Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 04 /11:50

Senjorams už vakcinaciją ketina skirti po 100 eurų: opozicija piktinasi plagijavimu

Siekdama skatinti 75 metų ir vyresnius žmones skiepytis nuo COVID-19 bei palaikyti jau įgytą imunitetą, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo jiems mokėti vienkartines 100 eurų dydžio išmokas. Skaičiuojama, kad valstybei tai kainuotų daugiau kaip 27 mln. eurų. Opozicija pyksta, jog valdžia nukopijavo jų siūlymą ir teikia kaip savo.
Visaginas
Visaginas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak SADM, 75 metų ir vyresni asmenys turi bent dvigubai didesnę riziką mirti nuo koronaviruso nei kitos amžiaus grupės, jų mirtys sudaro apie du trečdalius visų mirusių nuo COVID-19 ir šios grupės imunizacijos lygis yra mažiausias tarp aukščiausios rizikos pagal amžių grupių.

„Pažymint, kad Lietuvos valstybės finansinės galimybės visus gyventojus finansinėmis priemonėmis skatinti skiepytis ir taip įgyti ar palaikyti imunitetą nuo COVID-19 ligos yra ribotos, vienkartinę išmoką siūloma mokėti rizikingiausiai amžiaus grupei – 75 metus sukakusiems ir vyresniems – priklausantiems asmenims“, – rašoma registruoto įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Senjorams 100 eurų išmokos būtų skiriamos, jei:

  • iki 2021 m. rugsėjo 1 d. jie buvo nepasiskiepiję, tačiau pasiskiepijo pagal pilną skiepijimo schemą iki 2021 m. gruodžio 1 d.;

  • įsigaliojus įstatymui jie buvo nepasiskiepiję, tačiau pasiskiepijo pagal pilną skiepijimo schemą iki 2021 m. gruodžio 1 d. arba

  • yra pasiskiepiję pagal pilną skiepijimo schemą ir iki 2022 m. balandžio 1 d. pasiskiepijo sustiprinančiąja vakcinos doze.

Preliminariais SADM skaičiavimais, preziumuojant, kad vienkartinę išmoką gautų apie 271 900 asmenų, jiems iš viso reikėtų skirti 27,19 mln. eurų iš valstybės biudžeto.

Iš kurių:

  • 23 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų vienkartinėms išmokoms išmokėti 2021 m. gruodžio mėnesį, kuriuos numatoma skirti iš valstybės rezervo;

  • 4,19 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, vienkartinėms išmokoms išmokėti 2022 m. balandžio mėnesį, kurie yra suplanuoti skirti iš 2022 metų valstybės biudžeto.

Parengtą Vienkartinės išmokos pasiskiepijus vakcina nuo COVID-19 ligos įstatymą trečiadienį svarstys Vyriausybė, vėliau jis keliaus į Seimą.

M.Navickienė: tai – kraštutinė priemonė

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės vertinimu, siūlymas mokėti vienkartinę išmoką už skiepą nuo COVID-19 senjorams nėra lengvas, tačiau taip tikimasi žmones apsaugoti nuo mirties ir komplikacijų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė

„Nesijaučiu nei labai džiaugsmingai, nei labai įkvėpta siūlydama priimti tokį sprendimą, tačiau jeigu tai padės išgelbėti daugiau gyvybių ir apsaugoti daugiau žmonių, jų artimųjų, tai tebūnie tai ta kaina, kurią valstybė sumokės“, – pirmadienį žurnalistams komentavo ministrė.

Jos pasisakymą cituoja BNS.

„Šitas sprendimas nėra lengvas ir džiaugsmingas man asmeniškai, bet tai yra kraštutinė priemonė paskatinti žmones ir jeigu tai yra pinigų klausimas, kurių pagalba mes galėsime išsaugoti daugiau gyvybių, tai tebūnie“, – pridūrė ministrė.

Jos teigimu, maždaug iš 270 tūkst. 75-erių ir vyresnių žmonių nepasiskiepiję yra apie 80 tūkst., o šioje amžiaus grupėje mirtys nuo koronaviruso yra dažniausios.

„Labiausiai akcentuojame, kad mirštamumo rodikliai yra didžiausi 75-erių ir vyresnių žmonių amžiaus grupėje. Jeigu žiūrint visas mirtis nuo COVID-19, tai sudaro apie du trečdalius visų mirčių“, – kalbėjo M.Navickienė.

Pasak ministrės, iš valstybės biudžeto siūlymo įgyvendinimui reikėtų 27 mln. eurų. Ji patikino, kad išmokos sulauks ir tie senjorai, kurie pasiskiepijo anksčiau:

Žmonės <...> tikrai turės galimybę gauti išmoką pasiskiepiję palaikomąja trečiąja doze.

„Tie žmonės, kurie pasiskiepijo ir priėmė sprendimą, kada jo labiausiai reikėjo, tikrai turės galimybę gauti išmoką pasiskiepiję palaikomąja trečiąja doze, dėl to šitas sprendimas ir buvo atidėliojamas, nes laukėme rekomendacijų dėl trečiosios dozės, kad pamatytumėm, kokios tos yra tikrosios rekomendacijos iš ekspertų.“

A.Dulkys: siūlymas diskutuotinas

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio įsitikinimu, galima diskutuoti apie pinigines išmokas už skiepą nuo COVID-19, tačiau konkrečiai į SADM siūlymą dėl išmokų senjorams jis teigė kol kas neįsigilinęs.

„Aš esu ne kartą pasisakęs, kad tai yra diskusinis elementas, bet dabar konkrečiai šitų projektų nesu matęs, tai nekomentuosiu“, – pirmadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

Jo pasisakymą cituoja BNS.

Iki šiol kad ir patys geriausi siūlymai veikdavo tik trumpą laiko tarpą.

A.Dulkio teigimu, svarbiausia, kad žmogus skiepytis apsispręstų pats:

„Įvairios priemonės turi savo ilgesnį ir trumpesnį poveikį. Iki šiol kad ir patys geriausi siūlymai veikdavo tik trumpą laiko tarpą ir ilgą laiko tarpą veikia tik tai, kad žmogus apsisprendžia savo viduje, savo sutarimu, nes turime suprasti, kad eina kalba ne tik apie pasiskiepijimą dabar, o apskritai apie mūsų požiūrį į sveikatą ir į skiepijimą.“

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

A.Širinskienė: valdantieji pasivogė idėją

Siūlymą skirti vienkartines išmokas vyresnio amžiaus žmonėms, kad jie pasiskiepytų nuo COVID-19, prieš kurį laiką pateikė opozicijoje dirbantys „valstiečiai“.

Vienkartines 100 eurų išmokas jie pasiūlė mokėti 65 metų ir vyresniems asmenims, kurie po 2021 metų rugpjūčio 16 dienos nuo COVID-19 pasiskiepytų pagal visą vakcinacijos schemą.

Politikai rugpjūčio 18-ąją registravo tai įtvirtinantį įstatymo projektą, tačiau kol kas jis nebuvo svarstytas Seime, o Teisės departamentas išsakė pastabų dėl galimo jo prieštaravimo Konstitucijai.

Seimo „valstietė“ Agnė Širinskienė išreiškė pasipiktinimą, jog projekto svarstymai nepajudėjo.

Valdančiuosius ji išvadino „idėjų vagimis“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Idėjų vagys. Kitaip tikriausiai nepavadinsi, kai opozicijos registruotas projektas užveliamas Seimo procedūrose (regis garbingai sutarėme Teisės ir teisėtvarkos komitete, kad registruosime patobulintą?), o valdantieji, pasivogę idėją tuo tarpu pristato kaip savo.

Kaip suprantu, patiems sugalvot kažką racionalaus, neplagijuojant, parako trūksta? Nes viskas – tai dingusiame A.Dulkio plane?“ – feisbuke klausė politikė.

Kai kurie siūlymą vakcinaciją skatinti pinigais vertina skeptiškai – abejoja, ar tai duos ilgalaikį efektą, ar sumažins baimes.

Esą geriau, kad į procesą labiau įsitrauktų šeimos gydytojai.

Statistikos departamento duomenimis, tarp vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, pasiskiepiję 65,1 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius