Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 10

Šiaulių miesto garbės piliečio vardą siūloma suteikti mokytojai Marytei Markevičienei

Pirmadienį paaiškėjo, kam bus siūloma suteikti šių metų Šiaulių miesto garbės piliečio vardą – po antrojo turo komisija balsų dauguma nusprendė teikti Marytės Markevičienės kandidatūrą. Galutinį sprendimą turės priimti miesto taryba kitą savaitę vyksiančiame posėdyje. Šventinė ceremonija suplanuota kitą dieną po posėdžio – rugsėjo 20 d.
Marytė Markevičienė
Marytė Markevičienė / Vaido Simanausko/„Šiaulių naujienų“ nuotr.

Kolektyvo įvertinimas

M.Markevičienė yra Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokytoja ekspertė. Jos paruošti akordeonistai sulaukia pripažinimo ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Turbūt žinomiausi jos mokiniai yra Martynas Levickis, Tadas Motiečius ir jaunasis talentas Eglė Batkevičiūtė. Mokytoja aktyviai dalyvauja miesto gyvenime – mieste organizuoja tarptautinį akordeono muzikos festivalį-konkursą „Linksmasis akordeonas“, taip pat prisideda prie tarptautinio orkestro „Baltijos tremolo“ veiklos. Tai tarptautinis akordeonistų orkestras, jungiantis keturių šalių draugaujančių miestų ir festivalių „Linksmasis akordeonas“, „Parnu akordionumuussika“ bei „Limbaži tarptautinis festivalis“ akordeonistus.

„Dar nėra galutinis rezultatas. Esu dėkinga visiems už pasitikėjimą. Ir manau, kad tai nėra mano laimėjimas, o viso kolektyvo, visų Šiaulių krašto akordeonistų laimėjimas“, – dienraščiui „Šiaulių naujienos“ sakė M.Markevičienė.

Penki kandidatai

Ji pati yra ir komisijos, kuri sprendžia, kam suteikti garbės vardą, narė. Komisijos pirmininkas meras Justinas Sartauskas po komisijos posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad iš penkiolikos narių sudarytoje komisijoje posėdyje dalyvavo trylika, o balsavo dvylika – M.Markevičienė nuo balsavimo nusišalino. Jos kandidatūra teikiama ne pirmąjį kartą.

Šiemet be jos kandidatūros buvo pateiktos dar keturios: Remigijaus Adomaičio (Šiaulių miesto moksleivių namų berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovas ir dirigentas), Astijaus Jasaičio (futbolo klubo „Šiauliai“ prezidentas ir mecenatas), Petro Simavičiaus (Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas) ir Antano Visockio (dailininkas).

Muzikos reikšmė visuomenei

Kaip ir praėjusiais metais, garbės piliečio vardas turėtų būti suteiktas muzikos mokytojai – praėjusiais metais šis titulas balsų dauguma buvo suteiktas smuikininkus virtuozus rengiančiai Nijolei Prascevičienei. Jos kolegė M.Markevičienė džiaugiasi, kad tai rodo, jog muzika reikalinga visuomenei. „Esu įsitikinusi, kad muzika reikalinga visur ir visiems, ji auklėja jaunąją kartą, moko žmones būti geresniais, matyti grožį aplink. Džiaugiuosi labai, kad muzika reikalinga visuomenei“, – sakė M.Markevičienė.

Mokytojos ekspertės nuomone, jos auklėtinių ir jos pačios veiklos rezultatai matomi ne tik Europoje ar pasaulyje, bet ir gimtajame mieste. „Mes tikrai esame reikalingi miestui. Esame kviečiami daug kur. Jeigu miestas nepadėtų, daug kas neįvyktų“, – teigė M.Markevičienė.

Ragino atsižvelgti

Šiais metais kiekvienas komisijos narys turėjo po vieną balsą (praėjusiais metais narys turėjo po tris balsus). Reikėjo dviejų trečdalių narių balsų, tačiau pirmajame ture nė vienas kandidatas tiek nesurinko. Į antrąjį turą pateko M.Markevičienė ir P.Simavičius. Pastarojo kandidatūrą teikė „Rotary“ klubas. Mokytojos – Šv. Kazimiero ordinas (pastarasis teikė ir dailininko A.Visockio kandidatūrą).

Rugpjūčio pabaigoje sulaukus visų kandidatūrų teikimo, buvo gautas ir atskiras raštas iš Šv. Kazimiero ordino komtūro Kazimiero Almino, kuris rekomendavo komisijai atsižvelgti ir į tai, kad garbės piliečiais nebūtų renkami vien tik piniginiu aspektu ar tie, kurie su miesto valdžia susiję nomenklatūriniais ryšiais, bet tie, kurie tikrai savo darbais yra nusipelnę miestui.

„Archyvo“ neprireikė

Komisijos pirmininkas meras J.Sartauskas sako, kad pagal reglamentą komisija galėjo paimti kandidatūras ir iš „archyvo“ – ankstesnių metų teikimų. Žinoma, jeigu, komisijos narių nuomone, būtų trūkę kandidatų (jų būtų per mažai arba kandidatūros silpnos). Tačiau, mero teigimu, šių metų penki kandidatai yra stiprūs ir kiekvienas vertas tapti garbės piliečiu.

„Regalijos yra paruoštos, kitą dieną po Tarybos posėdžio turėtų vykti iškilminga ceremonija“, – teigė J.Sartauskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius