-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 28

Selemonas Paltanavičius: geniai ruošiasi žiemai

Kol Lietuvoje švietė saulė ir paskutinės spalio dekados temperatūra dienomis pasiekdavo 20 laipsnių šilumos, mes lyg ir buvome pamiršę, kad gamta neša žiemos link. Sakytume – tai neišvengiama. Tačiau šiame reiškinyje neturėtume įžvelgti jokių pavojaus ženklų – juk  žiema yra metų laikas, būtinas mūsų platumų gamtai.
Darbas sunkus, bet reikalingas geniui
Darbas sunkus, bet reikalingas geniui / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Gamtos vaikai apie tai nesvarsto, jie ruošiasi žiemai be jokių išlygų. Kaip tai vyksta? Vieni jau pakeitė kailius, sukaupė riebalų. Kiti...

Pavasarį iškėliau porą inkilų, pagamintų iš beržo stuobrio. Aplink esantys kiti inkilai skirti varnėnams, juose visuose šnekučiai peri, tad naujuosius inkilus iškėliau su mažesne landa – zylėms, musinukėms ar karklažvirbliams. Deja, nei vienas jų nebuvo užimtas.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./ Pagaliau inkilo anga praplatinta
Selemono Paltanavičiaus nuotr./ Pagaliau inkilo anga praplatinta

Dabar vieną dieną išgirdau labai energingai snapu taukšintį didįjį margąjį genį ir nustebau pamatęs, kad jis platina vieno inkiliuko landą. Mediena buvo labai kieta, bet paukštis atkakliai darbavosi keletą dienų, savo tikslo siekdamas labai išmaniai. Ar jam pavyko?

Taip, turėjau progos būti tos akimirkos liudininku – genys (tai buvo didžiojo margojo genio patelė) snapu išlygino keletą atsikišusių vietų, po to šmurkštelėjo vidun. Viduje ji užsibuvo, dar kapsėjo, tvarkėsi. Tokius genio viražus pastebėjo iki tol pasyviai reagavusios didžiosios zylės. Ilgainiui jų dėmesys nusilpo ir genys, plastelėjęs iš inkilo, nuskrido lukštenti pušų kankorėžių.

VIDEO: Ilgas ir kantrus genio darbas

Koks šio genio darbo tikslas? Taip jis įsiruošė nakvojimo vietą, kurios prireiks atvėsus orams ir ypač – žiemą.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./O kaip pasaulis atrodo iš naujų namų?
Selemono Paltanavičiaus nuotr./O kaip pasaulis atrodo iš naujų namų?

Inkilo angos praplatinimas – įprastas genių „darbas“. Jo mes galime ir nepamatyti, tačiau jei dabar keliausite po miesto parką, priemiesčio mišką, būtinai į tai atkreipkite dėmesį ir pabandykite suskaičiuoti, kokia inkilų dalis yra „apdorota“ genių.

VIDEO: Zylėms genio laimėjimas nepatiko

Tačiau geniai sau nakvynės vietas ruošiasi ne tik taip. Vis dažniau jie sau „dreves“ iškapoja plastikinėse namų apdailos lentelėse ir po jomis esančioje apšiltinimo medžiagoje. Per 20 metų tokių atvejų labai pagausėjo prie miestų, miestelių, jais jau nesistebime. Savotiška genių urbanizacija namų savininkams kelia baimę: paukščiai kažkodėl nesitenkina viena „dreve“, bet jų per rudenį ir žiemą vienoje sienoje iškapoja bent keliolika. Žinoma, tokių skylių nei užlopysi, nei paslėpsi. Ką daryti?

Tinkama išeitis – ant tos pačios sienos pakabinti 1-2 inkilus, kad paukščiai turėtų kur nakvoti. Dar geresnė apsauga – rudens vidury ant sienos ištempti polietileno plėvelę. Ji gal ir neatrodys estetiškai, bet tikrai apsaugos sieną.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žvalgantis naujo būsto nakvynei
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Žvalgantis naujo būsto nakvynei

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius