-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 24

UNICEF mokyklai Goro provincijoje surinko daugiau kaip pusę milijono litų (nuotraukos, papildyta 23.20 val.)

Lietuvoje antrą sykį viešėjusio UNICEF geros valios ambasadoriaus sero Rogerio Moore’o vizitą vainikavo labdaringas klasikinės muzikos koncertas Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT).
Airijos ambasadorius D.Denham'as su žmona Siobhan'a
Vakaro akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Mokykla UNICEF

Susirinkusius į teatro salę sutiko vaizdo klipas, kuriame Lietuvos ir užsienio garsenybės ragino atsigręžti į Afganistane kenčiančius vaikus. Vakaro vedėjai priminė, kad Goro provincija, kurioje už labdaros renginiuose surinktas lėšas ketinama statyti mokyklą, – viena atokiausių ir skurdžiausių Afganistano provincijų.

Į LNOBT vykusį koncertą lydima apsaugos atvyko ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasipuošusi aksominiu vyšniniu švarkeliu ir juodu sijonu, ji renginį stebėjo sėdėdama greta sero R.Moore‘o ir jo žmonos Kristinos.

Tiesioginės LTV transliacijos metu Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė, paklausta, kodėl Lietuva, užuot pasirūpinsui savo šąlančiais vaikais, renka pinigus Goro provincijos mokyklai statyti, pasakė: „Mūsų šalis turi nustoti stovėti ištiesta ranka ir suprasti, kad reikia dalytis, nes gyvename geriau.“

Į „labai asmenišką“ žurnalisto Audriaus Giržado klausimą, „ar Rogeris Moore'as vis dar toks pats Džeimsas Bondas“, aktoriumi daug bendravusi prezidentė atsakė su šypsena: „Be abejo, tai visi matome, juk jam tai duota.“

Vakaro svečius pasveikino ir UNICEF vykdomoji direktorė Lietuvoje Jovita Majauskaitė. Paklausta, kodėl lėšas raginama aukoti Afganistano, o ne Haičio ar Lietuvos vaikams, ji tikino, kad nelaimės būna skirtingos – tylios ir garsios. Anot jos, Haičio nelaimė garsi, nes ten humanitarinę pagalbą siunčia viso pasaulio šalys, o Afganistano – tyli, tad lėšų vargstantiems žmonėms surinkti itin sunku.

UNICEF atstovė atskleidė, kad mintis rengti labdaros renginius, o kartu ir klasikinės muzikos koncertą R.Moore‘ui kilo per pirmą vizitą Lietuvoje.

Kaip simboliška būsimos mokyklos Goro provincijoje pradžia LNOBT buvo pastatytos trys mokyklinės lentos, kurias viso koncerto metu savo piešiniais margino jaunieji menininkai.

Vakaro vedėjai pasakojo, kad Afganistane vieni didžiausių kūdikių ir gimdančių moterų gimstamumo rodikliai, o 5 metų sulaukia tik kas 5-as vaikas. Iš 397 Goro provincijoje esančių mokyklų net 320 neturi patalpų. Tuomet mažosios UNICEF pagalbininkės įteikė gėlių prezidentei, R.Moore‘ui bei jo žmonai, buvo pristatytas pirmasis vakaro pasirodymas.

Šeimos debiutas

Vilniuje klasikos mėgėjams pasitaikė unikali galimybė pirmąsyk scenoje išgirsti kartu grojančius tris šeimos narius: Julianą Rachliną (smuikas), jo mamą Sophie Rachlin (fortepijonas) ir tėvą Michaelą Rachliną (violončelė). Vilniuje gimęs garsus smuikininkas su tėvais atliko nuotaikingą Josepho Haydno fortepijoninį trio. Muzikantams netrūko ekspresijos, o S.Rachlin prisilietimai prie klavišų buvo tarsi lengvi lietaus lašeliai, kuriantys melodiją. Po darnaus šeimos pasirodymo aplodismentų negailėjo ir D.Grybauskaitė, o publika muzikantus sutiko išties šiltai. Tiesa, koncerto metu LNOBT salėje buvo nemažai tuščių vietų.

Trio ant scenos pakeitė kvintetas. J.Rachlinas su Janine Jansen (smuikas), Itamaru Golanu (fortepijonas), Lawrence‘u Poweriu ir Borisu Andrianovu atliko jausmingą Cesaro Francko kvintetą fortepijonui, dviem smuikams, altui ir violončelei.

Po šio pasirodymo viena vakaro vedėjų aktorė Virginija Kochanskytė, kuri yra ir UNICEF geros valios ambasadorė Lietuvoje, perskaitė Sigito Gedos sūnui parašytą „Giesmę apie dangišką kartografiją“.

Tačiau bene nekantriausiai salė laukė, kada gi R.Moore‘as užlips ant scenos, o muzikantai atliks garsiąją prancūzų kompozitoriaus Camille Saint-Saenso siuitą „Žvėrių karnavalas“.

Su humoro gaidele

Ilgai laukti neteko – ant scenos pasirodęs 82-ejų legendinis slaptojo agento vaidmens atlikėjas R.Moore‘as pasveikino svečius. Pristatydamas visus muzikantus (tarp kurių su visame pasaulyje garsiais meistrais pasirodė ir 4 jauni lietuviai), pasidžiaugė, kad jam taip lengva buvo suorganizuoti šį pasirodymą, nes dauguma jų – jo bičiuliai.

Pirmąkart skaitydamas eiles, sukurtas specialiai „Žvėrių karnavalui“, R.Moore‘as pademonstravo puikų humoro jausmą. Pristatydamas kiekvieną siuitos dalį, jis šmaikščiai rimavo eiles – ragino neiti su liūtu arbatos, pasakojo apie vištas – apkalbų meistres.

Salė prapliupo juoku, kai „Vištos ir gaidžiai“ dalies pabaigoje J.Rachlinas „padėjo“ kiaušinį. Toliau – pasakojimas apie vėžlius, kurie neina į barus, bet moka linksmintis kabarete tarp kopūstų. Jo metu R.Moore‘as suvaidino, kad prisnūdo. Nutilus juokui suskambo užburiantys akvariumo garsai, kurį pakeitė ilgaausių personažų garsai, o vėliau ir gegutės – klarneto kūkavimas. Linksmus plaučius pademonstravo ir garsus pianistas Richardas Hyung-ki Joo. Jis ne tik scenoje suvaidino paukštelį, bet ir leido fortepijonu paskambinti pačiam R.Moore‘ui, o vėliau su kolega pianistu I.Golanu vaidino linksmą pianistų siužetą.

Tuomet „karnavalas“ atsigręžė į senovę, prisiminė dinozaurų kaulus, o žvėrių pasirodymus, prieš suskambant finalui, baigė užburto paukščio – gulbės melodija. Tuomet nuskambėjo audringas finalas – visų žvėrių paradas. Nutilus paskutiniam akordui net prezidentė pakilo iš savo vietos, kad pagerbtų puikiai pasirodžiusius muzikantus. Publikai plojant atsistojus R.Moore‘as paragino atlikėjus pakartoti paskutinę dalį, o skambant bisui salėje netilo plojimai.

„Gimė“ naujas ambasadorius

Aidint audringiems aplodismentams R.Moore‘as pateikė staigmeną – labdaringo koncerto svečius pavertė neeilinio įvykio liudininkais. Julianui Rachlinui buvo suteiktas UNICEF geros valios ambasadoriaus titulas. „Man didžiulė garbė gauti tokį titulą. Jis – didelė atsakomybė ir už ją esu dėkingas R.Moore‘ui. Nepažįstu kito tokio žmogaus, kuris viską darytų dėl vaikų jau ne vieną dešimtemetį“ , – su užsidegimu kalbėjo smuikininkas.

Jis pridūrė mylįs Vilnių ir dėkojo už galimybę čia grįžti su taip pat Vilniuje gimusia motina ir trise, kartu su tėvu, sugroti ant šio miesto scenos. Jo kalba buvo palydėta šiltomis šypsenomis. Atsisveikindamas R.Moore‘as ištarė „ačiū“ lietuviškai.

Lėšų surinko daugiau, nei tikėtasi

Žiūrovams dalijantis maloniais koncerto įspūdžiais, paaiškėjo, kad iš viso Lietuvoje iš šeštadienio vakarą vykusios labdaringos vakarienės aukų, į sekmadienio koncertą parduotų bilietų, aukų telefonu ir internetu yra surinkta 524 109 Lt. Akcijos metu Lietuvoje tikėtasi surinkti 273 tūkst. Lt.

Tiesa, UNICEF atstovai 15min.lt patikino, kad sekmadienį surinkta suma toli gražu nėra galutinė – ji bus patikslinta, kai bus suskaičiuoti ir kitose šalyse aukoti pinigai. Prie kilnaus projekto prisidėjo 7 pasaulio televizijos bei radijo stotys: tarptautinis prancūzų klasikos ir džiazo kanalas „Mezzo TV“, Danijos (DR1), Belgijos (RTBF), Suomijos (FYLE) televizijos bei Amerikos APM (Minesotos visuomeninis radijas), Korėjos KBS, Islandijos ISRUV radijo stotys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius