-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 23

Šiauliuose – derybos dėl naujos valdančiosios daugumos

Šiauliuose braška valdančioji koalicija, vyksta neoficialios diskusijos dėl naujos daugumos formavimo. Miesto meras Artūras Visockas pripažįsta, kad nepasitenkinimas kilęs jo vadovaujamoje koalicijoje. Tam, kad ją sustiprintų, į daugumą jis pakvietė Seimo nario Valerijaus Simuliko vadovaujamo judėjimo „Už Šiaulius“ atstovus.
Artūras Visockas
Artūras Visockas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Koalicijoje per pusantrų metų atsirado tam tikrų bruzdėjimų. Mūsų koalicijoje yra 17 tarybos narių iš 31. Svarbus kiekvienas žmogus. Jeigu tu padarai ką nors, šiuo atveju viskas buvo daroma teisingai, ir tas teisingai padarytas darbas palietė kokį nors koalicijos narį krašteliu – ne asmeniškai, o per aplinką. Per pusantrų metų tokių atvejų atsirado, ir tie koalicijos nariai turi tam tikrą nedidelį džiaugsmą, kad viskas vyksta taip, kaip turi vykti“, – trečiadienį BNS sakė A.Visockas.

„Truputį braškesių atsirado viduje“, – padėtį valdančiojoje koalicijoje apibūdino jis.

Šiuo metu valdančiajai koalicijai priklauso šeši visuomeninio rinkimų komiteto „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“ nariai, keturi konservatoriai, keturi liberalai, vienas socialdemokratas ir du Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai.

Abu LVŽS atstovai buvo išrinkti į Seimą, juos turėtų pakeisti nauji šios partijos kandidatų sąrašo nariai – Aurimas Žvinys ir Pranas Nainys. A.Žvinys trečiadienį BNS sakė su kolega pasirengęs dirbti „Artūro Visocko nepartinio sąrašo“ frakcijoje. Anot jo, kadangi šiai frakcijai priklausė ir jų pirmtakai, išrinkti į Seimą, nuspręsta, užtikrinti jų darbų tęstinumą.

Žydrūno Budzinausko nuotr./Aurimas Žvinys
Žydrūno Budzinausko nuotr./Aurimas Žvinys

Meras atsisakė įvardyti asmenis, kurie kelia valdančiosios koalicijos braškėjimą.

„Nenoriu įvardyti. Visi žino, kad ginsiu kiekvieną koalicijos partnerį. Taip, vienas iš koalicijos partnerių yra silpnasis šiuo atžvilgiu. Gerai pavarčius laikraščius, jis matyti. Vėliau jeigu visai tai sugrius, pasikeis jėgų santykis, tada ir pasakysiu“, – kalbėjo A.Visockas.

Jo teigimu, kai kurių politikų nepasitenkinimą kelia tai, kad nebeužsimerkiama prieš negeroves.

„Vienas iš pavyzdžių. Daroma audito ataskaita apie vieną iš miesto įstaigų, toje ataskaitoje pasimato, jog ta įstaiga darė visiškai negerus dalykus, kurių mastelis – iki 40 tūkst. eurų. Akivaizdu, kad ta įstaiga turi globėjus. Taip įprasta per amžius. Aš noriu, kad būtų įvertinta ta žala, kad ta ataskaita nebūtų padėta į stalčių, kad vadovas būtų įvertintas. Kitaip reikštų, kad tu gali daryti ką nori su viešaisiais pinigais ir tau nieko nebus. O taip ir būdavo. Meras būdavo sunkioje padėty – arba darbą prarandi, arba nematyk“, – pasakojo Šiaulių miesto vadovas.

Be to, tam tikro sąmyšio tarp miesto politikų sukėlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pasiūlymas performuoti valdančiąją daugumą.

Pirmadienį Šiauliuose lankėsi LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir su šia partija Seime bendradarbiaujantis V.Simulikas. Jie pasiūlė miesto taryboje sukurti plačiąją koaliciją. Jai priklausytų beveik visi miesto tarybos nariai, išskyrus keletą.

Pirmadienį Šiauliuose lankėsi LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir su šia partija Seime bendradarbiaujantis V.Simulikas. Jie pasiūlė miesto taryboje sukurti plačiąją koaliciją.

„V.Simulikas atvažiavęs su Ramūnu bandė pasakyti savo modelį, bet aš žinau 100 procentų, kad tas modelis yra negeras, nes Šiauliai nuo tokio modelio nukentėjo, ir antrą kartą į tą pačią balą tikrai niekas nesiruošia lipti“, – BNS teigė A.Visockas.

Jis sakė nenorįs, kad pasikartotų 2011-2015 metais buvusi situacija.

„Šiauliai jau yra nudegę nuo plačios koalicijos. 2011-2015 metais toks atvejis kaip tik ir buvo. Jis atvedė miestą iš esmės į ekonominį krachą. Tikrai nenoriu, kad tai pasikartotų. Tam tikri projektai buvo visiškai apleisti. Jeigu tie projektai būtų likę neįgyvendinti, neturėtume jokios ekonominės perspektyvos, pavyzdžiui, laisvoji ekonominė zona buvo neįgyvendinta 99 proc., kai man uždėjo regalijas“, – aiškino meras.

Jis išplatino viešą pareiškimą, kad pakvietė Šiaulių taryboje penkis narius turinčią V.Simuliko komandą prisidėti prie valdančiosios daugumos.

„Parlamentaras ir jo bendražygiai deklaruoja, kad jie – „Už Šiaulius“. Todėl įsiliejimas į valdančiąją koaliciją jiems būtų puiki proga įrodyti, kad rūpi ne postai ar tuščios kalbos, o konkretūs darbai“, – teigia A.Visockas.

V.Simulikas savo ruožtu BNS tvirtino su skyriaus taryba svarstysiąs mero kvietimą, tačiau pripažįsta, kad jį priimti esama sunkumų.

„Meras bent jau mano atžvilgiu, kai ėjau į Seimo rinkimus, elgėsi, švelniai tariant, nekorektiškai, vadino griovėju. Jeigu griovėjas, tai kam miestui reikalinga komanda, kuri griauna?“ – BNS sakė parlamentaras.

Jis taip pat teigė, kad savivaldybės tarybai priklausantys jo vadovaujamo judėjimo „Už Šiaulius“ nariai yra pasirašę susitarimą dėl opozicijos.

„Kadangi mūsų kažkada prieš dvejus metus nekvietė, tai susiformavome į opoziciją. Joje yra 14 tarybos narių. Mes, opozicija, turime sutartį ir laikomės pozicijos, jeigu jau meras nori kalbėti, prašome kalbėti su bloku. Turime rašytinį susitarimą.

Jeigu priimtume sprendimą reaguoti į mero siūlymą ir būtų frakcijos siūlymas eiti į valdančiąją daugumą, mes pirmiausia turime pranešti opozicijai. Turime kultūringai išeiti iš vienos grupės, jeigu norime pereiti į kitą“, – tvirtino V.Simulikas.

Šiaulių miesto savivaldybės taryboje opozicijoje be minėtų penkių frakcijos „Už Šiaulius“ narių dar dirba penki socialdemokratai, du „tvarkiečiai“ ir du „darbiečiai“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valerijus Simulik
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valerijus Simulik

Šiaulių konservatorių lyderis Tomas Petreikis BNS patvirtino, kad šiuo metu kuluaruose vyksta pokalbiai dėl galimų pokyčių miesto valdžioje. Anot jo, priekaištų yra sulaukęs ir pats meras, kad trūksta demokratijos. Opozicijos atstovai užsimena apie galimybę skelbti interpeliacijas vicemerui ir administracijos direktoriui, tačiau kol kad jokių dokumentų oficialiai neparengta.

„Man nepriimtinas pats metodas. Kažkas su kažkuo tariasi, nepasako problemų, argumentų nėra. Tame ir šunybė. Jeigu argumentų būtų, aš pats imčiausi tų pakeitimų. Argumentas yra greičiausiai asmeninė ambicija“, – svarstė A.Visockas.

Jis tvirtino esąs patenkintas ir vicemero socialdemokrato Domo Griškevičiaus, ir savivaldybės administracijos direktoriaus Eduardo Bivainio darbu.

Gruodžio 1-ąją planuojamas Šiaulių miesto savivaldybės tarybos posėdis. Vietos politikai tikisi, kad iki to laiko politinė padėtis savivaldybėje stabilizuosis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius