-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 03

Šiaulių meras teismui apskundė tarybos sprendimą dėl interpeliacijos

Šiaulių meras Artūras Visockas teismui apskundė tarybos sprendimą sudaryti komisiją dėl interpeliacijos jam. Kaip skelbia Šiaulių miesto savivaldybė, Regionų apygardos administracinio teismo Šiaulių rūmams pateiktas skundas dėl gruodžio 13 dieną vykusio opozicijos iniciatyva sušaukto posėdžio. Teismo prašoma pripažinti sprendimą sudaryti komisiją dėl merui rengiamos interpeliacijos neteisėtu ir jį panaikinti.
Artūras Visockas
Artūras Visockas / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Skunde meras teigia, kad tarybos nariai minėtą posėdį sušaukė po to, kai savaite vėliau posėdį tiems patiems klausimams nagrinėti jau buvo sušaukęs A. Visockas.

„19 Tarybos narių surengė posėdį, pavadinę jį „Tarybos posėdžiu“. (...) Tokie minėtų 19 Šiaulių miesto tarybos narių veiksmai yra savavaldžiavimas, o jų priimtas sprendimas viršija jų, kaip Tarybos narių kompetencijos ribas bei uzurpuoja Šiaulių miesto savivaldybės mero valdinius įgaliojimus“, – skunde teigia meras.

Gruodžio 13 dieną vykusiame posėdyje nuspręsta pradėti mero įgaliojimų netekimo procedūrą, atleistas administracijos direktorius ir vicemeras. Meras ir dalis tarybos narių posėdyje nedalyvavo.

Gruodžio 20 dieną šie klausimai vėl svarstyti A.Visocko sušauktame posėdyje, tačiau balsavimai dėl jų žlugo, ankstesniame tarybos posėdyje dalyvavusiems nariams atsisakius juos iš naujo svarstyti.

Balsų daugumą Šiaulių taryboje turinčios opozicijos atstovai teigia, kad meras su kitais savivaldybės vadovais siekė nutraukti civilinę bylą tarp savivaldybės ir Šiaulių arenos koncesininko „Pramogų salos“ dėl nepagrįstai gauto koncesijos mokesčio ir pateikė tarybai sprendimo projektą dėl taikos sutarties,o ši jį patvirtino.

Mero atleidimo siekiantys tarybos nariai teigia, jog tarybai buvo pateikta klaidinga informacija.

Apkaltą Šiaulių merui mėginta rengti ir anksčiau, tuomet teikimą nagrinėjusi komisija nusprendė, kad tam nėra pagrindo.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, mero atstatydinimo procedūrą galima pradėti, jeigu jis sulaužė priesaiką arba nevykdo įstatymuose nustatytų įgaliojimų. Iniciatyvą turi pareikšti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.

Šiaulių savivaldybės taryboje dirba 31 tarybos narys.

Įteisinus tiesioginius merų rinkimus buvo apsunkinta ir jų pašalinimo procedūra – neužtenka tarybos narių balsavimo, būtina Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvada. Jeigu teismas nusprendžia, kad priesaika nebuvo sulaužyta, įstatymai nepažeisti, atstatydinimo procedūra nutraukiama.

Jeigu padaroma priešinga išvada, savivaldybės taryba trijų penktadalių tarybos narių balsų dauguma priima sprendimą, kad meras neteko savo įgaliojimų. Pritrūkus balsų, meras lieka poste.

Merui netekus įgaliojimų rengiami nauji rinkimai, nebent skelbtina naujų rinkimų data patenka į laikotarpį, kai iki eilinių savivaldybių tarybų rinkimų datos yra likę mažiau kaip vieni metai.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius