ikiteisminio tyrimo pareigūnai ir kiti specialistai atvyktų atlikti reikalingų procedūrų. Vaikas centre galės praleisti iki trijų parų, vėliau jam pagalba bus teikiama jo gyvenamojoje vietoje. Kuriant centrą vyko ir regionuose dirbančių specialistų mokymai.

Pasak B.Gudbrandssono, Lietuva – pirma tokį centrą atidaranti ne Skandinavijos šalis. Centro steigimui ir specialistų mokymui skirta beveik 900 tūkst. eurų, didžiąją dalį lėšų skyrė Norvegija.

„Pagalba pačioms pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms yra vienas svarbiausių Norvegijos paramos Lietuvos prioritetų. Džiaugiuosi galimybe padėti prievartą patyrusiems vaikams. Būtina užtikrinti, kad šie vaikai gautų geriausią pagalbą bei skaudi jų patirtis nepasikartotų (...) Deja, daugelis vaikų ir jaunimo patenka Lietuvoje į taip vadinamą rizikos grupę – jiems būtina skirti ypatingą dėmesį“, – sakė atidaryme dalyvavęs Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Dagas Malmeras Halvorsenas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, pernai dėl seksualinės prievartos prieš vaikus Lietuvoje pradėta per 100 ikiteisminių tyrimų. Ekspertai mano, kad sprendžiant iš kitų šalių patirties, realūs seksualinio smurto atvejai gali būti didesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius