-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 30

Senjorų dieną „maltiečiai“ pasitinka renginiais visoje Lietuvoje

Tarptautinę Senjorų dieną Lietuvos Maltos ordinas ir šiais metais tradiciškai pasitinka jai skirtais renginiais ir vienišų senjorų lankymu namuose, ligoninėse, slaugos ir senelių namuose. Šiemet jie tai žada daryti 25 Lietuvos miestuose ne tik spalio 1 dieną, tačiau ir kitomis mėnesio dienomis.
„Maltiečiai“ lanko senolę
„Maltiečiai“ lanko senolę / „Maltiečių“ nuotr.

„Senjorai – tai mūsų visų mamos ir tėčiai, seneliai ir proseneliai, dėdės ir tetos, artimieji, giminaičiai, draugai… Vertybės, kurias jie mums įdiegė, ir jų neįkainojama patirtis yra visų mūsų turtas, – mintimis dalijosi Josvainių (Kėdainių r.) „maltiečių“ vadovė Aušra Vaidotienė. – Norime pabūti kartu ir juos pagerbti.“

Pirmieji „maltiečių“ Senjorų dienos renginius prieš keletą dienų pradėjo Kaišiadorių „maltiečiai“. Rugsėjo 24 dieną jie atsivežė į Kaišiadorius Paparčių bendruomenės senolius, kartu aplankė „Rudens mugę“ ir Kaišiadorių katedrą, o po to visi susirinko miesto „maltiečių“ būstinėje šventinei popietei, po kurios kartu su jaunosiomis „maltietėms“ piešė bendrą piešinį „Vasaros ilgesys“.

Rugsėjo 26 dieną Kaišiadorių „maltiečiai“ aplankė Rumšiškių senelių namų gyventojus ir kartu su jais nuvyko į Pravieniškes pas keramikę Audronę Skarbaliūtę į edukacinį užsiėmimą „Molio paslaptys“. Senjorų dieną Kaišiadorių „maltiečiai“ susitiks su kitomis Kaišiadorių miesto pagyvenusių žmonių organizacijomis, vyks diskusijos, vaišės, koncertas.

Josvainių (Kėdainių r.) „maltiečiai“ rugsėjo 29 d. surengė senjorams šventinį vakarą, kurio metu koncertavo Krakių kultūros centro jaunimo folkloro ansamblis „Smilgelė“, buvo skaitomos eilės apie rudenį.

Rokiškio „maltiečiai“ Šv. Apaštalo evangelisto Mato parapijos senelių globos namuose Senjorų dienos proga surengė šventę, parodė senoliams lėlių spektaklį, iškepė originalų tortą.

Klaipėdos „maltiečiai“ Senjorų dieną sveikins senolius, įteikdami jiems savo keptus originalius žvaigždės formos sausainius. Senolius fotografuos ir jiems menines nuotraukas įteiks „maltiečių“ partneriai iš Klaipėdos fotografijos studijos.

Tačiau ne visi „maltiečių“ globojami senjorai gali dalyvauti šventėse ar išvykose, nes yra silpni ir ligoti. Todėl daugelio miestų „maltiečiai“ planuoja Senjorų dieną pasveikinti šiuos senolius jų namuose, gydymo ir slaugos įstaigose.

Panevežio „maltiečiai“ rugsėjo 28 dieną surengė šventinį renginį senjorams, o Senjorų dieną žada su dovanėlėmis aplankyti daugiau kaip 60 senjorų jų namuose.

Šiaulių miesto „maltiečiai“ su dovanėlėmis Senjorų dieną nutarė aplankyti senjorus, dirbusius švietimo, mokslo ir kultūros srityse, o Alytuje „maltiečiai“ savo globojamiems senjorams įteikė po grikinio medaus stiklainį, surištą lininiu audeklu.

Akmenės „maltiečiai“ spalio 2 dieną senjorus kvies į savo būstinę šventiniams pietums, o blogiau besijaučiančius Akmenės ir Ventos senjorus aplankys namuose ir įteiks jiems šventines dovanėles.

Žaslių „maltiečiai“ rugsėjo 30 dieną žada aplankyti 25 senjorus. Vaikai jiems jau paruošė įvairių rankų darbo dovanėlių: angeliukų iš siūlų, gėlių iš gamtinių medžiagų, piešinių, atviručių su parašytais sveikinimais ir linkėjimais. Vaikai taip pat yra paruošę senoliams gražias sveikinimo programėles.

Aukštadvario „maltiečiai“ nutarė ne tik pasveikinti savo globojamus senelius nuošaliuose kaimuose, tačiau ir padėti jiems ūkio darbuose. „Minėdami Senjorų dieną, vyksime su jaunaisiais „maltiečiais“ pas senelius ir padėsime atlikti įvairius ūkio darbus: kasime bulves, nuimsime sodo ir daržo gėrybes, sunešime į žiemojimo patalpas, iškasime žiemai jurginus ir kitas gėles, – pasakoja Lietuvos „maltiečiių“ Savanorių koordinatorė Irena Beržinskienė. – Taip pat pagelbėsim senukams įvairiuose reikalinguose namų ruošos darbuose: valysime langus, tvarkysime namus, plausime indus. Čižiūnų senelių namų gyventojams surengsime koncertą ir vaišes.“

Senolius taip pat sveikins ir lankys Vilniaus, Kauno, Tauragės, Kartenos, Žiežmarių, Švenčionėlių, Naujosios Akmenės ir kitų miestų „maltiečiai“. Kiekviena grupė sveikins juos kitaip, tačiau visų nuoširdus noras yra tas pats – parodyti jiems širdies šilumą, padėti.

Svarbu pažymėti, kad „maltiečiai“ prisimena senolius ne tik Senjorų dieną, tačiau globoja juos visus metus, kiekvienais metais vis plėsdami jiems skirtus projektus. Šiuo metu net 18-oje miestų veikia projektas „Maistas ant ratų“. 2015 metais jo metu vienišiems seniems žmonėms į namus nuvežta net 116 000 porcijų karšto maisto, senoliai aplankyti daugiau kaip 61 000 kartų.

Kitas didelis „maltiečių“ projektas senjorams – „ Socialinė priežiūra namuose“– šiuo metu vykdomas 10-yje miestų. Jo metu „maltiečiai“ namuose nuolat prižiūri 552 senus, ligotus, neįgalius žmones. Kitose 19-oje vietovių „maltiečiai“ reguliariai lanko daugiau nei 1500 vienišų senelių, bendrauja su jais, padeda buityje. Vidutinis „maltiečių“ lankomų žmonių amžius – 80 metų. 2015 metais „maltiečiai“ savanoriai aplankė savo globotinius namuose daugiau kaip 30000 kartų. Stipresni senjorai kviečiami įsijungti į 5 miestuose esančius „maltiečių“ Senjorų klubus, neįgaliems senjorams padeda „maltiečių“ socialinė paslauga „Važiuojam“. Šiuo metu „maltiečiai“ Lietuvoje nuolat globoja daugiau kaip 2 300 senjorų.

„Projektai senjorams yra ne tik didelė ir svarbi mūsų veiklos dalis, tačiau yra ypatingai svarbūs mūsų globojamiems vienišiems senjorams, kurie dažnai yra visiškai vieniši, – mintimis dalinosi MOPT Prezidentas R. Abunevičius. – Juos aplankantys maltiečiai tampa jiems labai artimais žmonėmis, padedančiais pakelti sunkias ligas, negalią, vienatvę.“

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius