Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 11

Šiaulių meras A.Visockas: „Aš noriu normalių santykių – nė ant vieno nepykstu“

Tą vakarą ir naktį visų Šiaulių partijų ir judėjimų politikai sutiko gana ramiai. Kas savo būstinėse, kas užsakė kavines su ramia muzika. Tik Artūro Visocko komanda pasirinko linksmesnį būdą sutikti svaiginančiai pergalei. Naktiniame klube gyvenimas virė, o meras ramiai sėdėjo ant kėdės koridoriuje – netoli rūbinės. Žinoma, vėliau buvo visko, bet rezultatų politikas laukė vienumoje.
Artūras Visockas
Artūras Visockas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

A.Visockas su visa komanda užtikrintai laimėjo rinkimus. A.Visockas meru išrinktas jau pirmame ture, surinkęs beveik 53 proc. balsų, o jo vadovaujamas rinkimų komitetas gavo 15 mandatų iš 30. Judėjimo pavadinimą „Dirbame miestui“ vargu, ar dar yra prasmės minėti. Jis tarsi dingsta sulig paskutiniais žinios apie pergalę dūžiais.

Taip juk nutiko ir su „Vaikštome už Šiaulius“ – judėjimu, su kuriuo A.Visockas atėjo į mero postą prieš ketverius metus.

Per praėjusią kadenciją A.Visockas spėjo susirieti su daugybe politikų, žurnalistų ir redakcijų. Labiausiai žurnalistus kaltino skandalų, o ne faktų ieškojimu.

Meras iš pradžių nenorėjo kalbėti dar bent pusvalandį, kol jo pergalės banga atrodys kitiems nepasiekiama. Tendencijos buvo akivaizdžios, todėl prabilo jau po poros minučių.

Viską išsakė ir tuomet pasiūlė atsakyti į bet kokį klausimą.

Tiesa, iškart paprašė nedėti vaizdo ar garso įrašo, nes yra užvaldytas emocijų. Nenori, kad tuo būtų pasinaudota. Taip pat – lyg per tikras Užgavėnes – priminė viską, kas susikaupė per keletą metų.

– Kaip vertinate rezultatus?

– Turbūt svarbiau ne kaip aš vertinu, o kaip žmonės vertina. Jie nepatikėjo neteisinga informacija, išmoko atskirti pelus nuo grūdų, – neva meras varo lapę iš miesto, neva ambasadorių priėmė pakelės kavinėje?

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rinkimai Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rinkimai Šiauliuose

Kaip buvo su geležine lape? Jūs rašėte, kad mes norime ją nuversti, o mes norėjome tik sutvarkyti, kad ji būtų legali. Taip pat – ne aš priėmiau Ukrainos ambasadorių pakelės kavinėje. Priėmimo išvis nebuvo – ambasadorius mane pakvietė į kavinę! Jei tai bus iškirpta, aš jūsų portalą laikysiu nesąžiningu.

Na, o dabar galiu atsakyti į visus klausimus. Kaip vertinu? Žmonės mato, kad neturiu jokių koncernų už nugaros. Aš tik žmogus.

Žmonės suprato, kad kažkas yra ne taip. Darbai pilasi, o aš pagal kai kurių portalų apklausas esu pats blogiausias. Ačiū vienam portalui, kuris sutiko pašalinti „robotukų“ sukurtus balsus prieš mane. Kai tai buvo padaryta, aš kažkodėl tapau geriausiu. Kai kurie portalai to padaryti nesutiko.

Mums visiems reikia išaugti – ir valdžiai tinkamai elgtis, ir ketvirtajai valdžiai, žurnalistams – ieškoti faktų, o ne sensacijų.

– Vienas didžiausių jūsų kritikos bizūnų buvo nepanaudoti biudžeto milijonai. Ką apie tai pasakytumėte dabar?

– Tai estiškas valdymo modelis ir tai nėra neūkiškumas. Atvirkščiai! Tai yra absoliučiai ūkiškumo pavyzdys. Estai tokį valdymo modelį naudoja jau nuo 1990-ųjų. Nereikia asfalto kloti į balą, jei metų pabaigoje liko pinigų. Persivers metai – darbai toliau tęsis.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Asfaltuotas Šiaulių bulvaras
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Asfaltuotas Šiaulių bulvaras

Ar pasitaiko klaidų? Žinoma. Iš šimto darbų gal du ir sužlunga. Negali metų pradžioje žinoti visko ir suplanuoti pinigus centas į centą. Jei priežastys objektyvios, tai pinigai turėtų būti sutaupyti. Prašau visos Lietuvos – persikelkim į normalią praktiką.

– Pinigai sutaupyti, bet buvote kaltintas, kad nepanaudojate daugybės pinigų socialinėms reikmėms. Ar staiga visi praturtėjome?

– Kodėl klaidinate visą Lietuvą? Šiauliams socialinėms reikmėms buvo skirta 6,7 milijono. Mes nepanaudojome ir dviejų. Kodėl? Mes išgaudėme visus, kuriems tai nepriklauso. Šimtu procentu teisingai padarėme darbą. Mes panaudojame tik tiek, kiek reikia. Jie mus turi rodyti kaip visišką pavyzdį. Tie pinigai priklauso globos namams, vaikų namams – ten jie ir nueina. Tai ir įtvirtinome tarybos sprendimu.

Nevaidinkime, kad tiksliai planuojame biudžetą. Juk nežinome, ar bus šilta, ar šalta.

Man neįdomu, kaip vyksta kitur. Mes visiškai išpildome įstatymą – vaikų dienos centrai sausio mėnesį iš ministerijos negauna finansavimo, tačiau gali gauti iš mūsų – pasidarome tokias sutartis.

– Tačiau viskas per šią kadenciją nesiklostė sklandžiai?

– Negalėjome atsivesti geležinkelio atšakos, nors prašiau visur. Kas gauna vėžę? Kaunas. Kas tiesia vėžę Kaunui? Geležinkeliai! O man sakė, kad tokių dalykų jie nedaro. Mums ir dabar mirtinai reikia tos vėžės. Jei kam rūpi regionai, tai supras. Esame ypatingas regionas, atsakingas už šiaurinę Lietuvą. Dar truputį pablūdykime – regionas pradės birti.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Kalėdų eglės įžiebimas Šiauliuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Kalėdų eglės įžiebimas Šiauliuose

Beje, dėl oro uosto, kai buvo pakeisti kai kurie įstatymai – mes jau tarsi dirbame nelegaliai. Savivalda dėl Šiaulių padarys viską, tačiau reikia ir aukščiausios valdžios palaikymo, supratimo.

– Jus taip pat kala prie sienos už tai, kad nuolat rašote žinutes žmonėms. Sakoma, kad valdote miestą per feisbuką.

– Daugybė problemų išspręsta taip paprastai – kalbantis ar susirašinėjant su žmonėmis, viešinant, klausiant. Jeigu kam tai atrodo kaip priekaištas, man – pliusas. Žmonės jaučia, kas mums svarbu. Jeigu neatsuki nugaros, tai ir tau neatsuka – viskas paprasta.

Sutariu visų pirma su įstatymu. Jei Lietuvoje jo visi laikytųsi, gyventi būtų gera.

Taip pat buvo ir kova su korupcija. Ėjau į Aukščiausiąjį teismą, nors galėjau neiti. Dariau tai ir dėl savęs, ir dėl kitų merų. Sukūriau naują praktiką. Iki šiol teismai aiškino, kad pasiaiškinimą iš prasižengusio savivaldybės įmonės direktoriaus turi paimti taryba, nors įstatyme aiškiai parašyta, kad tai daro meras. Laimėjau šį epizodą visai Lietuvai.

– Dažnai minite atstovaujamąją demokratiją. Ką tai reiškia jums?

– Išeikite į miestą ir paklauskite – kuris tarybos narys jums atstovauja? Iš šimto nė vienas neatsakys. Jei gyvename normaliai, bent dvidešimt žmonių turi ištarti politiko vardą pavardę. Kai tai atsiras, turėsime visai kitokios kokybės demokratiją. Apie tai reikia daugiau kalbėti.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Žmonės tampa remontų įkaitais
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Žmonės tampa remontų įkaitais

Dabar kalbame apie bet ką, bet ne apie esmę. O gal kokios blogybės apsinuogintų? Ne dėl briedžių ir ne dėl drugelių Lietuvoje yra būtent taip, kaip yra. Tik dėl to, kad mes nesilaikome įstatymų. Žinome žodžius, bet neišpildome turinio.

– Ko palinkėtumėte kitiems Lietuvos merams?

– Užbaigiant – meras turi būti filosofas, bet ir suprasti praktinius dalykus. Jei jis ne filosofas, tai jis ir ne meras. Jeigu jis neįsikerta įstatymo raidės ir esmės, kaip tai paaiškins žmonėms?

– Na, žmonės mato, kad visas miestas perkasinėtas. Darosi nepatogu keliauti ir pėsčiomis, ir automobiliu.

– Tai ne griovimas, o žvilgsnis 40 metų į priekį. Šiauliuose yra daugiau nei 200 kilometrų susidėvėjusių vandentiekio vamzdžių, kurie bus privalomai keičiami. Trečdalį jų mes pakeičiame dabar.

Ką tai reiškia? Nebereikės vėl lįsti po žeme, kai mes atsinaujinsime miesto centrą. Aš galėjau daugybę darbų jau užbaigti. Turėtume gražų spindintį miestą, bet aš turėčiau daugybę priekaištų sau.

Mums visiems reikia „pasigydyti“ tam tikrose vietose ir bus geriau.

– Jūs dabar galite valdyti miestą be koalicijos ir su niekuo nesitarti. Ką darysite?

– Pastebėjau, ko nepastebėjote. Mes dabar turime daugumą, tačiau kone visą kadenciją valdėme neturėdami daugumos. Jos išvis nebuvo. Tai ateities savivaldos prototipas. Viską, ką konstruktyvaus siūlė opozicija, priėmėme. Ir dabar tarsimės su visais, jei tik tai yra išmintinga ir naudinga miestui.

– Kaip vertinate jau buvusio konkurento „darbiečio“ Marijaus Veličkos pasisakymus prieš rinkimus? Degė jo automobilis. Politikas įvardijo, kad tai gali būti susidorojimas su juo už blogybių viešinimą.

– Visiškas absurdas ir vėjas. Jis – protingas žmogus, bet ką jis čia padarė, peržengia bet kokias ribas. Šiauliečiai ant to taip pat nepasikabino.

– Su kokia nuotaika pradedate kadenciją?

– Aš noriu būti atviras visiems. Aš noriu normalių santykių – nė ant vieno nepykstu. Nei ant M.Veličkos, nei ant tavęs.

Nesu religingas, bet vis dažniau persižegnoju – kažkaip viskas taip sukrenta, kažkas vis nutinka, kas lemiamu momentu padeda susitvarkyti. Aš vėl kartoju savo programą iš trijų sakinių. Teisės viršenybė. Atstovaujamoji demokratija. Garbingas darbas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius