Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 01

Šiaulių meras dalyvavo miesto okupacijos minėjime, bet Georgijaus juostelių nepamatė

Liepos 27 dieną Šiauliuose buvo paminėta Šiaulių išvadavimo iš fašizmo diena. Lietuvai tai reiškė, kad vieną okupaciją pakeitė kita – nacistinė Vokietija pasitraukė, tačiau atėjo Raudonoji armija, kuri šalį okupavo 50 metų. Tačiau minėjime dalyvavęs miesto meras, socialdemokratas Justinas Sartauskas teigia, kad Georgijaus juostelių jis nematė, o Rusijos karo veteranus puikiai supranta.
Meras J.Sartauskas kalba antrosios sovietinės Šiaulių okupacijos minėjime.
Meras J.Sartauskas kalba antrosios sovietinės Šiaulių okupacijos minėjime.

J.Sartauskas teigia, kad tą dieną spėjo į tris renginius: Šiaulių išvadavimo dieną, Kryžių kalno atlaidus ir dviračių varžybų atidarymą.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Justinas Sartauskas

Šiaulių išvadavimą iš fašistinės Vokietijos minėjo keletas Rusijos karo veteranų. Kai kurie iš jų buvo su Krymo okupaciją ir Rusijos diversantų siautėjimą Donecko bei Luhansko srityse simbolizuojančiomis Georgijaus juostelėmis.

Tačiau J.Sartauskas nedramatizuoja to. minėjimo: „Visa Europa mini karo pabaigą. Šiauliuose panaikintas žydų getas, baigėsi miesto bombardavimai. Neturime galimybių šlovinti ką nors už šią dieną, nes tuomet kraugeriai Stalinas ir Hitleris dalijosi pasaulį, o kentėjo žmonės. Kareiviai ėjo į pragarą. Abejoju, ar visi savo noru.“

Meras tvirtina Georgijaus juostelių minėjime nepastebėjęs. Tik ženklelius, skirtus paminėti išsivadavimo iš fašizmo septyniasdešimtmečiui.

Šiaulių mero nuomone, kol yra žmonių, kurie dalyvavo šiame pragare, tol minėjimas egzistuos: „Kai liudininkų neliks, galbūt kitaip vertinsime šią šventę. Kaunas juk švenčia Napoleono Bonaparto persikėlimą per Nemuną. Juk tai taip pat buvo okupacija. Kažkada mūsų požiūris pasikeis ir į karo pabaigos minėjimą.“ 

15min.lt kalbinti istorikai Šiaulių merui primena, kad Napoleono armiją caro Rusijos ką tik aneksuota ir padalyta Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė sutiko kaip išvaduotojus. LDK buvo sukurtas pulkas, kuris kovėsi Napoleono pusėje.

Sunku suprasti, kodėl miesto valdžia deda tokias dideles pastangas, kad teroristų naudojami ženklai, turintys tam tikrų sąsajų ir su mūsų tėvynės okupacija, taptų tokie populiarūs

„Šiauliai – vienintelis miestas, kuriame yra švenčiama sovietų okupacijos diena. Žinoma, galima teigti, kad šitaip švenčiama pergalė prieš Vokietiją, tačiau tuomet būtų daug racionaliau ją švęsti kartu su pasauliu gegužės  8-ąją. 

Taip pat galima teigti, kad Georgijaus juostelėmis pasidabinę senjorai nėra joks blogis. Galbūt netgi galima tikėti, kad atributika, kurią plačiai naudoja Ukrainos separatistai, kažkokiu stebuklingu būdu nebus panaudota kaip ginklas informaciniame kare prieš Lietuvą, tačiau sunku suprasti, kodėl miesto valdžia deda tokias dideles pastangas, kad teroristų naudojami ženklai, turintys tam tikrų sąsajų ir su mūsų tėvynės okupacija, taptų tokie populiarūs? Būtent tokias pastangas liudija miesto meras, aktyviai dalyvavęs šventėje ir sveikinęs susirinkusiuosius“,  – tokia yra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Šiaulių skyriaus pirmininko Tomo Petreikio nuomonė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius