Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 15 /2016 01 16

Šiaulių medžiotojas išsisuko, gamtosaugininkams pateikęs kitos stirnos galvą

Jau rašėme, kaip šiaulietis medžiotojas Sigitas Bajorinas, nušovęs abejotiną grobį, buvo paskelbtas tos medžioklės karaliumi. Maža to – Šiaulių gamtosaugininkai brakonieriavimu kvepiantį reikalą tiesiog „užraukė“, rankose laikydami kitą brakonieriavimo įrodymą – liepos mėnesį nušauto jauniklio žandikaulį. Išlindo medžiotojo melo ausys, susikirto autoritetingų ekspertų nuomonės.
S.Bajorinas - medžioklės karalius.
S.Bajorinas - medžioklės karalius. / S.Bajorino "facebook" nuotr,

Priminsime, kad šiaulietis medžiotojas S.Bajorinas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino lapkričio 28 dienos varominės medžioklės nuotraukomis.

Tokiu metu negalima medžioti patinų. Tik pateles ir jauniklius. S.Bajorino nušautas stirninas medžioklės lape buvo užfiksuotas kaip jauniklis. Medžiotojai nusifotografavo prie stirnino.

S.Bajorinas buvo paskelbtas šios medžioklės karaliumi. Kitą dieną paviešino medžioklės nuotraukas, o kilus skandalui – visas jas ištrynė.

Kilus bet kokiai abejonei dėl nušauto grobio, medžiotojai privalo kviesti gamtosaugininkus ir pildyti specialų aktą. Taip teisiniu keliu nutikimas virsta klaida, o ne brakonieriavimu.

S.Bajorino „facebook“ nuotr,/Medžiotojų būrelis prie sumedžioto stirnino.
S.Bajorino „facebook“ nuotr,/Medžiotojų būrelis prie sumedžioto stirnino.

Šiaulių gamtosaugininkai pradėjo tyrimą. Paprašė pristatyti kaukolę. S.Bajorinas pareiškė, kad kaukolę sukapojo ir atidavė šunims. Tad buvo nagrinėta ir nuotrauka.

Galų gale S.Bajorinas pateikė tyrėjams kaukolės fragmentų. Patikino, jog tai to paties gyvūno žandikaulis.

Apgailestavo, kad nedaug liko – mat šunys apgraužė. Sakė, jog atliekos jau buvo pagedusios, todėl teko apvirti ir nugremžti likusią mėsą.

S.Bajorinas teigia, jog tai yra to paties sumedžioto gyvūno žandikaulis
S.Bajorinas teigia, jog tai yra to paties sumedžioto gyvūno žandikaulis

Praėjus pusantro mėnesio po incidento, buvo baigtas tyrimas ir pateiktos išvados, kurios sukėlė dar daugiau abejonių, nei buvo iki šiol.

Pareikšta, kad žandikaulis – ne to paties gyvūno, o iš nuotraukos galutinių išvadų pateikti neįmanoma. Buvo remiamasi medžioklės trofėjų ekspertų nuomone.

Ekspertas: kaukolė ne to gyvūno

Šiaulių apskrities medžioklės trofėjų ekspertų komisijos atstovas Mindaugas Balčiūnas patikslino, kad pateiktas žandikaulis yra ne to paties gyvūno, kuris yra nufotografuotas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Mindaugas Balčiūnas, Žagarės regioninio parko direktorius
Alvydo Januševičiaus nuotr./Mindaugas Balčiūnas, Žagarės regioninio parko direktorius

Kaukolė iš tiesų yra jauniklio, tačiau tokie jauniklio dantys būna tik liepos, o ne lapkričio mėnesį. Reiktų pabrėžti, kad tokia kaukolė yra tikras brakonieriavimo įrodymas – vasarą medžioti jauniklius griežtai draudžiama. 

Kaukolė iš tiesų yra jauniklio, tačiau tokie jauniklio dantys būna tik liepos, o ne lapkričio mėnesį.

Be to, kaulų forma specialistui išdavė, kad jie nesutampa su nuotrauka.

Priminė, kad komisija nevertina medžiotojo asmenybės, tačiau iš to, kad pateikti ne to gyvūno likučiai, galima įtarti medžiotoją išsisukinėjant.

O kodėl negalima nustatyti stirnino amžiaus pagal nuotrauką – juk matyti ragai: „Negalėčiau dėti parašo po tokiu sprendimu. Juk pasitaiko, kad patelės būna su ragais.“

M.Balčiūnas pats yra medžiotojas. Kaip jis būtų elgęsis vietoje S.Bajorino? „Visų pirma – neįsitikinus negalima šauti. Jei aš būčiau pamatęs tokią sumedžioto stirnino galvą, kviesčiau gamtosaugininkus – pildome aktą ir aiškinamės. Gal suklydau, o gal ir jauniklis?“

S.Bajorino „facebook“ nuotr,/Sumedžioto stirnino galva
S.Bajorino „facebook“ nuotr,/Sumedžioto stirnino galva

Remiantis Šiaulių apskrities medžioklės trofėjų vertinimo komisijos išvadomis, administracinio teisės pažeidimo tyrimas dėl galimai neteisėtai sumedžioto stirnos patino nutrauktas.

Po dokumentu pasirašė Šiaulių aplinkos apsaugos departamento vadovas Kornelijus Škiela.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Išvada
Alvydo Januševičiaus nuotr./Išvada

Ekspertų nuomonės išsiskiria

Gamtosaugininkams, ekspertams ir tyrėjams į nugaras nuolat kvėpavo 15min. Savo straipsniuose rašėme, kad savo nuomonę dėl stirnino yra pareiškęs vienas medžioklės guru – docentas ir daktaras bei tarptautinės kategorijos medžioklės ekspertas Kęstutis Pėtelis.

Jo nuomonė vienareikšmiška – tai yra ne jauniklis, o stirninas su pirmais ragais ir turi būti medžiojamas pagal stirninų, o ne jauniklių medžiojimo taisykles.

Tai yra ne jauniklis, o stirninas su pirmais ragais ir turi būti medžiojamas pagal stirninų, o ne jauniklių medžiojimo taisykles.

Nušautasis stirninas jau turi pirmuosius ragus. Tikslesnį amžių būtų galima nustatyti tik iš kaukolės, dantų. Jam gali būti nuo metų iki 26-ių mėnesių.

Bausmė už ne laiku sumedžiotą stirniną gali siekti ir 1600 eurų. Gali būti ilgam atimta teisė medžioti. Atsakomybę turi prisiimti ir medžioklės vadovas, kuriuo tuo metu buvo Sigitas Vilčiauskas.

Po straipsnio apie S.Bajorino medžioklę į 15min kreipėsi dar vienas Ginkūnų būrelio medžiotojas. Jis atskleidė slapčiausius medžiotojų bendravimo ypatumus. Kai kurių epizodų leksika vietomis nusileidžia ir žemiau bambos.

Medžiotojas teigė, kad S.Bajorinas per pastaruosius metus esą grasino keliems žmonėms. Vieną neva pakas. Kitas sėdės apsiseilėjęs ir pajudėti negalės. Sukumpusį žmogų pasiūlė ištiesinti.

S.Bajoriną būrelis buvo pašalinęs iš savo gretų, tačiau teismas nustatė, kad tai buvo padaryta pažeidžiant procedūras – sugrąžino į būrelį.

Neseniai S.Bajorinas pasirodė medžioklėje. Keletas būrelio narių atsisakė medžioti, jei joje bus ir šis asmuo.

Buvo pasiūlyta iškviesti policiją ir išsiaiškinti, ar nemėgiamo asmens turimas šautuvas yra legalus. Mat šiuo metu vyksta teismo procesas, kuriame S.Bajorinas kaltinamas pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnį – fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas.

Pats S.Bajorinas tvirtina, kad dalis būrelio narių jam tiesiog keršija už principingą vadovavimą, kurį jis demonstravo būdamas būrelio vadovu, o kaltinimai grasinimais – iš pokalbių ištraukti vaizdingi posakiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius