-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 28

Šiaulių politikų aistras kelia keičiami mokyklų langai

Šiaulių miesto savivaldybės taryba vakar nenoromis išklausė miesto vadovų veiklos metines ataskaitas, kurių pristatymas truko neįtikėtinai ilgai. Tačiau net ir po to politikai turėjo jėgų ginčytis dėl įvairiausių klausimų, pavyzdžiui, nepakeistų švietimo įstaigų langų. Švietimo sektoriaus darbuotojams nerimo kėlė ne tik langai – netikėtai paskutinę akimirką pakeistas sprendimas Lieporių pagrindinę mokyklą jungti ne prie „Rasos“, bet prie Gegužių progimnazijos.
Namo langai
Namo langai / LNK nuotr.

Pristatymas užsitęsė

Politikams vakar miesto meras Justinas Sartauskas, Savivaldybės administracijos direktorius Gedeminas Vyšniauskas ir Savivaldybės kontrolierius Arvydas Ušeckas pristatė savo metines veiklos ataskaitas.

Visuomenei meras ataskaitą pristatinėjo tos pačios dienos vakarą. Tačiau iki šiol nepasimokyta – ataskaitų, užimančių daugiau nei pusė šimto puslapių, pristatymas truko pusantros valandos. Būtų trukę ir dar ilgiau, jeigu kai kurie politikai nebūtų neapsikentę ir pasiūlę pristatymus trumpinti. Juo labiau kad meras ir Administracijos direktorius savo ataskaitose kalbėjo apie tuos pačius dalykus.

Niekas nesiklauso. Ar negalėtumėte pristatyti kitokia forma, trumpiau?, - tokios replikos skambėjo posėdyje.

„Gerbiamas mere, ataskaitos yra ilgos, jas galima peržiūrėti internete. Stebėjau, kaip per pristatymą elgėsi politikai. Kai kurie naršė internete, kaip ir aš. Kiti tarpusavyje dalijosi kažkuo, galbūt kokiais receptais. Dar kiti darė neaišku ką. Niekas nesiklauso. Ar negalėtumėte pristatyti kitokia forma, trumpiau? Beje, istorinis įvykis, šiandien metinį pranešimą skaito ir prezidentė, bet jūsų ataskaitos į istoriją nepateks, todėl siūlyčiau balsuoti „už“, - kalbėjo buvęs miesto meras, Tarybos narys Alfredas Lankauskas.

Meras į tokias pastabas reagavo su šypsena. „Tarybos nariai ataskaitą išklauso priverstinai. Visuomenei vakare bus pristatyta pasirinktinai. Tad nereikia norėti, kad priverstinai kas klausytųsi. Ateikite vakare suinteresuotai“, - kvietė kolegas J. Sartauskas.

Sukėlė ginčus

Po užsitęsusio ataskaitų pristatymo teko skelbti pertrauką, bet net ir po tokio varginančio maratono politikai turėjo jėgų sukelti politinį turgų. Trečiu klausimu į posėdžio darbotvarkę buvo įrašytas gana aktualus klausimas – dėl Šiaulių neformaliojo vaikų švietimo mokyklų ir bendrojo ugdymo mokyklų pastatų langų pakeitimo.

Šiuo sprendimu siūlyta keisti langus devynioms švietimo įstaigoms: Vijolių, „Santarvės“ vidurinėms, Ragainės, „Rasos“, Rėkyvos progimnazijoms, Dainų muzikos mokyklai, Jaunųjų gamtininkų, technikų ir turistų centrams. Numatyta, kad langai būtų keičiami išsimokėtinai trejų metų laikotarpiui. Išsimokėtinai trejiems metams buvo perkamas ir bulvaro remontas. Tokios aplinkybės kai kuriems politikams sukėlė daug neaiškumų.

Negaus renovacijos pinigų

Labiausiai politikams užkliuvo tai, kad pinigų stokojanti Savivaldybė neieško būdų, kaip lėšų gauti iš valstybės finansuojamų fondų, bet nori bristi į skolas.

„Jeigu pakeisime langus, gali vėliau tos mokyklos nepatekti į renovacijos sąrašus. Reikėtų ieškoti kitų alternatyvų, kaip sutvarkyti mokyklas nedidinant Savivaldybės išlaidų“, - siūlė Tarybos narys Artūras Visockas.

Jeigu pakeisime langus, gali vėliau tos mokyklos nepatekti į renovacijos sąrašus, - teigė tarybos narys A.Visockas.

Tokiai nuomonei pritarė posėdyje dalyvavusi Tarybos narė, aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. „Pakeitus langus dabar, mokyklos gali vėliau nepatekti į renovacijos sąrašus dėl energetinio efektyvumo rodiklių. Vienintelė Šiaulių miesto savivaldybė yra nesusitvarkiusi ir nepateikusi sąrašų. Man, kaip šiaulietei, Vilniuje gėda“, - teigė viceministrė.

Meras J. Sartauskas bandė replikuoti, neva kitos savivaldybės taip pat yra pakeitusios švietimo įstaigų langus, o dalyvauja renovacijos projektuose, tačiau aplinkos viceministrė savo nuomonės nepakeitė. „Į sąrašus nepateks“, - į mero pasisakymą reagavo viceministrė.

Kiti valdančiojoje daugumoje esantys politikai pastebėjo, kad Šiaulių politikų liga yra langų keitimas. „Jeigu nori parodyti, kad dirbi, keiti langus“, - replikavo Tarybos nariai.

Vaikai šąla pamokose

Tačiau su tokiomis replikomis nenorėjo sutikti kiti Tarybos nariai, dalis iš jų – turintys mediko išsilavinimą. „Vaikai dabar sėdi pamokose su striukėmis, o tas pasakymas, kad galbūt ateityje bus renovuojama, nieko nereiškia. Vaikams šilumos reikia dabar“, - argumentavo Tarybos narys, Socialdemokratų frakcijos seniūnas Denis Michalenko.

Jam pritarė abu opozicijoje esantys Tarybos nariai medikai Gintaras Karalevičius ir Birutė Marija Paplauskienė. Jų nuomone, yra nustatytos higienos normos ir vaikai neturėtų šalti. „Jeigu mokykloje yra labai šalta, vaikai neturėtų sėdėti su striukėmis, o direktorius turėtų nutraukti pamokas arba jas perkelti į kitas mokyklas“, - savo nuomonę išsakė G. Karalevičius.

Po ilgai užsitęsusių diskusijų Tvarkos ir teisingumo frakcija pasiūlė šio sprendimo svarstymą atidėti. Balsų dauguma nuspręsta atidėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius