-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 20

„Šiaulių energija“ dalinsis milijoniniu pelnu su gyventojais: šiauliečiai už šilumą mokės mažiausiai iš didmiesčių

Šiaulių meras Justinas Sartauskas ir AB „Šiaulių energijos“ generalinis direktorius Česlovas Kasputis oficialiai paskelbė, kad Šiauliuose šilumos kaina bus ženkliai sumažinta. Kilovatvalandė miesto gyventojui atpigs nuo 22,8 cento iki 17,5. O rudenį – dar labiau. Per metus gyventojai turėtų sutaupyti apie du milijonus litų.
Česlovas Kasputis (kairėje) ir Justinas Sartauskas
Česlovas Kasputis (kairėje) ir Justinas Sartauskas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Šiaulių energijos“ vadovas Česlovas Kasputis informavo, kad nuo gegužės 1 dienos šilumos kaina gyventojams pinga 23 proc. Kilovatvalandės kaina sumažėja nuo 22,8 cento iki 17,48 cento. Tokias šilumos energijos kainas miesto taryba turėtų patvirtinti jau šį ketvirtadienį.

Šiauliečiai už šilumą mokės mažiau nei Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ar Panevėžio gyventojai.

Tai reiškia, jog, palyginus esamas šilumos kainas, šiauliečiai už šilumą mokės mažiau nei Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ar Panevėžio gyventojai. Iki šiol Šiauliai mokėjo brangiausiai iš didžiųjų miestų.

Direktorius atskleidė, kad tokiam žingsniui paskatino perskaičiuotos išlaidos. Bendrovė šią žiemą degino pigesnį užsilikusį sieringą mazutą.

Didžiąją dalį pelno atnešė termofikacinė elektrinė. „Rudenį bus perskaičiuojamos šilumos kainos dedamosios dalys. Tikėtina, kad kilovatvalandės kaina sumažės dar iki 16,84 cento“, – sakė direktorius.

Miesto meras Justinas Sartauskas priminė, kad „Šiaulių energija“ pernai gavo per 11 milijonų litų pelno. Tai sudaro apie 10 proc. visos apyvartos. Mero nuomone, 5 proc. metinio pelno kompaniją patenkintų. Visa kita turi būti investuota arba atsispindėti šilumos energijos kainoje.

Manome, kad atėjo laikas pasidalinti pelnu su gyventojais.

„Manome, kad atėjo laikas pasidalinti pelnu su gyventojais. 2,5 milijono litų iš pelno šiemet išsimokėjome dividendų – paskyrėme mokyklų langams pakeisti. Mes galime mažinti šilumos kainas tik pelno sąskaita. Kainos dedamąsias dalis kruopščiai prižiūri Valstybinė kainų ir energetikos komisija“, – kalbėjo meras.

J.Sartauskas neigia, kad tokiam gerumo pliūpsniui paskatino nuolatinis privačių struktūrų veržimasis į šilumos ūkį. Jis taip pat neigė, jog norisi įsiteikti rinkėjams – Savivaldybių rinkimai jau po metų.

„Tai įstatymo numatyta monopolinė paslauga. Norime žmonėms parodyti, kad ne veltui investuota. Dar šiais metais turi pradėti veikti du 10 kilovatų katilai. Yra tikimybė, kad pigs dujos. Nežinia, gal šildymas bus dar pigesnis“, – sakė meras

Jei būtume priversti pirkti šilumą, negalėtume gaminti elektros.

Č.Kasputis tikino, kad pigiau šilumą gaminančios privačios kompanijos darytų „Šiaulių energijai“ nemažai nuostolio: „Ypač vasarą, kuomet šilumos energijos mes pagaminame pakankamai. Jei būtume priversti tuomet pirkti šilumą, negalėtume gaminti elektros, kuri sudaro didžiąją mūsų pelno dalį. Tai stabdytų infrastruktūros vystymą. Privatininkams gaminti šilumą tik šaltuoju sezonu taip pat neapsimoka. Per pastaruosius bandymus aptikome per 50 sistemos gedimų. Visus juos turėsime per vasarą sutvarkyti. Didžiosios magistralės jau renovuotos. Daugiausia gedimų arčiau gyvenamųjų namų.“

Šiaulių miesto savivaldybė valdo 95 proc. „Šiaulių energijos“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius