Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 12 30

Šemeta: Lietuva gaivindama ekonomiką galėjo pasiekti daugiau

Buvęs finansų ministras, dabartinis eurokomisaras Algirdas Šemeta pripažįsta, kad ekonomikos skatinimo planas nesuveikė taip, kaip tikėtasi, tačiau viliasi, kad jis ims veikti ir kitais metais Lietuvos ekonomika bus stipresnė, nei prognozuojama dabar.
Algirdas Šemeta
Algirdas Šemeta. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Lietuva pagal Europos Sąjungos lėšų panaudojimą yra pirmoje vietoje, tačiau nepaisant to, galima buvo daugiau pasiekti tokiose svarbiose srityse kaip būsto renovavimas. Galima buvo įsisavinti dar daugiau lėšų“, – trečiadienį po susitikimo su premjeru Andriumi Kubilium žiniasklaidai teigė A.Šemeta.

Kubilius: reikia lygintis su kaimynėmis

Šiuo metu už ES biudžetą, o nuo sausio už audito, mokesčių ir muitinės politiką atsakingas eurokomisaras teigė, kad dabartinis ministrų kabinetas dirbti ties ekonomikos gaivinimu pradėjo beveik nuo nulio. „Kūrimas nuo nulio reikalauja ir laiko, ir jėgų – tokie planai turi būti sukurti kruopščiai, pinigai į rinką negali būti įmetami bet kaip“, – aiškino A.Šemeta.

Tuo tarpu premjero nuomone, Lietuva ekonomikos gaivinimo keliu žengė tvirčiau nei kaimyninės Latvija ar Estija. A.Kubilius aiškino, kad verslo skatinimo planą galima vertinti dvejopai: iš vidinių ir tarptautinių pozicijų. Esą vertinant tarptautiniu mastu ir lyginant su kaimyninėmis Latvija ar Estija, matytųsi, kad nors atlikta ir mažiau nei suplanuota, tačiau daugiau, nei kitose šalyse.

A.Šemeta nusiteikęs optimistiškai

A.Šemetos įsitikinimu, kitais metais Lietuvai reikia įsisavinti dar daugiau europinių pinigų – esą tai yra bene vienintelis verslo skatinimo šaltinis. Prie to turėtų prisidėti ir Vyriausybė, palengvindama įvairias taisykles, susijusias su paramos gavimu – tai daug nekainuotų, o poveikis būtų pakankamai didelis.

Eurokomisaras neatmeta galimybės, kad 2010-aisiais Lietuvos ekonomika atrodys geriau, nei buvo prognozuota iki šiol „Nenoriu spėlioti, kokios bus Europos Komisijos prognozės kitų metų pradžioje, tačiau jei žiūrėsim į pokyčius per pastaruosius du ketvirčius, yra pagrindo manyti, kad ekonomika galėtų atrodyti geriau, nei buvo prognozuota anksčiau“, – teigė A.Šemeta.

Europos Komisijos rudens prognozėse numatoma, kad Lietuvos ekonomika ims augti tik 2011 m. Prieaugis sieks 2,5 proc. 2010 m. BVP nuosmukis turėtų siekti 3,9 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius