Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 12

Šiauliuose gyvybės langelyje rastas naujagimis

Šiaulių apskrities ligoninės Moters ir vaiko klinikoje esančiame gyvybės langelyje pirmadienio popietę rastas maždaug 3 parų berniukas.
Kūdikis
Kūdikis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Šiandien 13.25 val. suskambo skambutis, ir medikai rado kūdikėlį, mažą berniuką. Spėjama, kad jam maždaug trys paros“, – BNS sakė Šiaulių apskrities ligoninės atstovė Nijolė Jurgilienė.

Pasak ligoninės atstovės, kūdikis – sveikas ir išnešiotas. Jis ligoninėje praleis maždaug savaitę, kol medikai nuodugniai ištirs jo sveikatos būklę. Po to bus sprendžiamas klausimas dėl jo nuolatinės gyvenamosios vietos.

N.Jurgilienės teigimu, jau kreiptasi į Vaiko teisių apsaugos tarnybą.

Gyvybės langelis Šiauliuose atidarytas balandžio 2–ąją. Jie taip pat veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje. Dviejuose langeliuose Vilniuje ir Kaune rasti palikti du kūdikiai.

Teisingumo ministerija yra išaiškinusi, kad motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, negresia jokia atsakomybė – ji numatyta tik už kūdikio palikimą nesaugioje ir kūdikiui pavojingoje aplinkoje.

Paprastai „gyvybės langelis“ įrengiamas gimdymo namų sienoje. Tai – speciali kapsulė, į kurią iš lauko įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas ir specialistai pasirūpina vaiku, kuriuo nenori rūpintis motina.

Apsigalvoję tėvai ar giminaičiai langelyje paliktą kūdikį gali susigrąžinti per tris mėnesius.

Pirmasis pasaulyje gyvybės langelis įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane. Prancūzijoje gyvybės langeliai atsirado XVII amžiuje, o pirmieji šiuolaikiniai gyvybės langeliai 2000 metais įrengti Vokietijoje ir veikia Šveicarijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje bei JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius