Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 02 26

2016-ųjų Šiaulių biudžetas: miestas nesiskolins, bet gerokai išgražės

Šiaulių miesto savivaldybės taryba patvirtino svarbiausią miesto finansinį dokumentą – 2016 metų biudžetą, kuris sudaro per 88 milijonus eurų. Po dalybų liko 7,4 milijono laisvų lėšų. Opozicija teigia, kad biudžetas yra be iššūkių ir pritaikytas kaimietiškam gyvenimui.
Skulptūros „Varpas“ pirmasis skambesys
Skulptūros „Varpas“ pirmasis skambesys

Didžiausia šiemetinio biudžeto dalis lėšų dalis, kaip ir kasmet, skirta švietimui (beveik 53 proc.) ir Socialinės paramos programai (beveik 13 proc.).

Meras Artūras Visockas viešai pareiškė, kad 2016 metais miestas nesiskolins ir mažins savivaldybės skolą.

Per 2015 metus skolos buvo sumažintos beveik trečdaliu, nuo 22,4 mln. iki 16,2 mln. eurų. Šiemet numatyta 5,5 mln. eurų skirti finansiniams įsipareigojimams dengti.

Pažymėtina, kad šiais, o gal ir kitais metais Šiauliai taps pastebimai gražesniu miestu. Bus tvarkomos gatvės, šaligatviai, viešosios erdvės. Šiai sričiai papildomai skirta beveik milijonas eurų.

Šiaulių miesto savivaldybė 2016 metais planuoja vykdyti 33 investicijų projektus, kuriems biudžete numatyti beveik 6 mln. eurų.

Nėra europinių projektų, užmirštas universitetas

Buvęs Šiaulių meras socialdemokratas, o dabar opozicijos lyderis Justinas Sartauskas teigia, kad biudžetas iš tiesų yra subalansuotas ir optimistinis: „Tai mūsų kadencijos pasekmė.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas. Šiaulių miesto tarybos nariai

Meras paaiškino, iš kur atsirado sutaupyti milijonai. Anot jo, švietimo tinklo pertvarka ir etatų pertvarka leido sutaupyti didžiąją šios sumos dalį. Taip pat valstybė visoms savivaldybėms didino finansavimą dėl minimalios algos.

Kaip buvęs meras vertina biudžetą? Pradeda nuo blogų dalykų: „Atsirado laisvų lėšų, o naujų investicinių projektų nebus. Naujo projekto, kuriame būtų naudojamos ES lėšos, – nebus.

Atsirado laisvų lėšų, o naujų investicinių projektų nebus. Naujo projekto, kuriame būtų naudojamos ES lėšos, – nebus.

Visi projektai – vietiniai ir nedideli, tačiau taip pat turi teisę vadintis projektais.

Giriamasi, kad investuojama kone 200 tūkst. eurų į oro uostą, tačiau kiekviena kadencija nuo pat 1993-ųjų rūpinosi šiuo objektu, kiek tik pajėgė.

Industrinio parko ir LEZ'o reikalai juda neblogai. Oro uostas palaikomas, o Šiaulių universitetas eina prie susinaikinimo.

Mes norėjome, kad kone kas antras studentas ŠU gautų stipendiją. Mūsų manymu, šiam Šiaulių svarbiam „banginiui“ reikėjo skirti 400 tūkst. eurų.

Bus palaikoma miesto tvarka, švara, sodinami gėlynai, tačiau šiemet nebus nė vieno projekto, susijusio su „Urban“ programa, apimančia didžiulę centrinę miesto teritoriją. Gal kitais metais.

Didžiausia bėda, kad miesto biudžete nėra jokio iššūkio. Mes keldavome iššūkį pastatyti baseiną, sporto maniežą. O dabar – bus baigiami mūsų pradėti darbai ir puikiai palaikomas kaimo lygmens gyvenimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius