-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 12 03

Senoviniai mūriniai pastatai ardomi plytoms

Kultūros paveldo specialistai perspėja, kad ardomi senoviniai mūriniai pastatai, o šimtametės jų plytos parduodamos. Pavojus iškilo ir gražiausiems Žiemgalos krašto miesteliams – Linkuvai ir Žeimeliui.
Plytos
Plytos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Dalis Linkuvos miesto centro ir aikštė – urbanistikos paminklas. Jam priklauso XIX amžiaus statybos raudonų plytų namai. Neseniai gyventojai pranešė seniūnei, kad vieno jų jau privatizuoto namo viduje ardomos šimtametės plytos ir išvežamos. Seniūnė sako susisiekusi su savininku.

„Jis sako: „Mano nuosavybė, jūs nesijaudinkite. Aš su savo nuosavybe ką noriu, tą ir galiu daryti“. Mums yra žinomas savininkas, ir raštą turiu parašytą Turto valdymo fondo, kam jis priklauso“, – teigė Pakruojo rajono Linkuvos seniūnė Kazimiera Bacevičienė.

Pasak seniūnės, savininkas neigė, kad namas taip išgriautas, jog gali sugriūti. Dabar užkaltais langais namas laukia pirkėjų.

Dar vieno Žiemgalos krašto miestelio Žeimelio centras taip pat paskelbtas urbanistikos paminklu. Kai kuriais šimtamečiais namais rūpinasi seniūnija, kiti – jau privatizuoti Rusijos ar Latvijos piliečių. Dėl vieno, pasak seniūnės, bus deramasi su žemės ūkio bendrove.

„Dalis savininkų yra privatizavę ir gyvena jame, jisai nėra negyvenamas. O tą dalį, kur mes aptarsime, matysime, kaip bendrovė nuspręs, ar jie tvarkys dokumentus, o jei ne, paskelbsime bešeimininkiu ir galbūt bendruomenė persiims tą pastatą“, – sakė Pakruojo rajono Žeimelio seniūnė Vitalija Dobrovolskienė.

Pasak paveldosaugininkų, išsaugoti senovinius mūrinius namus sudėtinga, nes plytos šiandien brangesnės negu pats namas. Teigiama, kad jos parduodamos po 4–5 litus, ypač paklausios didmiesčiuose ir kaimyninėje Latvijoje.

„Viena iš priemonių – kažkokias sankcijas taikyti. Kitos priemonės – valstybinė politika, mokestinė politika. Per nekilnojamojo turto mokestį apleistų pastatų savininkus būtų galima kiek paraginti tvarkytis. Arba per Europos Sąjungos struktūrinių fondo lėšas. Neseniai pasibaigė programa, skirta šiferinių stogų keitimui. Jeigu atsirastų kažkas panašaus, atsirastų ir žmonių, kurie norėtų pasinaudoti ir pasitvarkyti savo pastatus“, – manoPakruojo rajono savivaldybės paveldosaugos specialistas Mindaugas Veliulis.

Paveldosaugininkai ragina ir senovinių namų savininkus atidžiau saugoti savo turtą, nes kyla pavojus, kad senovinių plytų pastatai bus nušluoti nuo žemės paviršiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius