-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 26

Šiauliuose bergždžiai gvildenamas neatsakytas klausimas dėl vicemero – ar jis legalus?

Šiaulių savivaldybėje vienas tarybos sprendimas pakibo ore. Per politines batalijas prieš metus taryba savo balsavimu buvo nušalinusi vicemerą Domą Griškevičių. Vėliau meras taikos sutartimi sugrąžino vicemerą į pareigas, bet tarybos sprendimo niekas neatšaukė. Šiuo metu visi lyg ir sutaria, bet teisiškai situacija atrodo kvailokai – taryba nušalino, o meras susigrąžino.
Domas Griškevičius
Saulius Lesnickas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Tokią situaciją aiškiausiai išaiškino visai ne koks tarybos narys, o buvęs Šiaulių futbolo akademijos vadovas Saulius Lesnickas, kurį meras nesėkmingai bandė išmesti iš pareigų. Po teismų jis į pareigas grįžo ir pats iš jų išėjo, paviešindamas kai kurias savo įžvalgas.

S.Lesnicko teigimu, didžiausia teisinė klaida yra ta, kad tarybos sprendimą meras Artūras Visockas traktavo kaip panaikintą, nors taip nebuvo. Šiaulių miesto taryba 2016 metų pabaigoje priėmė sprendimą atleisti vicemerą, o jau vasario viduryje meras vicemerą grąžino į darbą taikos sutartimi.

Šalia tarybos sprendimo buvo tiesiog parašyta, kad jis negalioja pagal Šiaulių apygardos administracinio teismo nutartį. Tarybos sprendimo niekas neatšaukė ir teoriškai jis liko galioti.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Saulius Lesnickas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Saulius Lesnickas

„Asmeniškai mano byloje miestui padaryta 22 tūkst eurų žala. Vicemero atvejis kvepia savivale. Manau, kad reikia apginti viešąjį interesą – jei meras sprendžia už visą tarybą, tuomet galėtų asmeniškai padengti miestui nešamus nuostolius“, – aiškino S.Lesnickas.

Jis svarsto, jei tarybos sprendimas nėra panaikintas ir jis yra galiojantis, ar teisėtai vicemerui mokamas atlyginimas? Ar teisiškai galioja jo parašai?

Teismo sprendimą reikia vykdyti

Pats vicemeras D.Griškevičius nesivelia į jokias diskusijas, cituodamas civilinio proceso kodeksą, kur rašoma, jog įsiteisėjęs teismo sprendimas, nutartis, įsakymas ar nutarimas yra privalomi valstybės ar savivaldybių institucijoms, tarnautojams ar pareigūnams, fiziniams bei juridiniams asmenims ir turi būti vykdomi visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje.

„Įsiteisėję teismo sprendimai nereikalauja papildomų procesinių sprendimų. Teismo sprendimu esu grąžintas į pareigas. S.Lesnicko keistų interpretacijų nesinori net komentuoti“, – kalbėjo vicemeras.

Šiam klausimui nebėra laiko

Konservatorių lyderis Jonas Bartkus teigia, kad ši mero ir vicemero istorija iš tiesų jau yra praradusi aktualumą ir svarbą, kad ir kaip keistai teisiškai tai atrodytų – nes iki rinkimų liko vos metai. Per tiek laiko niekas nieko nespės išsiaiškinti. O tuo tarpu miestą slegia žymiai rimtesnės problemos.

„Jei oficialiai – miesto taryboje yra tik opozicija. Valdančioji dauguma yra neformali. Mes pasitraukiame į opoziciją, o mero komanda lieka viena su socialdemokratais. Be jų meras – niekas. Galima sakyti, kad taryba pradėjo normaliai funkcionuoti tik dabar – paskutiniais kadencijos metais.

Šiauliai tampa skersvėjų miestu, kai kertami medžiai visur – reikia ar nereikia. Aikštėje iš tiesų viskas planuota ir pasverta, o kitur medžiai rėžiami padrikai, neva kažkada čia bus dviračių takai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Jonas Bartkus. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Jonas Bartkus. Šiaulių miesto tarybos nariai

Gal bus, o gal ir ne, bet pati rimčiausia problema – netolygiai atliekami darbai. Pernai nepanaudota 16 milijonų, o šiemet tikimasi panaudoti rekordinį biudžetą. Kai kas juokauja – ar nebus taip, kad iškasit duobes, o užkasti nebus kam? Rimtas klausimas – Lietuvoje trūksta statybininkų, o didžiulius rekonstrukcinius darbus atlieka ne tik Šiauliai. Turėsime problemų“, – tikina J.Bartkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius