Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 17

Seniūnijos mieste – brangus biurokratinis mechanizmas?

Šiaulių miesto seniūnijos – tarsi brangiai išlaikomas pašto biuras. Tokią išvadą būtų galima padaryti palyginus iš miesto biudžeto skiriamas lėšas seniūnijų išlaikymui ir funkcijas, kurias seniūnijos vykdo. Gyventojų pateikti raštai į Savivaldybę keliauja ilgiau nei savaitę, problemos sprendžiamos ilgai arba visai nesprendžiamos, o biurokratinis mechanizmas tik siurbia mokesčių mokėtojų pinigus.
Šiauliai
Šiauliai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Arčiau žmonių?

Šiauliuose yra dvi seniūnijos – Medelyno ir Rėkyvos, tai yra tarpininkas tarp gyventojų ir Šiaulių miesto savivaldybės. Pasak valdininkų, gyventojams turėtų būti patogiau nueiti į šalia esančią seniūniją nei važiuoti į miesto centrą. Tačiau, kaip parodė prieš keletą savaičių dienraštyje „Šiaulių naujienos“ aprašytas pavyzdys, gyventojų problemos biurokratiniame mechanizme vilkinamos metų metus, o gyventojų pateikti raštai į Savivaldybę keliauja savaitę.

Kaip jau rašėme, Rėkyvos seniūnijos teritorijoje esančių sodų bendrijų valdybų pirmininkai šių metų birželio 1 d. raštu kreipėsi į seniūniją su prašymu spręsti įsisenėjusias problemas. Seniūnija raštą priėmė ir tik po dešimties dienų nugabeno į Šiaulių miesto savivaldybę bei perdavė atsakingiems skyriams. Seniūnija savo lėšų neturi, todėl įvairius darbus (pavyzdžiui, paviršinio vandens kanalų valymo) perduoda vykdyti Savivaldybėms skyriams pagal kompetenciją. Tad gyventojams kyla klausimas, ar ne greičiau raštą nuvežti patiems į Savivaldybės priimamąjį nei laukti dešimt dienų, o gal ir ilgiau.

Įsisenėjusios problemos

Rėkyvos seniūnijoje prieš keletą metų dirbusi Šiaulių apskrities bendruomenių konfederacijos pirmininkė Nijolė Malakauskienė dienraščiui „Šiaulių naujienos“ sakė, kad sodų bendrijų gyventojų problemos dėl nevalomų paviršinio vandens nutekėjimo kanalų buvo keliamos prieš daug metų, bet iki šiol nėra sprendžiamos. „Problemos buvo keliamos dar man dirbant seniūnijoje 2006 metais. Tačiau seniūnei tai nerūpėjo, o ir pinigų seniūnija tam neturi. Seniūnijos darbuotojai atlieka paštininkų pareigas“, - teigė N. Malakauskienė.

Rėkyvos seniūnijos vyresnioji specialistė Indrė Munčelevičiūtė dienraščiui buvo sakiusi, kad problemos sprendimo procedūra yra pakankamai ilga. Šiaulių miesto savivaldybė praėjusiais metais Medelyno seniūnijai skyrė 28 tūkstančius, o Rėkyvos seniūnijai daugiau nei 31 tūkstantį litų.

„Lėšos buvo panaudotos želdynų tvarkymui, žolės pjovimui, kitiems infrastruktūriniams darbams“, - teigė Savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Jūratė Rauduvienė, taip ir nenurodžiusi sumos, kuri skiriama seniūnijų darbuotojų atlyginimams. Redakcijos žiniomis, šios sumos yra beveik penkis kartus didesnės.

Lėšų įsisavinimo mechanizmas

Kad seniūnijos Savivaldybei yra patogus mokesčių mokėtojų lėšų įsisavinimo mechanizmas, jau parodė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuota Vietos bendruomenių skatinimo programa. Antrus metus šios programos įgyvendinimui iš viso skiriami 8 milijonai litų. Programos apraše gyventojų bendruomenės prilyginamos seniūnijoms.

Šiaulių miesto savivaldybės darbuotojai ne kartą yra sakę, kad šios programos lėšas pernai greičiausiai įsisavino tos bendruomenės, kuriose yra seniūnijos. Rėkyvos seniūnijoje už visas lėšas pastatyta vaikų žaidimo aikštelė, nepasivarginant nutiesti priėjimo takelio. Medelyno seniūnijoje lėšos panaudotos infrastruktūrai gerinti.

Imituoja darbą?

Miesto seniūnijos turi polinkį dirbti pagal Savivaldybės valdininkų darbo principus, t. y. dirbti imituojant darbą. Seimo kontrolierius Raimondas Šukys neseniai išnagrinėjo šiauliečių skundą dėl seniūnijų veiklos ataskaitų ir informacijos trūkumo. Skundas buvo ištirtas ir priimtas kaip pagrįstas.

„Savivaldybės pareigūnai turėjo pateikti konkretesnę informaciją nei yra pateikta Rėkyvos seniūnijos veiklos ataskaitoje. Į prašyme keliamus klausimus duotas atsakymas yra neišsamus ir netikslus“, - rašoma Seimo kontrolieriaus išvadose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius