-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 21

Nelaimė Vilniuje skatina atsargumą: dėl stipraus chloro kvapo uždarytas baseinas Šiauliuose

Stiprus chloro kvapas, tvyrantis Šiaulių „Delfino“ baseine, pasėjo nerimą tarp lankytojų, ypač vaikus čia į plaukimo pamokas vedančių tėvų. Po situacijos Vilniuje, kai chloru Moksleivių sveikatos centro baseine apsinuodijo du vaikai, Šiaulių baseino atstovai sako, jog lankytojai tapo itin jautrūs, o problema čia mechaninė – sugedo ventiliacija. Tiesa, baseino atstovai retoriškai klausia, kodėl prieš trejus metus higienos normose taip stipriai padidinta leistina chloro koncentracija baseinuose.
Vilniaus moksleivių sveikatos centro baseinas
Baseinas (asociatyvinė nuotr.) / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Delfino“ baseino internetinėje svetainėje šiuo metu skelbiama, jog dėl techninių kliūčių klientai Dainų gatvėje 33a esančiame baseine neaptarnaujami iki spalio 28 dienos. Sportininkų treniruotės perkeltos į kitą „Delfino“ baseiną, esantį Ežero gatvėje 11a.

„Del­fi­no“ di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas ūkio rei­ka­lams Ne­ri­jus Juš­ka 15min sakė šiomis dienomis neturintis ramybės.

„Toks įspūdis, kad visi baseinai žmones nuodija“, – kalbėjo vyras.

Toks įspūdis, kad visi baseinai žmones nuodija, – kalbėjo vyras

Jo teigimu, baseine tiesiog sugedo ventiliacija ir tai tėra mechaninis gedimas, o ne žmogiškasis faktorius.

„Paprastai tariant, rekuperatoriaus smegenys sugedo – kompiuteris. Daugiau burbulą pučia. Per daug jautrūs žmonės, ramybės nėra. Ir taip mus tikrina tarnybos, visuomenės sveikatos centras. Vyksta ne tik planiniai patikrinimai, bet ir be įspėjimų tikrina. Penktadienį viename baseine buvo, turime du. Tikrino ir žurnalus, kiek chloro, koks vandens pH“, – pasakojo N.Juška.

Jo teigimu, nesant tinkamos ventiliacijos nuspręsta baseiną uždaryti, nes tuoj pat pasipila skundai dėl kvapo.

„Laukiame, kol parveš tą kompiuterinę dalį, kurią reikia keisti. Suremontuos ir paleis. Žadėjo šią savaitę. Atvažiuoja iš Vilniaus, šiauliečių nėra, kas sugebėtų sutvarkyti“, – sakė baseino atstovas.

N.Juška nesistebi, sako sugedusi detalė be rimtesnio remonto atitarnavo aštuonerius metus, tad sąsajų tarp gedimų abiejuose baseinuose teigia neieškantis.

„Čia kaip ir du „Audi“ automobiliai, abu gali sugesti vienu metu arba ne. Čia įranga, mechaninės detalės, kurios sukasi, bet kada gali sugesti“, – įsitikinęs jis.

N.Juška stebisi, kodėl 2016 metais Higienos normose buvo taip stipriai pakeista chloro norma vandenyje.

„Dabar gali būti koncentracija nuo 1 iki 3, seniau nuo 0,5 iki 2, mes laikydavome apie vienetą ar 0,7, o dabar jos išaugo. Jei aš padarysiu 3, būsiu teisus, bet mane pasodins į kalėjimą. Išeina, kad šaliname pasekmes, bet ne priežastis. Oras turi būti kaip gyvenamųjų patalpų, bet kaip naudojant agresyvias medžiagas išgauti gyvenamųjų patalpų orą?

Kovojame su vėjo malūnais, liekame kalti. Diskutuoti galime iki numirimo ir liksime prie savo teisybės. Kiek yra alergiškų vaikų ir suaugusiųjų, mus apkaltina. Paskui patys pasako: „taip, aš alergiškas bet kokiam chloro kiekiui“, o mus skundžia. Išeina absurdas“, – piktinosi N.Juška.

Oras turi būti kaip gyvenamųjų patalpų, bet kaip naudojant agresyvias medžiagas išgauti gyvenamųjų patalpų orą?

Gavo skundą dėl kito baseino

Kaip 15min sakė NVSC Šiaulių departamento Vi­suo­me­nės svei­ka­tos sau­gos kont­ro­lės skyriaus lai­ki­no­ji ve­dė­ja Li­na Ruš­kie­nė, dėl šio baseino skundų departamentas negavo. Informacija pasiekė tik iš žiniasklaidos, tačiau kontrolės veiksmų specialistai negalėjo atlikti, nes nuo spalio 16 dienos baseinas užsidarė.

Skundas praėjusią savaitę įstaigą pasiekė dėl oro ir vandens kokybės, aštraus chloro kvapo kitame veikiančiame „Delfino“ baseine. Jame specialistai paėmė vandens ir oro mėginius, tačiau tyrimų rezultatai paaiškės po kurio laiko.

Dėl šiuo metu veiklos nevykdančio baseino nusiskundimų specialistai buvo gavę prieš metus. Tuomet chloro koncentracija vandenyje atitiko leistinas normas, ta­čiau oro mė­gi­niuo­se leis­ti­na vien­kar­ti­nė chlo­ro koncent­ra­ci­ja bu­vo vir­šy­ta 5–6 kar­tus.

Priežastis – užterš­ti oro filt­rai, ne­san­da­ri vė­di­ni­mo sis­te­ma. Tuomet nusiskundimų buvo gauta iš grupės tėvelių, kurių vaikai sportuoja šiame baseine.

„Iki šių metų vasario atlikinėjome grįžtamąsias kontroles, kol tyrimai buvo geri“, – sakė L.Ruškienė. Moteris sakė pastebėjusi didesnį kiekį kreipimųsi dėl baseinų būtent šiuo laikotarpiu, kuomet įvyko nelaimė Vilniuje.

„Žmonės atkreipia dėmesį, nerimauja“, – sakė specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius