Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 15

Senelį palaidojusios seserys – apie Radviliškio ligoninės slaugos skyrių: ligoniai ten kenčia

„Pirmą kartą teko susidurti su slauga Radviliškio ligoninėje. Likome pasibaisėjusios. Tai – pragaras“, – sako dvi seserys, šią savaitę palaidojusios savo 72 metų senelį. Pastaruosius tris savo gyvenimo mėnesius vyras praleido Radviliškio ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje. Pati ligoninė teigia, jog čia gydomi išties sunkūs ligoniai. Vien per šiuos metus iš 100 gydytų pacientų 60 mirė.
72 metų vyras trejus paskutinius savo gyvenimo mėnesius praleido Radviliškio ligoninėje
72 metų vyras trejus paskutinius savo gyvenimo mėnesius praleido Radviliškio ligoninėje / 15min skaitytojo nuotr.

Kaip 15min teigė viena iš anūkių Gerda, su ja nė vienas skyriaus gydytojas nepasikalbėjo net ir tada, kai ji nuvažiavo pasiimti mirties liudijimo.

„Kai nuvažiavome tvarkytis popierių, mirties liudijimo, skyriuje nebuvo nė vieno gydytojo, nieko. Tad mirties liudijimą išrašė visai kita gydytoja“, – teigė moteris. Vyro mirties priežastis – lėtinis širdies kraujagyslių nepakankamumas, smegenų insultas, lėtinė išeminė širdies liga.

Į Radviliškio ligoninę vyras pateko maždaug prieš tris mėnesius, po patirto insulto. Anūkės teigia, kad šiame skyriuje stinga elementaraus žmogiškumo, empatijos ir tvarkos. Visus tris mėnesius seserys sako neradusios bendros kalbos su personalu.

Ant kūno atsirado mėlynės

Viena iš seserų – Floida – pati yra medikė, dirba ligoninėje bei apmoko dirbti slaugytojas. „Kai mano senelis po insulto pateko į Radviliškio ligoninės slaugos skyrių, jis negalėjo pilnai judėti ir kalbėti. Tačiau, pamatęs skyriaus slaugytojas, jis sugniauždavo kumščius, rodydavo į jas ir kažką piktai bandydavo pasakyti“, – teigė moteris.

Anūkėms jį lankant ligoninėje, jos vis pastebėdavo skirtingose kūno vietose esančias mėlynes, o kartą – ir iki kraujų nubrozdintas alkūnes.

„Kai paklausdavome, iš kur atsirado mėlynės, niekas nieko nežinojo, niekas mums apskritai nesuteikdavo jokios informacijos. Pastebėjome, kad labai greitai ėmė kirsti kūno svoris“, – sakė seserys.

Moteris stebino, kad lankant senelį jis visad būdavo ištroškęs ir iš karto išgerdavo visą buteliuką vandens.

72 metų vyras paskutinius tris savo gyvenimo mėnesius praleido Radviliškio ligoninėje.
72 metų vyras paskutinius tris savo gyvenimo mėnesius praleido Radviliškio ligoninėje.

Pasiūlė padirbėti slaugos skyriuje

Kartą, seserims lankant senelį, jis apsivėmė. Tuomet moterys paprašė, kad slaugė duotų kitus marškinius ir būtų galima vyrą perrengti. Tačiau, anot pašnekovių, sulaukė priekaišto: taip nutiko dėl to, jog jos senelį per daug primaitino ir prigirdė.

„Kai ji atėjo pakeisti marškinėlius, nešvarų drabužį tiesiog nuplėšė. Tada aš pradėjau šaukti, kad ką ji čia daro, nes niekas taip nesielgia. O slaugė man tiesiog grubiai atšovė: gal pati padirbėk slaugos skyriuje? Bet aš dirbu ir žinau, kad taip su žmonėmis niekas nesielgia“, – sakė Floida.

Tada aš pradėjau šaukti, kad ką ji čia daro, nes niekas taip nesielgia. O slaugė man tiesiog grubiai atšovė: gal pati padirbėk slaugos skyriuje?

Dar vieną šoką moteris patyrė tada, kai reikėjo pakeisti nešvarias sauskelnes. Moteris slaugytojos paprašė, kad jai padėtų, tačiau ir tada sulaukė nepasitenkinimo.

„O kai keitė sauskelnes, servetėles su išmatomis metė tiesiog ant grindų, paskui susirinko ir išėjo. Kur infekcijos kontrolė? Kaip taip galima viską mesti ant žemės?

Kartą paprašiau senelį pakelti aukščiau, nes jo kojos jau lietė lovos kraštą. Slaugytoja jį čiupo už pažastų ir ėmė tempti į viršų. Išsigandau, kad neišnarintų pečių. Ji paaiškino, kad mes „nežaidžiam“, nes tam nėra laiko“, – pasakojo anūkė.

Floidai ir Gerdai buvo sunku patikėti tuo, kad kai senelį į palatą atveždavo po maudymo – vyras būdavo sušalęs, neužklotas, o palatoje – pravertas langas.

72 metų vyras paskutinius tris savo gyvenimo mėnesius praleido Radviliškio ligoninėje.
72 metų vyras paskutinius tris savo gyvenimo mėnesius praleido Radviliškio ligoninėje.

Sulaukė skambučio, kad mirė

Radviliškio ligoninėje po insulto gulėjęs vyras negalėjo pats nuryti vaistų. Anūkes stebino ir tai, kad vaistai tiesiog atnešami ir paliekami – nėra jokios kontrolės, kad ligonis juos tikrai išgertų.

„Aiškinau personalui, kad seneliui reikia skystų vaistų, nes jis negali nuryti. Tačiau tokių nebuvo, tad tabletes teko tirpdyti vandenyje. Mano nuomone, slaugytojos neturi žinių, kaip elgtis su tokiais ligoniais. Ir žmonės ten kenčia.

Senelį pradėjome lankyti kiekvieną dieną ir juo rūpintis – maitinti, keisti sauskelnes, vartyti, kūną tepti kremais nuo pragulų, kurios jau buvo atsiradusios. Ir tada viskas pradėjo gerėti“, – pasakojo moteris.

Tačiau netrukus seserys sulaukė naujienos, kad palatoje galimai yra infekcija. Floida svarsto, kad galbūt personalui tiesiog nusibodo tai, kad seserys atvažiuoja pernelyg dažnai.

„Kai negalėjome lankyti senelio, nuolat skambindavome ir prašydavome suteikti informaciją apie jo sveikatą, tačiau niekas mums jos nesuteikė.

Paskui vis žadėjo, kad mums perskambins gydytojas, tačiau skambučio taip ir nesulaukėme.

Sakydavo: skambinkit gydytojui. O kai vieną dieną atvažiavau jo aplankyti, paaiškėjo, kad senelio nė nebėra, jis išvežtas į Šiaulius, nes kažkas su plaučiais. Ir mums tai nebuvo pranešta. Paskui vis žadėjo, kad mums perskambins gydytojas, tačiau skambučio taip ir nesulaukėme. Galiausiai paskambino, tačiau pranešti, kad senelis mirė.

Šiame skyriuje daugumai personalo labiausiai trūksta žmogiškumo, empatijos, atjautos“, – kalbėjo Gerda.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Radviliškio ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Radviliškio ligoninė

Ligoninė: kiekvieno paciento netektis – skaudi

Radviliškio ligoninės administratorės Jurgitos Kerpienės 15min pateiktame atsakyme teigiama, jog įstaiga turi laikytis asmens duomenų apsaugos taisyklių, kurios leidžia konkrečių asmenų sveikatos būklę komentuoti tik esant aiškiai išreikštai valiai ir tik tų asmenų, kurie turi tam įgaliojimus.

„Bendrai verta paminėti, jog kiekvieno paciento netektis yra skaudi tiek jo artimiesiems, tiek ligoninės personalui.

Tokioje situacijoje dažnai ieškoma priežasčių, bandoma surasti kaltuosius. Žmogiškąja prasme tai suprantama, tačiau daugeliu atvejų mesti kaltinimai nepasitvirtina.

Tuo pačiu reikia atkreipti dėmesį, kad Lietuvos teisės aktai išties griežti, kai kurios informacijos apie asmens sveikatos būklę negalima teikti net giminaičiams, jeigu jų ryšys su gydomu asmeniu nėra tiesioginis.

Ligoninėje dirbantys specialistai turi visas reikiamas kvalifikacijas, kasdien sprendžia įvairaus lygio sveikatos priežiūros užduotis.

Slaugytojų ligoninėje dirba pakankamai, pagal šalies teisės aktuose numatytas rekomendacijas, jų darbo kokybę užtikrina kruopštus nacionalinių teisės aktų laikymasis. Galima tik apgailestauti, kad net absoliučiai nepriekaištinga sveikatos apsauga negali sukurti stebuklų ir pagydyti visų asmenų“, – rašoma 15min pateiktame atsakyme.

123RF.com nuotr./Vyras ligoninėje
123RF.com nuotr./Vyras ligoninėje

Iš 100 ligonių 60 mirė

Radviliškio ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje yra 61 lova, 2023 m. balandžio 12 d. duomenimis 57 iš jų yra užimtos.

Į šį skyrių patekę dauguma pacientų yra sunkiai sergantys – po insultų, su daugybinėmis ligomis, progresuojančiais simptomais, todėl dauguma jų nepasveiksta.

„Pavyzdžiui, 2022 metais iš 254 ligonių tolimesniam gydymui į kitus skyrius išleisti 148 pacientai (t. y. 58,3 proc.). Einamaisiais metais iki balandžio 12 dienos į skyrių paguldyta 100 ligonių, iš jų 60 mirė.

Bendrai vertinant šiuos duomenis būtina atsižvelgti į sezoniškumą. O pastaruoju laikotarpiu ypač juntamas popandeminis efektas, kai pradeda aiškėti užleistų ir laiku neaptiktų bei nepradėtų gydyti susirgimų įtaka sveikatos būklei“, – teigė ligoninės atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius