Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 25

Šiaulių medžių gynėjai: „Uraganas Artūras verčia Šiaulių senąsias liepas!“

Medžių išsaugojimo aktyvistai liepų kirtimu kaltina miesto merą Artūrą Visocką ir vadina jį „Uraganu Artūru“. Šiaulių bulvare prasidėjo liepų pjovimo darbai. Dalis visuomenės aršiai gina medžius ir reikalauja išsaugoti tuos, kurie yra sveiki. Miesto valdžios pozicija – iškirsti reikia beveik visus, nes vyksta grandioziniai bulvaro atnaujinimo darbai. Darbininkai neapsieina be pareigūnų pagalbos.
Šiauliuose pjaunami bulvaro medžiai
Šiauliuose pjaunami bulvaro medžiai / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Trečiadienio rytą Šiaulių bulvare pasirodė specialus automobilis su simbolišku užrašu „Genys“. Vyrai aptvėrė teritoriją ir pradėjo pjauti bulvaro liepas. Medžiai krito kartu su priklijuotais užrašais, raginančiais juos išsaugoti.

Netrukus prisistatė ir bendruomenė, kuri aktyviai gina senuosius Šiaulių medžius. Vienas jų prisirišo prie medžio, tačiau pasirodžiusių pareigūnų buvo įkalbėtas atsirišti.

Vyko aršios diskusijos. Medžių šalinimo entuziastai reiškėsi dar aršiau nei gynėjai. Jie praeidami žarstėsi prakeiksmais ir replikomis, kad tokius medžius išpjauti būtina – seni, negražūs.

VIDEO: Šiaulių centre griūva sveikutėliai medžiai

Medžių saugotojai taip pat sulaukė palaikymo iš šono. Senyvo amžiaus moteris teigė, kad pati dalyvavo talkose, kai liepos buvo sodinamos: „Būtinai pabrėžkite, kad tie medžiai dar yra jauni. Jie gali ir 200 metų gyventi. Tik sužaloti.“

Populiarus memas apie merą ir medžius
Populiarus memas apie merą ir medžius

Medžių aktyvistė menotyrininkė Salomėja Jastrumskytė išplatino žinutę, kviečiančią visuomenę ginti medžius: „Šiandien Šiaulių savivaldybė pradėjo atvirą nusikaltimą prieš Lietuvos Konstituciją ir visuomenę. Ignoruodama aukštesnių LR institucijų raštus, raginančius dar kartą tartis su miesto bendruomene, pradėjo sveikų liepų kirtimo darbus Šiaulių miesto bulvare. Kviečiu visus žmones, kuriems rūpi miesto ateitis, budėti prie liepų, kad nebūtų įvykdytas neatitaisomas nusikaltimas. Liepų gynimas yra teisėtas ir būtinas pagal LR Konstitucijos 54 straipsnį.“

Apgaulingas savivaldybės manevras?

Medžių gynėjai pripažino, kad medžiai iš tiesų yra apleisti, tačiau kai kuriuos dar galima išgelbėti. Ir jei įmanoma – kodėl tai nevyksta?

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose pjaunami bulvaro medžiai
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose pjaunami bulvaro medžiai

Tarybos narys Zakiras Medžidovas buvo vienintelis valdžios atstovas, kuris atvyko į šį karštą Šiauliams tašką. Jis susirinkusiems aiškino, kad miesto valdžia iš esmės nepažeidžia jokių aukštų instancijų gautų raštų, kuriuos inicijavo medžių gelbėtojai. Teigė, kad skaitant pažodžiui, tereikia įvertinti situaciją.

Pareigūnai teigė nežinantys, ar darbai bus tęsiami, tačiau atvyko ir užėmė pozicijas anksčiau už medkirčius.

Ši diskusija vyko per pietus – tuo metu, kai darbininkai buvo išvykę. Buvo paskleista žinia, kad darbai šiandien nebevyks, nes policija gavo skundą. Tik atvažiuos išvežti jau nukirstų medžių.

Tai reiškia, kad galbūt darbai bus tęsiami tik tuomet, kai atsakymą pateiks policija? Medžių gelbėtojai patikėjo, kad tai užtruks savaitę.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose pjaunami bulvaro medžiai
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose pjaunami bulvaro medžiai

Kai šalia esančioje kavinėje buvo rašomas raštas savivaldybei, vėl sugrįžo policijos pareigūnai. Jie įspėjo susirinkusius, kad niekas nelaipiotų ant tvorų – jie privalo užtikrinti viešąją tvarką.

Medkirčiai užsirakino aptvertoje teritorijoje. Šiek tiek pagenėjo šakas ir kibo į naują – jau penktąjį medį tą dieną. Susirinkę medžių mylėtojai tik stebėjo ir filmavo situaciją.

Medkirčiai iš akies pažiūrėjo, kur medis kris. Padarė gilią įpjovą. Medis nuvirto kiek kitokiu – pavojingesniu kampu. Laimei, atsirėmė į tvorą, už kurios stovėjo pareigūnas. Jis nenukentėjo.

Keisti projektą – per vėlu?

Kavinėje sėdintys šiauliečiai pripažino, kad tokio nesaugaus darbo seniai nematė: „Jūs tik pažiūrėkite – moterys su vežimėliais, praeiviai. Tas medis vos neužkrito ant policininko.“

Medžių gynėjai neseniai išsiaiškino, kad keisti pėsčiųjų bulvaro projektą nėra per vėlu – teoriškai tai galima daryti kone iki 2023 metų. Tačiau panašu, kad to niekas neplanuoja daryti – per brangu ir užims papildomai laiko.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose pjaunami bulvaro medžiai
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiauliuose pjaunami bulvaro medžiai

Vienas iš šio projekto autorių pareiškė, jog daryti esminius pakeitimus beveik neįmanoma – dėl inžinerinių pokyčių tektų keisti visą projektą – išsaugoti daugumą medžių su dabartiniu projektu taip pat neįmanoma.

Dendrologų nuomonė medžių gynėjų nedžiugina. Jei atokiau – lai stovi, tačiau šios liepos jau ir per didžiulius vargus ir su didžiausia priežiūra kažin ar puoš miesto centrą.

Trečiadienio vakarą Šiaulių miesto medžių išsaugojimu suinteresuota grupė kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybės administraciją bei LR vyriausybę, reikalaudami stabdyti šiuo metu vykdomus bulvaro ir jo prieigų darbus.

„Saugokime Šiaulių medžius“ iniciatyvinės grupės narė Austė Juozapaitytė išsiuntė raštą, kurį pasirašė 12 grupės narių.

Jame rašoma: „Reikalaujame nedelsiant nutraukti vykdomus darbus, kol nebus visiškai įvykdyti reikalavimai, bei sukviesta suinteresuota visuomenė ir kartu ieškoma sprendinių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius