Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 08

Šiaulių „Aušros“ muziejus nuo šiol turi ekspoziciją su ugniagesių automobiliais ir įranga

Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio vilos parke gegužės 8 dienos pavakarę vyko ugniagesių šventė, skirta šv. Florijono, ugniagesių globėjo, dienai paminėti. Šią šventę labiau atsimins muziejininkai, nes į jų rankas oficialiai perleista unikali ugniagesių automobilių ir technikos ekspozicija.
Ugniagesių šventė Šiauliuose
Ugniagesių šventė Šiauliuose / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Ch.Frenkelio vilios kieme šventės lankytojus pasitiko senosios miesto gaisrinės ir priešgaisrinės apsaugos kolekcija. Tai tik tie automobiliai, kurie geba patys riedėti gatvėmis. Kolekcijoje yra tokios technikos, kuri nepritaikyta bendro naudojimo keliams.

Šiaulių apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba perdavė muziejui visą automobilių kolekciją ir senąjį gaisrinės pastatą.

Šalia raudonai šviečiančios ekspozicijos vyko šventinė ceremonija. Buvo sveikinami nusipelnę ugniagesiai ir skyrių vadovai. Šiaulių „Aušros“ muziejaus žinion Šiaulių apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba perdavė visą sukauptą kolekciją ir senąjį gaisrinės pastatą, esantį prie pat miesto savivaldybės. Tai jau devintas pastatas, kuriuo rūpinsis muziejus.

Pastatas – tai pirmoji Šiaulių miesto gaisrinė. Pirmajame jos aukšte buvo laikomi arkliai, traukdavę vandens siurblius, ir gaisrinės mašinos, o antrajame – įsikūrė savanoriai ugniagesiai, jų draugija. Čia 1931 m. veikė ir Šiaulių miesto valdyba.

Šiame pastate ir bus įkurtas vienintelis Lietuvoje priešgaisrinės apsaugos technikos muziejus. Muziejaus direktorius Raimundas Balza teigia, kad jame bus galima išvysti ir istorinę medžiagą, ir unikalią antikvarinių gaisrininkų automobilių kolekciją. Šiuo metu jau rengiama muziejaus ekspozicijų koncepcija, ieškoma finansavimo šaltinių.

Pirmasis Lietuvoje Ugniagesių muziejus buvo įkurtas 1987 m. Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos patalpose.

Ceremoniją papuošė Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestro koncertas (dirigentas vyresnysis leitenantas Remigijus Terminas, kapelmeisteris kapitonas Ričardas Kukulskis), Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos moksleivių grupės „AG Group“ pasirodymas. Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės kariai vaišino visus kareiviška koše.

Pirmasis Lietuvoje Ugniagesių muziejus buvo įkurtas 1987 m. Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos patalpose (Basanavičiaus g. 89). Priešgaisrinės apsaugos muziejui priklauso ir gaisrininkų antikvarinių automobilių kolekcija. Tikimasi, kad perdavus visą sukauptą priešgaisrinės apsaugos paveldą „Aušros“ muziejui ir jį eksponuojant rekonstruotose gaisrinės patalpose, atsivers naujos šio paveldo išsaugojimo ir sklaidos galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius