Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 08

Selemonas Paltanavičius: Dailieji sodo pagalbininkai

Paradoksas, kad tada, kai visi kalba apie greitėjančią klimato kaitą ir gamtos išsaugojimą bei atkūrimą, apie biologinius kovos su mūsų sodų ir daržų kenkėjais metodus šnekama vis rečiau.
Amarai patinka suaugusiems dagiliams.
Amarai patinka suaugusiems dagiliams. / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Gali būti, kad daug kam galvas apsuko ir mąstyseną pakeitė augalų apsaugos produktai, labai patogūs naudoti, bet iš esmės paneigiantys bet kokius ekologinius gamtos grandžių santykius. Jeigu mes „išimame“ vieną šių grandžių, natūralioje mitybinėje grandinėje susiformuoja neišvengiama griūtis.

Tačiau grįžkime prie pačių paprasčiausių sprendimų. Štai sode ar sodyboje gyvenantys paukščiai gali nuveikti labai daug – kiekviena pora zylių, per vasarą auginanti 2–3 vadas (taigi, ne mažiau 20 zyliukų) atlieka su niekuo nesulyginamą „valymą“. Kitus gerus darbus nuveikia rupūžės, šikšnosparniai, plėšrūs vabzdžiai ir žiogai. Taip taip, ten, kur šeimininkai savo aplinkoje šienauja paprastu dalgiu, o ne viską susmulkinančia žoliapjove, žiogai klesti ir sunaikina daugybę amarų, įvairių lervų ir vikšrų.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Amarams tokia vasara ir slyvos ūgliai patinka.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Amarams tokia vasara ir slyvos ūgliai patinka.

Tačiau turiu pasidalinti dar kitokiu visai šviežiu stebėjimu, kuris dar kartą akivaizdžiai patvirtina tai, kas žinota „iš knygų“. Mūsų sodo ankstyvoji slyva šiemet nedovanos vaisių – kaltos šalnos, nužnaibiusios žiedus. Dabar medelis skuba auginti naujus ūglius, kurie lyg magnetas traukia amarus. Ką daryti, kaip nuo jų apsiginti be cheminių preparatų? Pasirodo – išeitis yra.

Šiandien nuo ryto slyvoje tilindžiuoja septyni dagiliai: penketas jauniklių pilkom galvelėm ir jų tėvai. Ką jie ten veikia? Ogi lesa amarus – metodiškai „apdoroja“ kiekvieną šakelę, snapeliais renka tuos smulkius vabzdelius. Pasibaidę plasteli į orą, apsuką ratą ir leidžiasi vėl. Tokios progos neišnaudoti negalima.

VIDEO: Slyvoje tilindžiuoja dagiliai
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Amarais mėgaujasi ir jaunikliai.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Amarais mėgaujasi ir jaunikliai.

Taigi, slyvos apsaugą nuo amarų patikėjome dagiliams. Kitąmet lauksime gero slyvų derliaus. Gaila, kad dagiliai jų nelesa, dalį tikrai skirtume jiems.

VIDEO: Dailieji sodo pagalbininkai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius