-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 27

Šiauliai tampa miestu be vardų: šimtai gatvių pavadinimų tiesiog nusitrynę

Šiaulietis Saulius būtų to nepastebėjęs, jei ne svečiai iš kitų miestų. Jie pradėjo klausinėti, kaip rasti Sauliaus namus be navigacijos. Negana to, kad gatvės ties sankryžomis ne visada turi pavadinimų lenteles, dar ir užrašai ant namų numerių visiškai nusitrynę. Tenka kelią aiškinti telefonu.
Šiauliai tampa miestu be vardų
Šiauliai tampa miestu be vardų / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Derėtų pradėti nuo to, kad pažymėti pastatus numeriu yra privaloma. Numeris ir gatvės pavadinimas turi būti gerai matomas. Šiauliuose šimtai tokių ženklų yra visiškai niekam tikę – su nusitrynusiais gatvių pavadinimais.

Teoriškai pažeidimo čia nėra – juk skaičius matosi, o gatvės pavadinimas vis tiek kažkur turėtų būti matomas? Gal.

Jokios problemos nejaučia tie, kurie naudojasi navigacija, tačiau tiems, kurie tokių privalumų neturi, o gal tiesiog nusėdo telefono baterija – rimta problema.

Užrašai – neįskaitomi

Sunkiausias darbas yra išsiaiškinti, kam yra privalu tuos ženklus pakabinti. Aišku yra tiek, kad tai tarsi privalėtų padaryti savivaldybė, tačiau tiesiogiai už tai atsakingos seniūnijos, kurios už savo pinigus to nepajėgtų padaryti. Vadinasi, dalį atsakomybės turėtų prisiimti ir gyventojai, bendrijos.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai tampa miestu be vardų
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai tampa miestu be vardų

Jei nesi vietinis, tai gatvės pavadinimo taip lengvai nesužinosi ne tik kur miesto pakraštyje, bet ir pačiame Pietiniame rajone ar miesto centre.

Panašu, kad užrašai ant lentelių atsirado mažiau patvariu būdu nei skaičiai.

Šiauliuose yra nustatytas gana griežtas pastatų, jų kompleksų ir korpusų numerių, spalvų ir formos nustatymo aprašas.

Jame nustatyta, kad lentelės pritvirtinamos, o padidinti numeriai užrašomi tokiame aukštyje, kad būtų gerai matomi ir jų neužstotų augalai ar šalia esantys objektai.

Visi reikalavimai yra vėjai, kai lentelėje šviečia tik skaičius, tačiau visa kita informacija apsinešusi rūdimis arba tiesiog nusiplovusi.

Panašu, kad užrašai ant lentelių atsirado mažiau patvariu būdu nei skaičiai. Niekas tiksliai nežino, kodėl Šiauliuose gatvių pavadinimai atrodo tarsi specialiai nutrinti.

Tokių nusitrynusių užrašų – devynios galybės. Neįmanoma pasakyti, kurioje gatvėje tokių yra daugiausia. Peršasi mintis, kad neinformatyvių ženklų Šiauliuose gali būti daugiau nei pusė.

Negali būti taip blogai?

Su tokia statistika nesutiktų administracijos direktorius Antanas Bartulis. Jo manymu, situacija negali būti tokia bloga, nes nepajuto jokio gyventojų skundų antplūdžio. Tiesa, pripažino, kad šiuolaikinės technologijos galėjo prisidėti prie tokios gyventojų ramybės – daugelis navigaciją turi telefonuose.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Antanas Bartulis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Antanas Bartulis

Taisyklėse yra rašoma, kad, kabinant lenteles ir numerius, svarbiausia yra matomumas ir informacija. Namą yra privalu žymėti, nes tai informacija paštui, specialiosioms tarnyboms – policijai, greitajai pagalbai ar gaisrinei.

Gyventojai dažnai pamiršta – pasikeisti ženklų patiems nėra draudžiama.

A.Bartulis patvirtino, kad pastatų ženklinimas yra privalomas, tačiau sunku pasakyti, kam tenka didžiausia atsakomybės dalis.

Jis pažadėjo pasidomėti, kiek šiam reikalui buvo skirta pinigų ir dėmesio pastaruoju metu: „Mano žiniomis, namų žymėjimą organizuoja seniūnijos.“

Miesto vyriausioji architektė Rasa Budrytė akcentavo, jog gyventojai dažnai pamiršta – pasikeisti ženklų patiems nėra draudžiama. Tereikia pasigaminti juos pagal visus patvirtintus reikalavimus. Tiesiog daugeliui įprasta, kad jų namų žymėjimu rūpinasi valdžia

Netvarka ne tik ant sienų

Paprastai netvarka su pastatų ir gatvių ženklinimu atsiranda po įvairių remontų ar renovacijos. Tuomet reikia viską daryti iš naujo, o pakitimus pranešti savivaldybei.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai tampa miestu be vardų
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai tampa miestu be vardų

Panašių klaidų neišvengia ir savivaldybės užsakymų vykdytojai. Pavyzdžiui, neseniai Tilžės gatvėje, ties 44 numeriu pažymėta parduotuve, atsirado naujas dviračių takas.

Tiek tos problemos – reikia išsiaiškinti, kam priklauso aikštelė – miestui ar savivaldybei

Kai jis buvo nutiestas, neįgaliųjų stovėjimo vietos tapo fiziškai nepasiekiamos automobiliu.

Tiksliau, įmanoma tai padaryti, kertant automobiliu pėsčiųjų ir dviračių taką, su sąlyga, jei aikštelės priekyje nėra pastatyta automobilių.

A.Bartulis teigia, kad neįgaliųjų stovėjimo vietos prie kiekvienos parduotuvės yra privalomos ir turi būti tinkamai pasiekiamos: „Tiek tos problemos – reikia išsiaiškinti, kam priklauso aikštelė – miestui ar savivaldybei – ir viską sutvarkyti“, – tikino direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius