-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 21

Senukas kaltina policiją

„Jeigu būčiau žinojęs, kad šitaip baigsis, nebūčiau ėjęs pas brolį“, – atsiduso gargždiškis Juozas Uktveris, negalintis pamiršti nakties, dėl kurios teks minti teismų slenksčius. 69-erių vyras nė neįtarė, kad išgerti mėgstantis brolis įklampins jį į bėdas, iš kurių išsivaduoti nepavyksta jau du mėnesius.
Juozas ir Emilija Uktveriai siekia įrodyti, kad pareigūnai ir medikai su jais pasielgė neteisingai.
Juozas ir Emilija Uktveriai siekia įrodyti, kad pareigūnai ir medikai su jais pasielgė neteisingai. / Eglės Petkutės/15min.lt nuotr.

J.Uktveris su žmona Emilija siekia įrodyti, kad spalio 20-osios naktį policijos pareigūnai viršijo įgaliojimus ir sumušė nesipriešinusį pensininką, kuris iki šiol neatsigauna nuo patirtų sužalojimų.

Prabudo areštinėje

Spalio 20 d. vakarą J.Uktveris nusprendė aplankyti soduose gyvenantį savo brolį. Vyrai žiūrėjo serialą „Naisių vasara“ ir lošė kortomis. „Vėliau brolis kažkur išėjo, pamaniau, kad turbūt savuoju reikalu, ir netrukus grįš. Nenorėdamas palikti namelio nerakinto, jo laukiau, žiūrėjau televizorių ir apžiūrinėjau brolio drožinėtą lazdą. Tuo metu, jau apie vidurnaktį, staiga pro duris įsiveržė pareigūnai. Įėję net žodžio neištarė. Sakau, vyrai, kas nutiko? Atsistojau, bet iš karto gavau smūgį į pilvą ir man tiesiai į akis papurškė dujų“, – prisiminė Juozas.

Iš karto po to vienas pareigūnų stipriai smogė ir vyras pargriuvo ant grindų. Jam uždėti antrankiai, spėjo tik pamatyti policininko batą. Vyras atsipeikėjo jau policijos areštinėje gulintis ant grindų.
„Dabar mane nori apkaltinti, kad aš priešinausi policijai, bet to visai nebuvo“, – gynėsi J.Uktveris.

Atvykę į policijos komisariato areštinę greitosios pagalbos medikai ant neštuvų išgabeno vyrą į Gargždų ligoninės Priėmimo skyrių. Čia jam diagnozuotas lėtinis alkoholizmas ir abstinencinis sindromas. Tokia išvada pribloškė Uktverių šeimą, kuri tikino, kad Juozas išgeriantis tik per šventes. Problemų dėl alkoholio turįs brolis, kuris ir sumanė tą naktį iškviesti pareigūnus.

„Pareigūnai mažų mažiausiai persistengė. Pensinio amžiaus žmogų jie uždarė į areštinę, o iš ten jis buvo išneštas ant neštuvų. Tada policininkai pradeda galvoti. Iškeliama baudžiamoji byla dėl pasipriešinimo pareigūnams. Mes paprašėme, kad būtų ištirti ir medikų veiksmai, nes Gargždų ligoninės gydytoja paciento medicinos kortelėje įrašė, kad GMP medikai vyrą rado gulintį girtą gatvėje“, – aiškino advokatas Osvaldas Martinkus. Jis įtaria, kad medikai ėmė dangstyti pareigūnus.

Parodymų raizgalynė

Emilija ir Juozas Uktveriai parašė pareiškimą prokurorui, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl pareigūnų veiksmų. Tačiau sulaukė neigiamo atsakymo. Šią nutartį jie apskundė ikiteisminio tyrimo teisėjui, kuris panaikino nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą ir perdavė Uktverių skundą policijai nagrinėti iš naujo.

Visų pusių parodymai apie spalio 20-osios nakties įvykius kardinaliai skiriasi. Sodo namelio šeimininkas nurodė, kad su į svečius atėjusiu broliu žaidė kortomis ir gurkšnojo alkoholį. Jis pasiūlęs svečiui likti nakvoti. Palikęs miegantį brolį, nusprendė aplankyti sūnėną, taip pat gyvenantį soduose, ir su juo pažaisti kortomis. Tačiau sūnėno namie neradęs nuėjo pas kitą brolį, gyvenantį Gargžduose. Su juo išgėrė apie pusę litro degtinės ir išėjo namo. Tačiau grįžęs niekaip negalėjo atidaryti durų. Šios buvusios užrakintos iš vidaus. Viduje likęs brolis esą atsisakė įleisti šeimininką į vidų. Tada šeimininkas nubėgęs pas kaimynę, kuri ir iškvietė pareigūnus.

Policijos pareigūnų versija buvo dar kitokia. Pareigūnai teigė, jog gavo pranešimą, kad į sodo namelį atvyko du žmonės ir užpuolė namelio savininką. Atvykusius pareigūnus esą pasitiko lauke prie namelio buvęs pareiškėjo brolis. Namelio šeimininkas pasiskundęs pareigūnams, kad viduje likęs brolis jo neįsileidžia į namus. Pareigūnai beldė į duris, tačiau jų niekas neatidarė. Tada jie per langą įkišo pagalį ir bandė atkabinti durų kablį iš vidaus. Tuo metu policininkai esą matė, kaip viduje buvęs J.Uktveris bandė pareigūnams suduoti per rankas. Tada nutarta duris išstumti. J.Uktveris pareigūnus neva pasitikęs rankoje laikydamas beisbolo lazdą. Kadangi jis priešinosi, pareigūnams teko panaudoti jėgą. 

Siekia įrodyti tiesą

Iš Gargždų ligoninės J.Uktveris namo grįžo kitą rytą. Tačiau jį ir toliau kamavo skausmai. Po dviejų dienų vyras pasijuto dar prasčiau, pradėjo dusti, visas pamėlo. Nieko nelaukę artimieji iškvietė greitąją pagalbą, kuri negaluojantį vyrą išgabeno į Klaipėdos universitetinę ligoninę. Dvi dienas vyras išgulėjo reanimacijos palatoje, dar tris – inkstų ligų skyriuje. Medikai paciento kraujyje aptiko šlapimo. Gydytoja artimiesiems paaiškinusi, jog taip galėjo nutikti dėl sumušimo arba inkstų uždegimo.

„Negi pareigūnai dviese nepajėgė susitvarkyti su vienu senuku? Reikėjo šitaip sumušti? Sadistai ir maniakai, kitaip nepavadinsi. Du mėnesius neturim ramybės, o kiek dar kainavo vaistai. Jeigu vyras tikrai priešinosi, tegu nubaudžia, bet už tokį sumušimą turi būti atlyginta, kaltieji turi atsakyti“, – piktinosi E.Uktverienė.

Pareigūnus užsiundęs Juozo brolis šiuo metu išvykęs į Angliją, kur gyvena jo buvusi žmona. Juozo artimieji įsitikinę, kad jeigu brolis būtų čia ir dar kartą duotų parodymus, paaiškėtų, kad nukentėjusysis buvo teisus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius