-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 20

Šiauliuose išdygs bažnyčia už 8 mln. litų

Šiauliuose, Lieporių mikrorajone, beveik daugiabučių namų kiemuose greitai išdygs bažnyčia. Kitą savaitę turėtų būti išrinktas architektūrinio konkurso nugalėtojas, pagal kurio projektą už apytiksliai 8 mln. litų bus statoma septintoji bažnyčia mieste.
Šiaulių bažnyčia, vienas iš projektų
Šiaulių bažnyčia, vienas iš projektų / etaplius.lt nuotr.

Konkursas sulaukė susidomėjimo

Praėjusiais metais Šiaulių miesto taryba pritarė, kad beveik 78 arų visuomeninės paskirties žemės sklypas tarp Gegužių, Lieporių, S. Dariaus ir S. Girėno gatvių atitenka Šiaulių vyskupijos Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijai. Pastaroji, neatlygintinai 99-eriems metams gautame sklype, įsipareigojo už savo surinktas lėšas pastatyti bažnyčią su pagalbiniais pastatais.

Jeigu viskas klostysis sklandžiai, taip kaip planuoja Bažnyčia, naujas kulto pastatas Lieporių mikrorajone turėtų išdygti kitąmet.

Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo parapijos klebonas Vytautas Kadys naujienų portalui Etaplius.lt sakė, kad yra pateiktas 31 naujos bažnyčios projektas. „Iš pradžių buvo 41 darbas, vėliau 10 architektų pasitraukė. Dabar rinksimės iš to kas liko“, – pasakojo V. Kadys.

Renkantis projektą taupumo faktorius negalios

Pasak klebono, konkurso nugalėtoją rinks kompetentinga komisija. „Bus daug narių. Spręsiu aš, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji architektė Rasa Budrytė, architektai Leonardas Vaitys, Liutauras Nekrošius. Dabar net neprisimenu visų“, – vardijo V. Kadys.

Iš pradžių buvo 41 darbas, vėliau 10 architektų pasitraukė. Dabar rinksimės iš to kas liko.

R. Budrytė praėjusiais metais, kai Savivaldybė perdavė sklypą skirtą kulto pastato statybai, sakė, kad projektas jokiu būdu negalės būti renkamas atsižvelgiant į pigumą. Tam pritaria ir klebonas V. Kadys. Anot jo, bažnyčiai statyti planuojama skirti apie 8 mln. litų.

V. Kadys nė neabejoja, kad parapijai pavyks surinkti tokias lėšas. „Kai jau gims projektiniai sprendimai, kai bus projektas, tada ieškosim lėšų ir rėmėjų. Yra daug įvairių fondų, pavyzdžiui, Amerikos, Vokietijos. Kreipsimės į juos, prašysim pagalbos“, – paklaustas, kaip parapija tikisi surinkti pinigus, lakoniškai kalbėjo pašnekovas.

Bažnyčių vis dar trūksta

Prašydama žemės sklypo Vyskupija Savivaldybę tikino, kad pagal gyventojų skaičių, kuris vidutiniškai tenka vienai bažnyčiai šalies didmiesčiuose, Šiauliuose bažnyčių dar mažai. Tam tada pritarė ir miesto meras Justinas Sartauskas, kuris teigė, kad per didžiąsias šventes tikintiesiems neužtenka vietų bažnyčiose.

„Kai manęs to klausia, aš prisimenu Lenkiją. Ten 10 tūkst. tikinčiųjų tenka viena bažnyčia. Pas mus viena bažnyčia tenka 40 tūkst. tikinčiųjų. Tai nemanau, kad yra per daug bažnyčių Šiauliuose, – svarstė klebonas. – Be to, Lieporių mikrorajonas plečiasi, ten gausėja gyventojų.“

Pasak V. Kadžio, naujojoje bažnyčioje būtų įrengta apie 200 sėdimų vietų. „Būtų bažnyčia ir pagalbinis pastatas. Bendruomenės namuose vykdytumėm socialinę veiklą, galėtų ateiti jaunimas ir seneliai. O bažnyčia jau būtų skirta dvasinėm reikmėm“, – aiškino klebonas.

Sprendimo projekto, kuriuo žemės sklypas buvo perduotas Bažnyčiai, aiškinamajam rašte buvo nurodyta, kad galimas visuomenės grupių nepritarimas statyboms. V. Kadys sako, kad neišgirdo nė vienos priešiškos nuomonės, esą gimnazija, vaikų darželis ir kelių aplinkinių daugiabučių bendruomenės džiaugiasi būsima nauja kaimynyste.

Projektų galeriją rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius