Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 14

Selemonas Paltanavičius: žiema nesustabdo upių

Čia pat kalendorinės žiemos vidurys, o tikros žiemos ženklų ir jos pačios – nematyti. Ateinantis šaltukas, kurį nedrąsu vadinti šalčiu, žada kai kurias permainas – apie jas svajoja ir tyliai kuždasi žvejai: ledas... ledas... Tikėtina, kad dabar ežerėliai ir tvenkiniai pasidengs ledeliu ar ledu. Kol kas jis vos 2-3 centimetrų storio. Žvejybai toks dar netinka, reikia sulaukti, kol susidarys 7-10 centimetrų jo danga ir tada su smaigais atsargiai bandyti tvirtumą. Didieji ežerai dar banguos, tačiau stojus ramiems orams ir jie trauksis ledeliu.
Saidė
Saidė / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Kas kita – upės ir upeliukai. Jų gyvybė tiesiog veržiasi per krantus, po vandeningo rudens ir žiemos pradžios sunku įsivaizduoti, kad nors kas galėtų stabdyti jų srautus. Tiesa, tą padaryti gali tik žiema – juk būdavę metų, kai net srauniausius upelius ledas sustingdydavo iki paties dugno. Dabar apie tai galime kalbėti kaip apie istoriją. Upeliui sustabdyti reikia laiko ir didelio šalčio – tai jis turi sulaikyti iš pašalių, iš krantų upelį papildančias sroveles, lėtinti tėkmę. Seklus ir šaltas vanduo ledokšniu traukiasi iš pašalių, ledu „apaugindamas“ akmenis, nuvirtusius medžių stuobrius ir net vandeny įsibridusias žoles. Visi šie ledo pakraščiai yra upelį sukaustyti galinčio ledo pradžia.

Upeliui sukurti lygų ledo sluoksnį sunku – nuo pakraščių besiplečiantys ledokšniai ardomi srovės, be to – pats vandens lygis tai kyla, tai krinta, ir ledas arba apsemiamas, arba „nulenkiamas“ ir lūžta. Kuo siauresnis upeliukas, tuo lengviau jis apledija. Tiesa – pirmieji užšąla lygumų upeliai, kurie niekada nebūna greiti. Kalvotame kraštovaizdyje esantys upokšniai ar trumpieji upeliai, įtekantys į didžiąsias mūsų krašto upes, paprastai lieka gyvi ilgiausiai.

Laukiame 10-12 laipsnių šaltuko. Vadinasi, upeliams jokios grėsmės dar nėra. Tačiau jei pabarstys sniegelio, pamatysime, kad šie upeliai tampa daugelio gyvūnų prieglauda. Čia apsistoja vandeniniai strazdai, pakraščio dumblynėse laikosi juodieji strazdai, ant ledo kraštelio nubruožti audinės pėdsakai, o kitur, žiūrėk, čiaužiojusi net ūdra. Kodėl mes nematom šių žvėrelių? Visų pirma, jie nėra labai gausūs, be to – jie pastabūs ir atsargūs. Mes gi paprastai einame braškėdami, gurgždindami sniegą ir juos visus dar iš tolo perspėjame apie pavojų.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Čekonės upelis
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Čekonės upelis

Jei žiema užtrunka, o didžiosios upės užšąla, mažuose gyvuose intakuose žiemoja ir didžiosios antys, gulbės – visi, kas tik gali, kam reikia atviro vandens.

Šiemet to dar nebuvo. Kol kas nematyti didesnių šalčių, tad upeliukai teka laisvi ir greiti. Tačiau savaitgalį aplankykite juos, labai atsargiai pavaikščiokite jų pakrantėmis – o gal pavyks sutikti ūdrą, kanadinę audinę. O gal – vandeninį strazdą. Pagaliau – jeigu nieko nesutiksite, jums didžiausia dovana bus gyvo žiemos meto upeliuko almėjimas.

VIDEO: Į Nerį skuba Saidė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius