Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 04 01

Selemonas Paltanavičius: balandžio pirmoji – pasaulinė paukščių diena

Iš tikro, balandžio pirmoji yra ne tik juokų ar miego diena. Šiandien minime Pasaulinę paukščių dieną. Lietuvoje ši šventė mažai žinoma , o ir pasaulio mokslinė bei paukščius mylinti bendruomenė dar nėra susitarusi, kokia ji turėtų būti.
Kaip kas švenčia Paukščių dieną
Kaip kas švenčia Paukščių dieną / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Iš visos gamtos įvairovės mums mieliausi, pastebimiausi – paukščiai. Žmogus nuo pat savo kilmės pradžios grožėjosi jais, gėrėjosi giesmėmis, bet labiausiai jį žavėjo paukščių gebėjimas skraidyti. Atrodo, kad tas susižavėjimas neišnyko, nes be profesionalių ornitologų pasaulyje yra milijonai paukščių stebėtojų, jie nelieka nepamatomi ir paprastų piliečių, net nežinančių paukščių vardų, bet suprantančių, kad jie – ypatingi.

Pasaulyje yra apie 11 000 paukščių rūšių. Lietuvoje bent kartą stebėta, rasta 400. Jų fauna ypač pasipildė per du paskutinius dešimtmečius, išplitus stebėtojų ratui.

Reikia pripažinti – ornitologija, kaip mokslas, yra gana jauna. Gali būti, kad labai ilgai paukščių tyrimai visuomenėje buvo suprantami tik kaip laisvalaikio užsiėmimas, ir tas anaiptol ne kiekvienam priimtinas. Ne todėl, kad neįdomu, bet... na ką žmonės pagalvos! Tačiau rasdavosi ornitologų ir seniau. Štai Konstantinas Tyzenhauzas, Pastovų dvaro (dab. Baltarusija) savininkas, paukščius tyrinėjo prieš 170 metų, kaupė jų kolekciją, pats (buvo tikrai aukšto lygio dailininkas) tapė jų paveikslus. Po to, jau 20 a. pradžioje naują paukščių tyrimų bangos pradžią sukėlė Tadas Ivanauskas – būsimasis profesorius, Kauno universiteto vienas iš steigėjų, Kauno zoologijos muziejaus, Gamtos tyrimų stoties, Ventės rago paukščių žiedavimo stoties, Žuvinto rezervato, Kauno zoologijos sodo įkūrėjas. Reikia tik įsivaizduoti, kaip tada, 1920 metais turėjo atrodyti žmogus, su žiūronais sekiojantis paukščius. Tačiau jo drąsa ir nusiteikimas tapo Lietuvos ornitologijos eros pradžia. Ar viską apie savo paukščius jau žinome?

Kur ten! Paukščių tyrimai atsako į daugelį klausimų, tačiau nežinomųjų dar labai daug. Naudojant naujausias technologijas pavyksta nustatyti jų žiemavietes ir migracijos kelius, nuotolinis sekimas pagreitina biologinius tyrimus. Tačiau paukščiai laukia iš mūsų paprastų dalykų – supratimo, globos ir apsaugos. Paukščių populiacijos drastiškai mažėja, retėja. Visa tai vyksta tiesiog mūsų akyse. Todėl Paukščių diena yra labai svarbi proga ir savęs paklausti: o ką padarėme ir darome mes kiekvienas, kad paukščių būtų vis daugiau? Į šventes įprasta neštis dovanų. Ką šiandien padovanosime paukščiams?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius