Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 10

Šiauliams – tiesioginio valdymo grėsmė

Šiaulių miesto savivaldybei iškilo tiesioginio valdymo grėsmė. Trečiadienį sueina du mėnesiai, kai laisva antro vicemero pareigybė. Šias pareigas ėjęs Stasys Tumėnas buvo išrinktas į Seimą.
Artūras Visockas. Šiaulių miesto tarybos nariai
Artūras Visockas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Vietos savivaldos įstatymas nurodo, kad per du mėnesius nuo mero pavaduotojo įgaliojimų nutrūkimo savivaldybės taryba turi paskirti kitą mero pavaduotoją. Šio termino nesilaikymas sukuria prielaidas tiesioginio valdymo procedūrai“, – teigiama savivaldybės paskelbtoje informacijoje.

Tiesioginio valdymo įstatymas numato, kad du mėnesius nepaskyrus vicemero ar administracijos vadovų toje savivaldybėje gali būti įvedamas tiesioginis valdymas. Sprendimą dėl tiesioginio valdymo, kuris gali trukti iki pusmečio, priima Seimas, jis taip pat nustato naujų rinkimų į savivaldybės tarybą datą.

Siekdamas išvengti tokios situacijos, Šiaulių meras Artūras Visockas miesto tarybai siūlo panaikinti vieną mero pavaduotojo pareigybę. Jų dabar Šiauliuose yra dvi.

Pasak A.Visocko, vėliau esant politiniam sutarimui ir apsisprendimui dėl kandidatūrų į mero pavaduotojų pareigybes, bus galima grįžti prie šio klausimo svarstymo.

„Dėl susiklosčiusios situacijos, kuri didina pirmalaikių rinkimų tikimybę, nerimauja Šiaulių miesto nevyriausybinės organizacijos, savo susirūpinimą dėl įvykių mieste išreiškė ir Lietuvos savivaldybių asociacija“, – teigia meras.

Anot jo, pirmalaikiai rinkimai ar net kalbos apie juos sustabdytų daug svarbių procesų ir darbų Šiauliuose.

Kartą A.Visockas jau mėgino tarybai pateikti minėtą klausimą. Gruodžio 29 dieną į tarybos posėdžio darbotvarkę jau buvo įtrauktas klausimas dėl vieno vicemero pareigybės naikinimo, administracijos direktoriaus pavaduotojų atleidimo, tačiau tuomet dauguma tarybos narių po pertraukos negrįžo į salę ir teko posėdį nutraukti.

Šie klausimai numatyti svarstyti trečiadienį tarybos posėdyje.

Politinė krizė Šiauliuose tęsiasi nuo praėjusių metų rudens. Lapkritį pranešta, kad suformuota nauja valdančioji dauguma. Ją sudarė iki tol opozicijoje buvę socialdemokratai, „tvarkiečiai“, „darbiečiai“, judėjimo „Už Šiaulius“ atstovai ir iš buvusios daugumos pasitraukę liberalai. Iš viso – 17 tarybos narių iš 31. Jų reikalavimu iš pareigų atleisti vicemeras Domas Griškevičius ir administracijos direktorius Eduardas Bivainis.

Praėjusią savaitę per spaudos konferenciją Darbo partijos Šiaulių skyriaus vadovė ir savivaldybės tarybos narė Danguolė Martinkienė pranešė, kad su kolege Angele Kavaliauskiene prisideda prie mero A.Visocko formuojamos daugumos. Tokiu atveju meras užsitikrina minimalią balsų persvarą Šiaulių savivaldybės taryboje – 16 balsų iš 31.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius