-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 30

Šiaulių ligoninės direktorius apie užsikrėtusius COVID-19: turime 11 pacientų, bet nė vieno šiauliečio

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika tvirtina, kad nors ligoninės Infekcinių ligų skyriuje šiuo metu gydoma 11 pacientų, iš kurių vienas dėl kvėpavimo sunkumų paguldytas į reanimaciją, tačiau tarp jų nėra nė vieno šiauliečio. Koronaviruso židiniai Šiaulių apskrityje yra Mažeikių ir Joniškio rajonuose.
Remigijus Mažeika
Remigijus Mažeika / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Kaip spaudos konferencijoje sakė R.Mažeika, Lietuvoje situacija sudėtingėja, nes į gydymo įstaigas patenka nemažai pacientų, kurie neturi aiškių COVID-19 požymių, bet paskui suserga. Todėl gydymo įstaigos patiria labai didelį stresą ir spaudimą, siekdamos apsaugoti ir pacientus, kurie guli dėl kitų priežasčių, ir savo personalą.

Vienas – reanimacijoje

„Infekcinių ligų skyriuje yra dešimt pacientų, visų būklė patenkinama, gydomi dėl somatinių susirgimų ir kai kurie infekuoti COVID-19 virusu. Vienas pacientas reanimacijoje, jam nereikia intubacijos, bet jis turi sunkumų kvėpuoti. Galiu pasakyti, kad tarp jų nėra nė vieno šiauliečio – visi šie pacientai iš dviejų židinių Šiaulių apskrityje – Joniškio ir Mažeikių rajonų“, – kalbėjo Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas.

Ligoninės Infekcinių ligų skyriuje iš viso buvo nustatyti trys koronaviruso atvejai, pacientų būklė buvo lengva, jie gydėsi namuose. „Šiandien vienam jau suėjo 14 dienų, ir mes spręsime, kokiu būdu bus padarytas pakartotinis tyrimas, kontrolinis, dėl to, ar jis jau pasveiko“, – sakė R.Mažeika.

Jo teigimu, pradėta reorganizuoti ligoninės Chirurgijos kliniką, dalis pacientų po operacijų perkeliami į Joniškio ligoninę, jų lovas paliekant užsikrėtusiems koronavirusu. „Taip grupuosime pacientus, kad naujai patekę gultųsi į atskirą flygelį, kad nesusidurtų su anksčiau paguldytais pacientais“, – sakė direktorius.

Gavo priemonių iš rezervo

Ligoninė yra pasitvirtinusi keturių laipsnių rizikas, todėl, kaip sakė R.Mažeika, apsaugos priemonėmis aprūpinamos visos vietos pagal nustatytą rizikos laipsnį. „Šeštadienį vakare gavome pirmą partiją iš rezervo – respiratorių, akinių ir pirštinių. Tai skirta klasterinėms ligoninėms ir bus skirtos, paprašėme pateikti paraiškas.

Šiandien vienam jau suėjo 14 dienų, ir mes spręsime, kokiu būdu bus padarytas pakartotinis tyrimas, kontrolinis, dėl to, ar jis jau pasveiko, – sakė R.Mažeika.

Labai laukiame dar apsaugos priemonių, kurias esame nusipirkę, artimiausiomis dienomis ir net valandomis turime sulaukti informacijos, kad jos pasiekė Lietuvą ir Šiaulius“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

R.Mažeika teigė, kad laukiama ir visokeriopos paramos – gaunama ir psichologinės pagalbos nuorodų, kur galėtų kreiptis medikai. „Ligoninės personalas dirba ypatingo streso sąlygomis. Ypač svarbus momentas yra ir medikų testavimo klausimas, ir psichologinė pagalba“, – įsitikinęs Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas, jis dėkojo visiems labdaros, kurios yra daug, teikėjams.

Šeštadienį – 10 teigiamų iš 177 ėminių

Jis taip pat paminėjo, kad ligoninės laboratorija veikia ir atlieka tyrimus – per savaitgalį jau nusistovėjo darbai, vidutiniškai per parą atliekama apie 140 tyrimų. „Vieną dieną, 28 d., suneramino tai, kad iš 177 mėginių gavome dešimt teigiamų atsakymų – daugiau nei 6 proc. Vakarykštė diena buvo ramesnė, vienas teigiamas ėminys iš 130 atvejų“, – sakė R.Mažeika.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė

Respublikinės Šiaulių ligoninės laboratorijoje pirmadienį vyksta ir reagentų, kurie pasiekė Lietuvą, bandymai. „Turime tokį lūkestį, kad bus teigiamai įvertinti ir galėsime išplėsti tyrimų skaičių, kas tiesiog būtina šiuo metu“, – sakė direktorius.

Šiuo metu ligoninėje atliekami testai tiems medikams, kurie grįžta iš saviizoliacijos. Dėl kitų, anot direktoriaus, nustatyti prioritetai – tarkim, ar dirba su infekuotais pacientais, židinyje. Sprendimas dėl visų kitų medicinos darbuotojų turėtų būti priimtas dar pirmadienio vakarą, kai paaiškės laboratorijos galimybės.

Vieną dieną, 28 d., suneramino tai, kad iš 177 mėginių gavome dešimt teigiamų atsakymų – daugiau nei 6 proc., – sakė R.Mažeika.

Iš viso, skaičiuoja direktorius, ištirti reikėtų daug medikų – visų pirma apie 100 dirbančiųjų priėmime, Karščiavimo klinikoje, taip pat ir tuos, kurie dirba operacinėse ir t.t.

Paklaustas, kokie yra kriterijai, kuriems pacientams atliekami tyrimai, o kurie paliekami laukti, R.Mažeika sakė, kad pirmiausia testuojami greitosios pagalbos automobiliu atvežami pacientai.

„Taip pat mes turime pacientų rūšiavimą – palapinę, kur sukarščiavęs ir kitų COVID-19 požymių turintis pacientas kreipiasi į mūsų skubios pagalbos skyrių, jam bus padarytas tyrimas, net jei atvažiuos pats, ne greitosios pagalbos automobiliu“, – tikino direktorius, išgirdęs klausimą apie konkretų šiaulietį, kuris grįžo iš Italijos ir Prancūzijos, tačiau testo nesulaukia.

Primename, kad būtent Respublikinėje Šiaulių ligoninėje buvo gydoma 39 metų moteris, kuriai pirmajai Lietuvoje nustatytas koronavirusas. Moteris užsikrėtė Veronoje, Italijoje, į Lietuvą vasario 24 dieną grįžo per Kauną. Apie pirmąjį atvejį paskelbta vasario 28 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius