-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 09

Šernų gyventojai bijo karjero kaimynystės

Šernų sodų gyventojai šiuo metu išgyvena nerimo savaites. Jie baiminasi, kad vietoj tankaus, jų kaimynystėje žaliuojančio miško atsiras dešimtis hektarų užimantis karjeras ir iš čia kasdien dardės sunkiasvorės mašinos.
Šiuo metu Šernų miškuose vykdomi įprasti girininkijos darbai – miškas valomas, kertami pagal planus numatyti plotai, kurie ilgainiui bus atsodinti.
Šiuo metu Šernų miškuose vykdomi įprasti girininkijos darbai – miškas valomas, kertami pagal planus numatyti plotai, kurie ilgainiui bus atsodinti. / 15min.lt/Egidijaus Jankausko nuotr.
Temos: 1 Miškas

Norėdami užbėgti įvykiams už akių šalia Šernų miško įsikūrę kelių sodų bendrijų gyventojai suskubo rinkti parašus, kad šio miško kategorija būtų pakeista į rekreacinę. Šiuo metu miškas yra ūkinės paskirties ir gali būti leidžiama jį iškirsti.

Vos per savaitę surinkta daugiau nei 150 žmonių. Penktadienį, nuo 13 iki 16 val., „Studlendo“ ir „Žardės“ „Iki“ parduotuvių informacijos skyriuose pasirašyti raginami ir kiti klaipėdiečiai. Uostamiesčio gyventojai itin pamėgę šiuos miškus, ten vyksta uogauti, grybauti, ieško pramogų, tad Šernų gyventojai tikisi visų paramos. „Nenorime karjero kaimynystės, mums gaila miško. Šalia Minijos tokia nuostabi gamtos oazė, būtų gaila jos netekti. Pastebėjome, kad miškas jau pradėtas kirsti – matyti plynės. Kertami sveiki, geri medžiai. Turime žinių, kad čia bus karjeras“, – pasakojo į „15min“ redakciją besikreipusi Šernuose gyvenanti Adelė.

Šernų sodų pirmininkas Mantas Šimkus teigė turintis žinių, kad šiame miške jau leista daryti žemės išteklių, poveikio aplinkai tyrimus. „Procesas jau pajudėjo. Renkame parašus, nes šio mėnesio pabaigoje bus svarstoma Klaipėdos apskrities miško schema, norime, kad būtų pakeista miško kategorija ir užkirstas kelias karjero atsiradimui. Juk pažiūrėjus į Klaipėdos žemėlapius matyti, kad tikrai neturime daug miškų“, – sielojosi M.Šimkus.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Poveikio aplinkai vertinimo ir normatyvų skyriaus vedėja Jurgita Lengvytė teigė, kad dar spalio pabaigoje į šią instituciją kreipėsi bendrovė „Gargždų plytų gamykla“. Jai leista Šernų miške atlikti žemės išteklių žvalgybą. Tačiau ji patikino, kad poveikio aplinkai vertinimas nėra prasidėjęs ir jam leidimas neduotas. Pasak jos, gyventojai neturėtų nerimauti, nes pagal procedūras, jei ir būtų atliktas poveikio aplinkai vertinimas, pasitarimai su visuomene yra būtini.

Kad šiame miške norima kasti karjerą žinių teigė turintis ir Šernų girininkijos girininkas Stanislovas Mažeika. Tačiau apylinkių gyventojus jis nuramino – mišką kerta tikrai ne būsimieji karjero eksploatuotojai. „Kaip girininkija vykdome įprastus darbus - kertame specialia tvarka nustatytus miško plotus, senus, brandžius medžius. Šiuose plotuose kai kur jau pavasarį, kai kur vėliau bus atsodinti nauji medžiai. Džiaugiuosi, kad gyventojai tokie iniciatyvūs ir išgirdę pjūklų keliamą triukšmą praneša“, – džiaugėsi girininkas.

Karjero kasti neleis

Kad jokie karjero rengimo darbai neprasidėję patikino ir Kretingos miškų urėdijos urėdas Antanas Baranauskas. „Žinau, kad gyventojai yra įsiaudrinę. Galiu garantuoti, kad valstybiniame miške vyksta kirtimai pagal miškotvarkos planus, laikantis griežtos tvarkos. Žinau, kad yra duotas leidimas geologinei žvalgybai, tačiau ir ji dar neprasidėjusi, nes prieš tai planuotojai turi suderinti su mumis žvalgybos planą – kokiais miško keliais jie važinės, kur galės vykdyti gręžimo darbus, turime sudaryti sutartį“, – sakė urėdas. Jis neslėpė, jog pas jį pokalbiui buvo atvykęs bendrovės „Gargždų plytų gamykla” atstovas, tačiau teigė iš karto jį įspėjęs, jog bendrovė urėdijos pritarimo steigti karjerą nesulauks. „Esame prieš miško kirtimą, tačiau nepritarti žvalgybai negalime, turime leisti, nes leidimą duodame ne mes. Kol urėdija gyvuos, tas miškas nebus iškirstas, tą garantuoju“, – sakė A.Baranauskas.

15min.lt/Egidijaus Jankausko nuotr./Šernų gyventojai jau surinko daugiau kaip 150 parašų, siekdami, kad kaimynystėje neatsirastų karjeras. Sodų bendrijos pirmininkas M. Šimkus šiandien popietę pasirašyti prieš karjero kasimą kviečia ir klaipėdiečius.
Šernų gyventojai jau surinko daugiau kaip 150 parašų, siekdami, kad kaimynystėje neatsirastų karjeras. Sodų bendrijos pirmininkas M. Šimkus šiandien popietę pasirašyti prieš karjero kasimą kviečia ir klaipėdiečius.

Urėdas teigė, kad šis miškas labai reikalingas, jis itin lankomas žmonių. „Esame įsitikinę, kad iškirtus mišką jo atsodinti nebus galima. Kai kur baigus eksploatuoti karjerą galima atsodinti medžius, tačiau čia ši vieta taptų telkiniu su stačiais šlaitais, karjeras tyvuliuotų ir tiek, net žmonės juo negalėtų naudotis“, – sakė urėdas.

Jis džiaugėsi, kad visai neseniai Klaipėdos rajono taryba nepritarė karjero steigimui Baičių miške. Prieš jo kasimą buvo itin sukilusi Dovilų bendruomenė. „Aš buvau ramus, nes Bendrajame rajono plane toks karjeras nebuvo numatytas. Nėra numatytas ir Šernų karjeras. Tačiau kiek aiškinau žmonėms, jie mano, kad sakau neteisybę“, – apgailestavo urėdas.

Ragina spausti valdžią

Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojas Artūras Šulcas teigė, kad gyventojai dėl juos slegiančių neaiškumų gali drąsiai kreiptis į viršininko administraciją. „Jei gyventojai kreiptųsi, susėstume, kaip tai darėme su Dovilų bendruomene dėl Baičių miško, ir aiškintumėmės. Gyventojų nuomonė steigiant karjerus yra privaloma. Pats rimčiausias kelias norint sustabdyti tokius procesus – spausti artimiausią savo valdžią, kad toks sprendimas nebūtų priimtas, nes būtent savivaldybių tarybos pritaria panašiems sprendimams arba ne. Šiaip pagal įstatymus kasti miškuose karjerą gali būti leidžiama tik tada, kai žemės išteklių neliks įprastuose plotuose, kur nėra miškų“, – sakė A.Šulcas.

Pasak Klaipėdos rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjo Algirdo Vaitkaus, rajone yra dešimt įmonių, kurios eksploatuoja po vieną ar keletą karjerų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius