Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 07

Šiaulių savivaldybę palieka ilgametė vyriausioji architektė Rasa Budrytė

Šiaulių miesto vyriausioji architektė Rasa Budrytė skyriui vadovavo devynerius metus, o savivaldybėje dirbo 11 metų. Pasitraukia iš pareigų savo noru, neverčiama ir nevaroma. „Nepakeičiamų vadovų nėra, yra tik laikinai nepakeisti. Tas pats galioja ir miesto vyriausiajam architektui“, – teigia R.Budrytė, kuri savo asmeninių motyvų niekaip nekomentavo.
Skulptūros „Varpas“ pirmasis skambesys
Rasa Budrytė

Rasa Budrytė vienus metus dirbo be pavaduotojo, o po savivaldybės administracijos reformos skyriui darbų tik padaugėjo. Kitaip tariant – sunkiausi metai, tačiau pajėgumai sumažinti.

Administracijos direktorius Antanas Bartulis pareiškė, kad naujo miesto vyriausiojo architekto bus ieškoma konkurso būdu. Taip pat planuojama vėl įkurti skyriaus vedėjo pavaduotojo etatą.

Ką apie viską mano pati miesto vyriausioji architektė, kuri šias pareigas dar eis iki sausio 1 dienos? Sprendimas išeiti iš darbo – jos asmeninis. Tai daro niekieno neverčiama, laisvai apsisprendusi. Tiesiog užleidžia vietą kitam Šiaulių miesto vyriausiajam architektui ar architektei.

Iššūkis – suvaldyti procesus, susijusius su Didžiųjų miestų kompleksine plėtra, integruotomis teritorijomis ir europiniais pinigais.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai atkasė po miestu tekančią Rūdės upę
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiauliai atkasė po miestu tekančią Rūdės upę

Projektų apimtys, kokių per pastarąjį dešimtmetį mieste nebuvo – dvidešimt su viršum milijonų eurų vien viešųjų erdvių pertvarkymui ir įveiklinimui, glausti terminai, vėluojantys projektuotojai, sudėtingas paskirstymas tarp atskirų prioritetų ir kiti dalykai, kurie nuolat sprendžiami darbo tvarka.

R.Budrytė savo išėjimo nekomentuoja, tik tikisi, kad po jos pasitraukimo miesto vyriausiojo architekto pozicija iš vadovybės pusės nebus susilpninta nei teoriškai, nei praktiškai, o atvirkščiai – dar pastiprinta žmogiškaisiais ištekliais. Apie ką yra užsiminęs ir administracijos direktorius.

Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyrius neturėtų užsiimti statybų priežiūra, kurios iš dalies šiuo metu intensyviai ir sėkmingai kratosi Statybos ir renovacijos skyrius.

Kiekviena kardinali struktūrinė pertvarka yra savaip skausminga. Savivaldybės reorganizacija, įvykusi 2016 metais, daugelio politikų nuomone, turi gerokai daugiau minusų negu pliusų.

Šiuo metu vyriausiojo architekto pareigybėje yra daugybė lygiagrečiai svarbių miestui dalykų.

Tai yra visi vadinamieji „Urban“ projektai – Vilniaus gatvės pėsčiųjų bulvaro dalis, Vasario 16-osios g., P. Višinskio g. su Stoties g. skveru, teritorija už amfiteatro, Draugystės pr. bei kvartalas aplinkui, Centrinis, Didždvario parkai, Kaštonų alėja, Prisikėlimo ir Saulės laikrodžio aikštės, Aušros takas.

Architektė primena, kad skyriuje yra 17 etatų, bet tik 15 žmonių. Du etatai laisvi, nes kol kas nėra savanorių užimti pareigas.

Taip pat – Talkšos pakrantės ir Žuvininkų-Meškerių gatvių sutvarkymas iki Jaunųjų gamtininkų stoties – viskas, ką R.Budrytė pristatinėjo ne kartą įvairioms auditorijoms.

Tuo pačiu liks ir kasdienis nuolatinis skyriaus darbuotojų vykdomas darbas: miestiečių aptarnavimas visais statybų, teritorijų planavimo, žemėtvarkos, paveldosaugos, reklamos ir kitais miestovaizdžio formavimo klausimais.

Skyriuje yra 17 etatų, bet tik 15 žmonių. Du etatai laisvi, nes kol kas nėra savanorių užimti pareigas. Šie žmonės aptarnauja daugiau nei pusę visų besikreipiančių į Savivaldybę. Kita pusė lieka kietiems skyriams.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rekonstrukcija Šiaulių bulvare
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Rekonstrukcija Šiaulių bulvare

Savivaldybės reformos kritikai teigia, kad Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyrius neturėtų užsiimti statybų priežiūra, kurios iš dalies šiuo metu intensyviai ir sėkmingai kratosi Statybos ir renovacijos skyrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius