Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 22

Selemonas Paltanavičius: ką mums praneša zylės?

Neseniai gatvėje mane užkalbinęs vyras paklausė, ar jau metas įrengti lesyklą. Jis buvo susirūpinęs, nes jo nuomone, iki žiemos liko tik mėnuo, paukščiams reikia surasti pastovias gyvenimo vietas. Panašų klausimą užduoda ne vienas man nepažįstamas žmogus, todėl suprantu, kad apie tai kalbėti jau laikas. Ar tikrai?
Didžioji zylė
Didžioji zylė / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Pakerėti paskutinių giedrų ir šiltų dienų bei geltonų lapų mirgėjimo, mes vis dar gyvename švelniojo rudens nuotaikomis. Atrodo, kad gamta net ir po ilgo lietingo periodo nieko nekeitė savo dienotvarkėje, todėl ką tik skraidė laumžirgiai ir drugiai, tyliai griežė paskutinis žiogas. Jie ir dabar dar neatsisveikino su aktyviuoju rudeniu; jeigu iki lapkričio pradžios dar išauštų giedra saulėta popietė (būtent – popietė, nes tada užuovėjoje būna jaukiausia), visa tai būtų galima pamatyti ir išgirsti. Po to greitai stos vėsesni orai, dažniau vyraus šalnos ir kris šlapdriba. Štai tada žiemoti likę paukščiai skris tikrinti lesyklos. Ir ne tik jos.

Dar tebesitęsiant rudeninei paukščių migracijai dalis jų kažkodėl nepakluso šiai traukai. Jie liks su mumis iki pavasario, sukurs savotiškas sėslias „bendrijas“, kuriose bus bent keleto rūšių sparnuočiai: didžiosios, mėlynosios zylės, bukučiai, geniai, kėkštai.

Prie jų dažnai pritampa dar 2-3 zylių rūšys, žaliukės, alksninukai, juodagalvės sniegenos, žvirbliai ir karklažvirbliai, net kuosos ir šarkos. Šios sankaupos centru tampa lesykla, kurios bene svarbiausias vaidmuo – jaukinti paukščius, leisti patikėti mūsų gerumu. Juk lesykla iš tikro yra savotiškas mūsų gero sambūvio su paukščiais liudininkas.

Antra vertus, įrengdami lesyklą ir prie savo namų kviesdami paukščius, mes su jais lyg pasirašome ištikimybės sutartį, iki pavasario keičiančią mūsų pačių dienotvarkę: koks bebūtų oras, kokia diena (tegul ir išeiginė, atostogos, liga), paukščiai visada lauks lesykloje papiltų saulėgrąžų, o mes negalėsime pasielgti kitaip, nei nustatyta mūsų įžaduose.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Karklažvirblis
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Karklažvirblis

Žiema dar toli, tikroji globa bus reikalinga negreit. Tačiau ar gali būti įmanoma „akcijinė“ globa, ar paukščiai pasinaudos lesykla, jeigu į ją lesalas bus pilamas tik per didžiuosius šalčius ar kitomis gamtos negandos dienomis? To niekada nebus, jie turi priprasti prie lesyklos – tai nėra aklas prisirišimas, tai gali būti tik tikėjimas. Jie visada turi „žinoti“, kad ryte lesykloje bus lesalo.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Bukutis
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Bukutis

Kol dar ruduo, kol gamta gali pasiūlyti iki valios gamtos meniu, įrengta lesykla yra kaip tik tokio paukščių „žinojimo“ formavimo įrankis. Tik esant lesyklai, apie namus, sodą, sodybą formuosis ta mūsų jau minėta paukščių bendrija.

Ji gyvens čia, nakvos inkiluose (tiesa, ar juos jau išvalėte?), per dieną vartys nukritusius lapus, tikrins medžių šakas ir kamienus. Kai labiau atšals ir pasnigs, lesalo jau reikės pilti daugiau. Tačiau jeigu paukščiai nežinos, kur yra lesykla ir netikės ja (mumis – taip pat), joks šaltis ir sniegas neprivers jų skristi pas mus.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Juodagalvė sniegena
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Juodagalvė sniegena

Taip kartais nutinka – per Kalėdas sugalvoję iškelti lesyklas „nusivilia“ paukščiais, nes jie neplūsta iš visų pusių, nesipeša dėl lesalo – jų paprasčiausiai nėra. Ir paaiškinimo tam ieškoti nereikia, nes jie tuo metu laikosi ten, kur juos priėmė, su jais ištikimybės sutartį „pasirašė“ dar rudenį.

Matyt, lesyklą įrengti reikėtų jau dabar. Kaskart į ją reikia papilti tik mažą saujelę saulėgrąžų ar kito lesalo – kad paukščiai surastų, kad patikėtų. O kada nors visa ši sukviesta sparnuota bendruomenė taps neatskiriamais mūsų aplinkos nariais.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Mėlynoji zylė
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Mėlynoji zylė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius