-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 20

Shimonas Peresas: investicijos ir žmonės Lietuvai padės tapti didžia šalimi

Šalies dydis nėra svarbus, o Lietuvai tapti didžia šalimi gali padėti investicijos ir žmonės, sako buvęs Izraelio prezidentas Shimonas Peresas.
Dalia Grybauskaitė dalyvauja Pasaulio lietuvių ekonomikos forume
Dalia Grybauskaitė dalyvauja Pasaulio lietuvių ekonomikos forume / LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ R Dačkus

Sveikindamas Tel Avive Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva vykstančio Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo (PLEF) dalyvius, jis priminė savo litvakų kilmę ir pabrėžė, jog Izraelį ir Lietuvą sieja ne tik istorinai bei kultūriniai ryšiai, tačiau ir jų dydis.

„Aš jaučiuosi esąs ir litvakas, ir Izraelio pilietis. Jūs esate maži ir mes esame maži – tiek geografiškai, tiek gyventojų skaičiumi. Bet jūs esate dideli, ir mes galime būti dideli“, – kalbėjo jis.

Prisimindamas žydų istoriją, Š.Peresas priminė, kad Izraelio kalbos – jidiš bei hebrajų – „buvo atnaujintos Lietuvoje“. Jis pabrėžė, jog šiuo metu abiems šalims, kaip ir šiuolaikiniam mokslui, yra „svarbu ne dydis, o lygis“.

„Mokslo amžiuje yra esminių pasikeitimų: nebereikia sumenkinti kitų, kad taptumėte dideli. Jūs galite būti didi šalis savo pačių investicijų, savo žmonių dėka. Jūs turite nuostabius žmones – pajėgius, protingus, atsidavusius. Nors mes negalime pakeisti savo dydžio, galime tapti pavyzdžiu dėl mokslo, kuris pats išsilaiko, kuris padeda žmonėms, taip pat bendradarbiaujant mūsų šalims, keičiantis informacija, bendradarbiaujant tyrimuose, žvelgiant į ateitį šviežiomis akimis“, – sveikindamas forumo dalyvius sakė Sh.Peresas.

Jis taip pat padėkojo renginyje dalyvavusiai D.Grybauskaitei, jog 7-asis PLEF renginys vyksta Izraelyje.

„Žinau, kad jūs esate tikrai atsidavusi ir tai, ką jūs padarėte vadovaudama savo šaliai, yra išties įspūdinga ir tai įkvepia“, – kreipdamasis į Lietuvos prezidentę sakė buvęs Izraelio vadovas.

Sh.Peresas Izraelio prezidento pareigas ėjo 2007-2014 metais. Jis gimė1923 metų rugpjūčio 2 dieną, apie 100 kilometrų nuo Vilniaus esančiame nedideliame Višnevo miestelyje (dabar – Baltarusija). Jis 1994-aisiais yra pelnęs Nobelio taikos premiją. Sh.Peresas 2013-aisiais buvo paskelbtas Vilniaus garbės piliečiu.

 

VIDEO: Dalia Grybauskaitė Izraelyje, Pasaulio lietuvių ekonomikos forume PLEF

Oficialaus vizito Izraelyje metu atidarydama pirmą kartą čia vykstantį Pasaulio lietuvių ekonomikos forumą (PLEF), subūrusį verslo ir politikos lyderius, prezidentė pabrėžė, jog šiam bendradarbiavimui šiuo metu yra pats tinkamiausias laikas.

„Visi kartu – verslo ir valdžios desantas Izraelyje padedame šios šales  verslininkams ir mokslininkams atrasti Lietuvą – modernių ir unikalių idėjų, galimybių ir sumanių žmonių šalį. Mūsų konkurencingumas nuolat didėja, o šalies ekonomika – viena sparčiausiai augančių visoje ES. Todėl nėra tinkamesnio laiko, nei dabar, pasinaudoti Lietuvos ir Izraelio santykių teikiamais pranašumais ir rasti unikalių būdų bendradarbiauti verslo, mokslo, švietimo, informacinių technologijų ir inovacijų srityse“, – pranešime spaudai antradienį  teigė prezidentė.

PLEF dalyvauja daugiau kaip 100 mūsų šalies ir Izraelio verslo ir politikos atstovų, didžiausių Izraelio verslo kompanijų vadovai. Renginyje pristatoma ekonominė Lietuvos situacija, verslo aplinka, investavimo mūsų šalyje galimybės.

V.Sutkus: Izraelį pasirinkome neatsitiktinai

Pasak PLEF organizavusios Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus, Izraelis – ypatinga šalis, kurioje šis forumas surengtas neatsitiktinai. 

„Izraelis – ypatinga šalis, kurioje Pasaulio lietuvių ekonomikos forumą rengiame neatsitiktinai. Visų pirma, mus sieja istorija – Izraelyje gyvena apie 200 tūkst. Lietuvos žydų-litvakų. Antra – verslo ryšiai ir ekonomikos orientaciją į aukštos pridėtinės vertės produktus.

Izraelis yra šiuolaikinio verslumo pavyzdys, inovacijų ir aukštųjų technologijų srityje pirmaujanti valstybė, turinti puikiai išvystytus mokslo ir verslo ryšius visame pasaulyje.

Biotechnologijos, farmacija, informacinės technologijos, tvarios energetikos sprendimai, bendrų mokslinių tyrimų ir plėtros iniciatyvos, mokslo ir verslo projektai, sumani urbanistinė plėtra – tai sritys, kuriose Lietuvos ir Izraelio valstybės turi daug potencialo bendradarbiauti. Tą rodo ir didėjančios prekybos apimtys tarp abiejų šalių bei Izraelio IT, farmacijos kompanijų bei fondų investicijos Lietuvoje“, – sakė V.Sutkus.

Pranešimus PLEF skaitė lietuviškų šaknų turintis Howardas Rosenas, daugelį metų vadovavęs Britanijos prekybos rūmų Europoje tinklui bei Lietuvoje įsikūrusio Izraelio technologijų startuolio „Wix.com“ užsienio padalinių vadovas Boaz Inbal.

Didžiausio išeivijai skirto renginio metu pasaulinio lygio mokslininkai bei ekspertai dėmesį telkia į gyvybės mokslus, aukštąsias technologijas, inovacijas energetikoje, žemės ūkyje, maisto pramonėje, mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą. Ekspertų diskusijoje didelis dėmesys skiriamas Lietuvos energetikos saugumui.

Tikisi dar intensyvesnio bendradarbiavimo

Pirmą kartą Izraelio verslo sostinėje vykstančiame forume mūsų šalies mokslininkai, verslininkai ir politikos atstovai pristato inovatyvius elektroninės valdžios ir mobilaus ryšio sprendimus, medicinos paslaugų turizmą, startuolius, mokslinių tyrimų atviros prieigos centrų galimybes.  

Kaip nurodo prezidentūra, Lietuvos ir Izraelio mokslininkai jau dabar kartu įgyvendina daugiau kaip 60 mokslinių tyrimų projektų, tačiau, prezidentės teigimu, šis bendradarbiavimas galėtų būti dar intensyvesnis.

„Lietuva – viena labiausiai išsilavinusių valstybių ES, Izraelis – viena daugiausiai mokslui ir tyrimams lėšų skiriančių šalių pasaulyje, lyderė informacinių technologijų srityje. Todėl, panaudojus mūsų šalių stiprybes, kartu galime tapti išskirtine ir konkurencinga jėga visame regione“, – sakė D.Grybauskaitė.

Anot Lietuvos vadovės, dar viena „daug neišnaudotų galimybių teikianti niša“ yra atsinaujinantys energetiniai ištekliai: Lietuva gamina ir eksportuoja aukšto efektyvumo saulės modulius, o Izraelis siekia padidinti atsinaujinančių energetinių išteklių panaudojimą.

Lietuva gamina ir eksportuoja aukšto efektyvumo saulės modulius, o Izraelis siekia padidinti atsinaujinančių energetinių išteklių panaudojimą.

Prezidentūra pažymi, kad Izraelis sulaukia dvigubai daugiau rizikos kapitalo investicijų nei Jungtinės Valstijos ir pirmauja pasaulyje pagal startuolių skaičių, taip pat pirmauja pagal inovacijas ir aukštąsias technologijas, turi puikiai išplėtotus mokslo ir verslo ryšius visame pasaulyje. Šalies vadovė renginyje pabrėžė, kad Lietuva siekia ir toliau stiprinti ekonominius ryšius su pažangia ekonomika garsėjančiu Izraeliu.

D.Grybauskaitės globojamas PLEF vyksta 7-ąjį kartą, anksčiau renginys jau buvo organizuotas Čikagoje, Londone ir Vilniuje.

Oficialaus vizito Izraelyje metu Lietuvos prezidentė taip pat susitiks su didžiausių šios šalies verslo kompanijų vadovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius