Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 18

Seksualinė sveikata – vertybinėje raizgalynėje: dalis politikų šnairuoja į pažadą grįžti prie „karšto“ įstatymo

Liberalioji valdančiosios koalicijos pusė deklaravo siekį priimti Reprodukcinės sveikatos įstatymą. Tiesa, koalicinėje sutartyje šis punktas įtrauktas tarp tų, dėl kurių sutarta nebūtinai sutarti. Į priekį per daugiau kaip pusantrų kadencijos metų šiuo klausimu nepasistūmėta, paskutinis Seime registruotas dokumentas, matyt, pražilti spėjęs 2014 metų socialdemokratų parengtas įstatymo projektas. Ekspertės teigimu, teisės akto, reglamentuojančio nuo nėštumo nutraukimo, kontracepcijos prieinamumo iki lytinio švietimo, labai reikia.
Protesto akcija prie Švietimo ir mokslo ministerijos
2016 metais prie Švietimo ir mokslo ministerijos vykusi protesto akcija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parlamento stalčiuose dūlančiu prieš aštuonerius metus parengtu Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektu, kaip nurodė jo iniciatoriai – 7 socialdemokratai, dirbę 2012–2016 metų kadencijos Seime, siekiama įtvirtinti asmenų teises į mokslu grįstą reprodukcinės sveikatos informaciją, kokybiškas reprodukcinės sveikatos priežiūros paslaugas, užtikrinti jų prieinamumą, palankumą ir šiuolaikiškumą bei įgyvendinti mokslu grįstą lytinį ugdymą, visuomenės lytinį švietimą.

Tarp reprodukcinės sveikatos priežiūros paslaugų numatytas medicininis abortas ir jo komplikacijų gydymas, informavimas, konsultavimas apie šiuolaikinius efektyvius ir saugius šeimos planavimo metodus, šeimos planavimo priemonių paskyrimas.

Taip pat tai, kad lytinis ugdymas turi būti įtraukiamas į moksleivių bendro lavinimo programas bei dėstomas kaip atskiras dalykas ir pan.

Pasak Seimo Laisvės frakcijos narės, parlamento laikinosios Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių grupės pirmininkės Morganos Danielės, stebint situaciją pasaulyje dėl moterų, reprodukcinių teisių, Lietuvoje vykstančius labai pavojingus procesus, darosi vis aktualiau galvoti apie šių dalykų reglamentavimą įstatymu.

Tad prie to, kaip žadėjo ji, bus grįžta.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Protestas už teisę į abortą Vašingtone
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Protestas už teisę į abortą Vašingtone

Seimo opozicijos atstovės, parlamento laikinosios grupės „Už žmogaus gyvybės ir sveikatos apsaugą nuo pradėjimo iki natūralios mirties“ narės Agnės Širinskienės teigimu, Reprodukcinės sveikatos įstatymo per šiuos metus niekas kaip ir nepasigedo.

Nes, anot jos, iš esmės visos moterims reikalingos paslaugos yra reguliuojamos, gana prieinamos.

Be to, šiuo metu esą svarbiau galvoti apie tai, kaip Lietuvoje padidinti mažėjantį gimstamumą.

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos vadovė Esmeralda Kuliešytė akcentavo, kad Reprodukcinės sveikatos įstatymas yra būtinas bei jau seniausiai turėjo būti priimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius