-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 05

Šiaulių naktys primins 90-uosius: bus renkamas šauniausias „gezas“

Rugpjūčio 25-27 dienomis vyks tradicinės Šiaulių naktys. Tai metas, kuomet Šiauliai iš tiesų virsta miestu su tikru naktiniu gyvenimu. Veiksmas pėsčiųjų bulvare kunkuliuoja taip, kad antrą valandą nakties kavinėje staliuko teks laukti eilėje. Šiemet Šiaulių naktys kviečia prisiminti praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio dvasią ir rengia „Šauniausio gezo“ konkursą.
Šiaulių gezai ir gezės
Šiaulių gezai ir gezės / Kęstučio Šalčio nuotr.
Temos: 2 Šiauliai Treningai

Viena iš Šiaulių naktų koordinatorių Jūratė Kaminskaitė-Plungienė primena, kad prieš daugiau nei 20 metų Šiauliuose klestėjo gana agresyvi gatvės kultūra.

Jaunimas, apsirengęs tuo, ką siūlė pirmosios komercinės parduotuvės, mugės, turgus, „štukų“ mezgyklėlės, siekė išsiskirti ne tik apranga, bet ir tam tikru elgesiu.

Merginos elgėsi vulgariai, vaikinai – agresyviai. Vyresniuosius kopijavo mažieji, repetavo eiseną – „rėmą“, mokėsi „išmest stoikę“, o merginoms buvo labai svarbu „teisingos pravodkės“ (ryškus akių apvedimas juodu tušu) ir apranga, kurios neturi kitos.

Jau yra ir pirmieji konkurso dalyviai, kurie atsiuntė savo nuotraukas. Vienas jų – buvęs „banglas“ Kęstutis Šaltis. Mokyklos ir studijų metais jis nešiojo ilgus plaukus. Dėl to patyrė, kas yra „gezų“ rūstybė.

Kęstučio Šalčio nuotr./Šiaulių gezai ir gezės
Kęstučio Šalčio nuotr./Šiaulių gezai ir gezės

„Man Pietinio „geziuka“i asocijuojasi su „forsais“. Negaliu tiksliai paaiškinti sąvokos „gezas“. O „forsas“ – tai paprastas Pietinio bičas – kaip mąsto, taip ir sako. Jei nepatikai – gausi į striukę“, – pasakoja K.Šaltis.

O jei patikai? Tuomet – savas. Pasikvies į šiluminiame mazge įrengtą „kačialkę“. Yra buvę, kad kokie penki spardo, o vienas pradeda šaukti – čia čia juk Kieša! Arba – čia tas iš „arklidžių“! Taip buvo vadinama diskotekų vieta prie Šiaulių universiteto bendrabučių. K.Šlatis ten būdavo tarp organizatorių – jei primuši, gali į diskoteką ir nepakliūti.

Konkursas gezams?

Visi neabejingi kviečiami prisijungti ir sudalyvauti „Šiaulių naktų“ organizuojamame „Šauniausia geza (-es)“ konkurse.

Prisiminkite Šiaulius prieš 20-30 metų, atgaivinkite to meto gatvių kultūrą, sudalyvaukite konkurse ir laimėkite vertingus prizus!

Ko reikia, jei „gezo“ dvasia kažkur gilumoje vis dar gyva? Persirengiate 1980-1999 stiliumi. Idėjų galima semtis R.Kmitos knygoje „Pietinia kronikas“ arba to meto muzikos grupių klipuose.

Nusifotografuojate vienas arba su draugais – portretas arba visu ūgiu – siunčiate nuotrauką su trumpu savęs kaip gezo aprašymą šiauliečių tarme el. paštu vadyba@naktys.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius