Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 12

Selemonas Paltanavičius: Iš kur tie paukščiai neregėti?

Vasaros antroji pusė ir ypač rugpjūtis mums padovanoja daug paukščių – tuo neturime stebėtis žinodami paprastą tiesą: užaugo jaunikliai, kurių 1–2, o kai kurių rūšių net 3-jose vadose yra tiek, kad populiacija išauga nuo keleto iki dešimties kartų.
Naminis žvirblis, jauniklis. Dar nežinia, kas jis bus – žvirblis ar žvirblienė.
Naminis žvirblis, jauniklis. Dar nežinia, kas jis bus – žvirblis ar žvirblienė. / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Ir vėl nereikėtų susižavėti šiuo gausos blyksniu, nes jis yra labai trumpas; gamtoje daugelio žvirblinių sparnuočių amžiaus trukmė labai menka. Sekti gausos kitimą yra labai sudėtinga, tuo labiau, kad dabar jis labiausiai priklauso nuo žmogaus veiklos neigiamos įtakos. Tačiau vasara mums padovanoja paukščių, kuriuos manome matantys pirmą kartą... Iš kur jie?

Iš tikro, rugpjūtis dovanoja nedaug mūsų kraštui „naujų“ paukščių – tokiais galėtume vadinti iš pietų su vasaros karščiais į šiaurę nuskridusius stepių gyventojus raudonkojus sakalus, kai kada – pavienius rožinius varnėnus, pelikanus, girnoves. Tačiau daugiausiai „naujų“ paukščių atrandama dėl kitos priežasties – mūsų sparnuočiai keičia ar jau pakeitė savo apdarus, tapo visai kitokie.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Taip atrodo varnėnas pavasarį.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Taip atrodo varnėnas pavasarį.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Varnėnas dabar atrodo taip.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Varnėnas dabar atrodo taip.

Žinoma, taip pasikeitė tik jų spalvos, nes vadinamasis poilsio rūbas nebeturi daugelio ryškių spalvų ar atspalvių. Ar matėte, kaip dabar atrodo didžiųjų ančių gaigalai? Kad tai tikrai jie, išduoda tik ryškiai geltonas, be dėmelių snapas, o pavasarį turėtos žaliaplunksnės galvos net vaizdo nelikę. Tiesa, kai kurių paukščių pasikeitė ne tik spalvos.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Pavasarį didžiosios anties gaigalas buvo toks.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Pavasarį didžiosios anties gaigalas buvo toks.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Didžiosios anties gaigalas vasarą
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Didžiosios anties gaigalas vasarą

Pradedantys paukščių stebėtojai, pabalyje aptikę braidančius tilvikus, gali neatpažinti gaidukų, ypač patinėlių. Pavasarį jie buvo labai puošnūs, su kaklą dengiančiu plunksniniu šydu, kuris kiekvieno individo vis kitokių spalvų ar jų derinio. Ši savybė būdinga tik gaidukams. Tačiau dabar jie, jau grįžtantys iš perimviečių šiaurėje, tokių plunksnų neturi ir primena pateles ar jauniklius.

Ne mažiau painu pažinti ir kitus tilvikus, kurių pulkeliuose galima matyti daug spalvinių variacijų. Juodkrūčiai bėgikai, kurių jaukius pulkelius dabar galima stebėti mūsų pajūryje, priklausomai nuo amžiaus gali būti palši, šviesūs, kiti – „tikrų“ spalvų su juoda dėme pilvo srityje. Tamsusis tilvikas dabar gali būti supainiojamas su raudonkoju tuliku, nes jauni individai nebūna juosvi. O baltųjų, geltonųjų ir geltongalvių kielių atpažinimas tampa rimtu galvosūkiu net patyrusiems stebėtojams. Visai kitaip dabar atrodo poilsio rūbą įgiję rudagalviai kirai ir net varnėnai, kuriuos vilioja vasaros galo uogos ir vaisiai. Jų taškuoti plunksniniai apdarai daug kam perša mintį apie „iš kažkur“ atklydusius naujos rūšies paukščius.

Tačiau dar dažniau sumaištį sukelia šių metų jaunikliai, kurių plunksnų spalva gali nepriminti jų tėvų – pradžioje raudonuodegių, liepsnelių ar kiauliukių jaunikliai taškuoti, ruzgani... Tik po šėrimosi, plunksnų keitimo, jie taps panašūs į tėvus, tiesa – ne tokie ryškūs. Nieko keisto, nes ir jiems šis naujas apdaras yra vadinamasis poilsio rūbas.

Kai užauga juodųjų žuvėdrų jaunikliai, pamatome, kad jie visai kitokie. Tuo metu pradeda šertis ir jų tėvai, taigi – tampa margi. Kartu su savo jaunikliais jie sukuria tokius juodos, palšos, baltos spalvos apdaro derinius, kad tik stebėkis.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Rudagalvis kiras pavasarį, vestuviniu apdaru
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Rudagalvis kiras pavasarį, vestuviniu apdaru
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Rudagalviai kirai vasaros apdaru
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Rudagalviai kirai vasaros apdaru

Šiandien, sakytum, viskas paprasta – nufotografavai, įdėjai į socialinius tinklus ir lyg niekur nieko paklausei: kas čia toks? Taip daugelis ir daro. Tiesa, gavę atsakymą, jį iš karto pamiršta ir po keleto dienų vėl klausia to paties: o kas čia? Kai kam, tiesa, tai yra tikroji mokykla. Bet geriausia įsiminti paukščius, net ir tokius, praradusius „knyginę“ išvaizdą, juos stebint ir patiems viską atrandant. Taip jų vardai įsimena tvirčiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius