Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 14

Senosios Varėnos „eifelis“ turi konkurentę – alytiškius kraupina milžiniška žalia verba

Alytaus mieste, prie pat naujo pėsčiųjų tilto išdygusi skulptūra „Žiedas“ privertė aiktelėti ne vieną alytiškį. Pasigirdo kalbų, kad šis skaisčiai žalias statinys neišpasakytu grožiu gali lygintis su prie įvažiavimo į Senąją Varėną stovinčiu taip pat žaliu bokštu. Šios skulptūros turi ir daugiau panašumų: abiejų įteisinimu rūpinamasi jau po pastatymo.
Skulptūra prie Alytaus pėsčiųjų tilto
Skulptūra prie Alytaus pėsčiųjų tilto / Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Milžiniško aukščio, skaisčiai žalia skulptūra Alytuje išdygo praėjusiųjų metų pabaigoje, vėliau šalia jos buvo baigtas statyti pėsčiųjų tiltas. 

Naujoji skulptūra atkartoja senąją – tai yra lietuviška verba su gėlės žiedu viršuje. 

Skulptūra užėmė nuo 1981 metų ten stovėjusios skulptūros „Žiedas“ vietą. Senosios nuspręsta nerestauruoti, nes ji buvo visiškai pažeista korozijos. 

Abi skulptūras sukūręs skulptorius Vladas Kančiauskas, užpernai pristatydamas „Žiedo“ projektą, sakė, kad naujoji skulptūra atkartoja senąją – tai yra lietuviška verba su gėlės žiedu viršuje. 

Alytaus miesto savivaldybės nuotr. /Skulptūros maketo svarstymas
Alytaus miesto savivaldybės nuotr. /Skulptūros maketo svarstymas

Po vietos spaudos straipsniais internete apie šį statinį galima rasti įvairių komentarų, nemaža dalis jų – labai neigiami.

„Tą žalią kaktusą reikia papuošt Kalėdoms, o po švenčių nugriaut“, „naujoji skulptūra nesukelia jokių estetinių ar sentimentalių pojūčių. Šlykščiai žalia sintetinė spalva su gamta nesiderina. Sugadino kraštovaizdį“, – piktinasi alytiškiai.

Po kurio laiko buvo susigriebta, kad skulptūra stovi neteisėtai. 

Statinį skuba įteisinti

Alytaus miesto mero patarėja Vilija Ramanauskienė 15min sakė, kad skulptūra statybos inspekcijos buvo pripažinta neteisėtu statiniu, dokumentai dėl „Žiedo“ įteisinimo tebetvarkomi. 

Dar nedavė, bet turbūt duos baudą, kaip ir visai nelegaliai statybai.

„Dar nedavė, bet turbūt duos baudą, kaip ir visai nelegaliai statybai. Projekte ji buvo kaip anos skulptūros atstatymas, bet ji buvo pripažinta nauju statiniu“, – paaiškino patarėja. 

V.Ramanauskienės teigimu, savivaldybė buvo surengusi meninio sprendimo svarstymą, į jį susirinkę žmonės palaikė projektą. 

„Tai buvo miestiečių iniciatyva, buvo viešas svarstymas, buvo pristatytas skulptūros maketas. Ji buvo pilnavidurė, o dabar – ažūrinė, – sakė ji. – Aišku, visokių nuomonių visada yra, visiems neįtiksi.“

Mero patarėja pabrėžė, kad dabar yra siūloma skulptūrą tobulinti – padaryti jos pamatą permatomą, nes dabartinis užstoja vaizdą.

Tiesa, jis toks ne šiaip sau – skulptorius galingą pamatą siūlė tam, kad niekas nesumanytų į šią „verbą“ užlipti. 

Varėnos meras A.Kašėta: prie visų statinių priprantama

Naująjį „Žiedą“ alytiškiai suskubo lyginti su prieš kelerius metus prie įvažiavimo į Senąją Varėną pastatytu didžiuliu, skaisčiai žalia spalva nudažytu bokštu, ant kurio užrašytas miesto pavadinimas ir iš keturių bokšto pusių išraizgyti žalčiai. 

Miestai.net nuotr./Senosios Varėnos bokštas
Miestai.net nuotr./Senosios Varėnos bokštas

Jį pamatę varėniškiai be užuolankų tėškė, kad tai gali būti vienas baisiausių statinių pasaulyje. Jis buvo pramintas Varėnos „eifeliu“.

Architekto Brunono Bakaičio suprojektuotas, už privačių asmenų ir įmonių pinigus pastatytas bokštas ilgai stūksojo nelegaliai.

Dabar bent jau atkreipia dėmesį pravažiuojančių Senąją Varėną, kad pravažiuoja Senąją Varėną. Anksčiau žmonės apie tai net nepagalvodavo.

Ankstesnė valdžia net svarstė, kad reikia nebejuokinti žmonių ir bokštą nugriauti. 

Tačiau dabartinis Varėnos rajono meras Algis Kašėta taip nemano. 

„Prie visų statinių priprantama, kažkada Eifelio bokštas daugeliui Paryžiaus inteligentų buvo pats baisiausias statinys mieste. Dabar bent jau atkreipia dėmesį pravažiuojančių Senąją Varėną, kad pravažiuoja Senąją Varėną. Anksčiau žmonės apie tai net nepagalvodavo“, – 15min sakė meras. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algis Kašėta
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algis Kašėta

Jo teigimu, normalu, kad apie bokštą yra įvairių nuomonių, tačiau jis turi teisę egzistuoti, be to, per šį laiką tapo svarbiu Senosios Varėnos akcentu. 

Jei bendruomenei gerai, turi būti ir visai Lietuvai gerai.

„Niekam jis čia dabar nekliūva, bendruomenė palaikė tą iniciatyvą. Jei bendruomenei gerai, turi būti ir visai Lietuvai gerai“, – nukirto A.Kašėta. 

Varėnos rajono savivaldybės Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vyr. specialistas Gintautas Sereičikas 15min sakė, kad statinys jau turi leidimą stovėti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius