Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 31

Šiauliai – miestas milijonierius – iš taupumo, tingumo ar neišmanymo?

Dar vasarą Šiaulių miesto valdžia skelbė, kad nėra pinigų nei „Saulės“ koncertų salei, nei kultūros centrui remontuoti. Dar prieš kelias savaites buvo aišku, jog Šiauliai turi 92 milijonų eurų metinį biudžetą, kurį reikia tvirtinti. Tačiau tik sausio 15 dieną, viską galutinai paskaičiavus, paaiškėjo, jog daugiau kaip dešimtadalis pernykščio biudžeto liko nepanaudotas.
Šiaulių tarybos posėdis
Šiaulių tarybos posėdis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė per­nai nepanaudojo 11,2 mi­li­jo­no eu­rų. Jie persikelia į šiuos metus ir praktiškai išaugina biudžetą iki beveik 103 milijonų.

Iš nepanaudotų lėšų 2,4 mi­li­jo­no eu­rų – gau­tos viršp­la­ni­nės pa­ja­mos, o 7,5 mi­li­jo­no eu­rų – tiesiog ne­pa­nau­do­tos biudžeto lėšos.

Meras Artūras Visockas džiaugiasi, kad miestas turi pinigų ir siūlo dalį jų paskirstyti kovo mėnesį. Mero palaikytojai jau ploja „katučių“ – štai kaip reikia taupyti!

O valdžios senbuviai ir opozicija tokią žinią vertina kiek kitaip. Jiems atrodo nedovanotina, kad tiek daug pinigų yra nepanaudota.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Jonas Bartkus. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Jonas Bartkus. Šiaulių miesto tarybos nariai

Konservatorius Jonas Bartkus primena, iš kur atsiranda biudžetas – iš gyventojų pajamų mokesčio ir dotacijų už vaikus. Padidinti biudžetą galima keliais būdais – surinkti daugiau minėto mokesčio arba turėti daugiau vaikų.

Politikas pamena, kad tokias sumas metų pabaigoje Šiauliai sutaupydavo pirmaisiais nepriklausomybės metais, kai buvo labai didelė infliacija ir sparčiai kilo žmonių atlyginimai, gyventojų pajamų mokestis – didžiulis.

„Tokio taupymo priežastis yra neveiklumas. Kada mes sutaupome? Kai nediegiame naujovių, neperkame mokykloms naujų kompiuterių, neperkame naujų autobusų, Beje, ar žinote, kad „Busturo“ autobusų parko amžiaus vidurkis – 24 metai. Aš nemanau, kad čia viskas yra gerai“, – kalbėjo J.Bartkus.

Politikas taip pat nemano, kad pinigai sutaupyti tyčia. Jo žiniomis, paprasčiausiai niekas nežinojo, kad yra tokia to pernykščio biudžeto situacija.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Viešasis transportas Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus nuotr./Viešasis transportas Šiauliuose

Dabar teks aiškintis, kurioje iš pusės tūkstančio eilučių pinigai buvo nepanaudoti. Dalies tų pinigų nebus galima panaudoti kitur, nei buvo numatyta.

Džiaugtis milijonais – ironiška

Ta­ry­bos narys ir So­cial­de­mok­ra­tų frak­ci­jos se­niū­nas ir buvęs meras Justinas Sar­taus­kas komentuoja dar griežčiau: „Lenda ylos iš maišo. Buvo blogai administruotas savivaldybės biudžetas.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas

Jo teigimu, buvęs administracijos direktorius neįvykdė biudžeto, nors visa administracija gavo premijas. O gal derėtų tiesiog pasidžiaugti, jog Šiauliai dabar yra miestas milijonierius? Nereikės skolintis?

Džiaugtis sutaupytais milijonais reiškia džiaugtis, kad nesutvarkyta „Saulė“, Kultūros centras, nesutvarkyti parkai.

„Sutaupymas yra privalomas. Reikia racionaliai išnaudoti pinigus. Jei tam tikroje pozicijoje susitaupė pinigų, reikia galvoti, kur jas operatyviai panaudoti.

Džiaugtis sutaupytais milijonais reiškia džiaugtis, kad nesutvarkyta „Saulė“, Kultūros centras, nesutvarkyti parkai. Tai reiškia tik vieną – pinigų yra, bet darbai nedaromi“, – tikino politikas.

J.Sartauskas mano, kad tikrasis motyvas ir likusių milijonų priežastis yra nesupratimas, kas yra finansų valdymas.

„Jau aptarėme, kad versime šiuos pinigus išnaudoti geriems dalykams – nebaigtas specialiojo ugdymo centro priestatas, gal būtų galima rekonstruoti Pietinio rajono bulvarą“, – teigė socialdemokratas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius